Orkanen Dean

Orkanen Dean svepte in på Yucatán, Mexico i morse med vindbyar på upp emot 70 sekundmeter. Det värsta jag har varit med om, sjömänniska som jag är – är vindar strax över 30 sekundmeter. Jag kan bara vagt ana kraften i vindarna som Dean för med sig.

Yucatán! Jag har ett speciellt förhållande till Yucatán. Jag var där och besökte ett flyktingläger 1985. Det var ett läger som den mexikanska staten hade satt upp för de många guatemaltekiska indianer som flytt från sitt land till Mexico. Flytt undan den terror som militärregimen utövade speciellt mot den talrika indianbefolkningen i Guatemala. Hur det är nu för dessa flyktingar vet jag inte. Förhoppningsvis har de kunnat återvända hem för länge sedan och är ur vägen för Dean.

Ofta när det gäller naturkatastrofer drabbas de redan svaga i samhället hårdast. I modern tid är det orkanen Mitch 1998, som är värst bland de stora orkanerna med 11 000 till 18 000 dödsoffer. Att det blev så många offer den gången berodde till stora delar av de enorma regnmängder, uppe emot 1 900 mm som ska ha drabbat de mest utsatta områdena i Honduras och Nigaragua, men också på att det är redan fattiga områden som drabbas.

Dean med sina 906 hPa (hektopascal) är både intensivare än Mitch med sina 905 hPa och Katrina 2005 med sina 902 hPa för övrigt. DN rapporterar om Dean’s framfart här.
National Hurricane Center har koll på läget här.

Detta inlägg är pingat på intressant.

Andra bloggar om: , , , , , , , .

3 Responses

  1. Pingback: orkanen dean