Jag ville se platserna

Hur berättar vi om Förintelsen när alla som kan vittna är döda? Hur ser landskapen idag ut där lägren låg? Bär platserna vittnesmål om de grymheter som utspelade sig där? Dessa frågor var upprinnelsen för mitt ­foto­grafiska projekt om Förintelsen. 

2014 började jag resa med min kamera till platserna för Förintelsen, i huvudsak östra Europa: Polen, Litauen, Ukraina och Österrike

“Jag ville se platserna” samlar femtio av min foto­grafier och inleds med en essä av Ola ­Larsmo. Boken släpptes till Förintelsens minnes­dag, 27 januari 2022.

Titel: Jag ville se platserna
Författare: Anders Löwdin
Förord: Ola Larsmo
Översättare till engelska: Margaret Rainey
Utgiven: 2022-01
ISBN: 9789189015999
Förlag: Kaunitz-Olsson

Media om boken! 

Film: Elsa Löwdin

© Anders Löwdin Titel: Chełmno III

Anders Löwdin har skapat en bildsvit som påminner oss om tidens gång och om minnena som förändras, försvagas. Och om allas vår plikt att hålla minnet av det som skedde levande.

Torun Börtz, Ystads Allehanda, 27 januari 2022

© Anders Löwdin Titel: Treblinka 1 II

Hans kamera stannar vid gränsen mellan det ena och det andra perspektivet och visar oss frånvaron. Den är outhärdlig. Och vad dessa bilder gör är att presentera dig som betraktare och läsare med kravet att minnas – och berätta den historia som inte skulle få finnas. De ställer dig på gränsen. Uppdraget att besvara frågan hur man skall minnas är nu ditt.

Ola Larsmo, DN, 27 januari 2022

Babij Jar - ur boken Jag ville se platserna

© Anders Löwdin Titel: Babij Jar 1

Jag kommer på mig själv med att stryka med handen över bokens bilder, som något slags intuitivt försök till kontakt med det förgångna eller valhänt tröstehandling.

Torun Börtz, Ystads Allehanda, 27 januari 20