Jag såg ett inslag i Aktuellt häromdan som grep mig mycket. I samband med Haag tribunalen och rättegången mot Slobodan Milosevic har man nyligen låtit offentliggöra en video som en del av bevisningen. Filmen visar serbiska milismän som avrättar bosniska män utanför Srebrenica.
En stor del av folket i Serbien har tidigare inte trott på att massakerna i Srebrenica verkligen ägt rum. Nu torde det vara annorlunda. Särskilt sedan president Boris Tadic i tv beklagade de serbiska handlingarna under kriget. Fast man vet ju aldrig. Trots överväldigande bevis och mängder med ögonvittnesskildringar finns det till exempel gott om förintelseförnekare. Det är hela tiden en kamp om vems historia som ska få skrivas.

Se Forum för levande historia, en levande webbplats.

5 Responses

 1. Jag försvarar verkligen inte den hemska videon med avrättningarna men kan man verkligen fastslå att det har skett ett folkmord på basis av en video där 6, märk SEX män avrättas? Varför nämns aldrig bosnienmuslimernas massakrer på serber runt Srebrenica någon gång? Det kan man bara spekulera om….jag har en tes i alla fall. Världen har, med hjälp av media och propaganda, för länge sedan dömt alla serber att vara skyldiga till krigen på Balkan.

  Visst är videon ett bevis på att vissa serber var riktiga svin som mördar oskyldiga människor under de mest förnedrande omständigheter. Men att dra alla serber som krigade för sin frihet, för att slippa vara dominerade av bosnienmuslimerna, över en kam är horribelt. Det finns än mer grymmare videos på avrättningar, torteringar, halshuggningar, lemlästningar på serber men om dem tiger världen om. Varför? Ja, det är den eviga frågan…..
  Tack för ordet!

 2. Robban, du har rätt i att en enda video inte räcker som belägg för att bevisa det folkmord som bevisligen begicks i Srebrenica. I övrigt tycker jag att du svamlar.

  Den videofilm som visades i Aktuellt är en liten del av den mängd av förbrytelser som utgör folkmordet i Srebrenica. Men den är viktig del då den har fått Serbien och det Bosniska Serbien att ytterligare ta till sig det faktum att det verkligen förekom ett folkmord där under kriget. Detta och det faktum att de Bosnisk Serbiska myndigheterna i november 2004 erkände att deras trupper utfört morden på mer än 7 800 muslimer i Srebrenica gör det svårt förringa eller förneka folkmordet så som du tycks göra Robban.

  Det behövs inga fler bevis. De bevis som finns har funnits hållbara när Krigsförbrytartribunalen i Haag, dömt Radislav Krstic, stabschef för de bosnisk serbiska styrkorna och en av de huvudansvariga för morden till 35 års fängelse.

  Det förekom övergrepp från alla sidor i kriget i det forna Jugoslavien. Övergrepp som flera av de skyldiga döms för i Haag. De gäller även övergrepp utförda av muslimer.

  Se vidare FN:s definition av folkmord.

 3. Just nu så har jag lust att vräka ur mig både det ena och det andra angående Robbans inlägg men jag gör nog bäst i att avstå.
  En sak som jag tycker är viktigt är det som hände under fotbollsmatchen mellan Serbien och Bosnien för drygt en månad sen. Fullsatta läktare (55 tusen) med hemmasupportar från motståndarnas land! Otroligt? Nej! Absurt? Jajamän..
  Under fyra timmar kastade man stolar, stenar, bengaleldar och smällare mot 600 stycken bortasupportrar. Över 40 skadade där den värst drabbade blev av med två finger på vänsterhanden tyder tyder på en sak: det här var ingen vanlig match för de 25 tusen Bosnienserber som var på plats för att heja fram Serbien!
  Deras sånger handlade inte om fotboll och inte ens om kärlek mot Serbien, dom handlade om hat mot Bosnien, landet som dom bor i!!!
  “Kniv, taggtråd, Srebrenica..” “Tack Ratko!” var ju bara några av banderoller som visades upp av halvberusade serbiska ungdomar som var där för att hata, inte för att uppleva en riktigt hyfsad match mellan två lag som hade allt att spela för!

  Det var ett klart steg tillbaka för folket i Bosnien och en ruggig örfil till alla dom som fortfarande tror att vi kan leva jämte varandra så som vi gjorde innan kriget..

 4. Jag kan inte förstå en sak. Det är hur i hela världen kan man dra alla serber över en enda kant, jag menar finns det någon som har frågar vart alla serber tog vägen? Nej för att det finns ingen som bryr sig. Min pappas moster försvann under kriget. Hon fördes bort till fängelset och efter det såg ingen henne igen. O vi vet fortfarande inte vart hon e.Jag är serb och jag är stolt över det men jag går inte runt och snacklar skit och förnedrar bosnier. Det som hände i Srebrenica var rent ut sagt förjävligt, ingen människa förtjänar det. Men bara för att sex personer inte hade ett liv så måste alla andra seerber i världen utsättas för att d e dom som e skyldiga till kriget i Balkan. Jag har än idag, fast jag har bott i Sverige i 15 år nu inte hört att en tidning har frågat sig vart alla serber tog vägen. Eller på alla filmen så är det ALLTID serber som är dom skyldiga.. VARFÖR???
  Det kommer vi nog grunna på livet ut. Men ja vet bara att jag har inte emot någon folkgrupp så varför borde jag få höra ” oh shit hon e serb, bäst att vi aktar oss för henne” Palla me sånt skit fan. Ni som inte vet ett skit om detta borde kanske plocka fram en bok om kriget på Balkan och läsa in lite innan ni säger något.

 5. Hej Alexandra!

  Vem är det som har dragit alla serber ”över en enda kant”? Inte jag i alla fall. Media, kanske, kanske inte. Jag vet att media också har rapporterat om muslimer som döms för brott i Haag begångna i kriget på Balkan. Personligen har jag inget alls emot serber eller något annat folkslag heller för den delen. Varför skulle jag ha det?

  Massakern i Srebrenica har kommit att prägla omvärldens bild av den serbiska skulden. Tilllika den fruktansvärda belägring av Sarajevo, som gör sitt till när världen letar syndabockar. En belägring som näst efter Stalingrad är den längsta efter andra världskriget. Men det betyder inte att också andra inte har skuld i vad som hände under kriget. Dock så startades kriget av en serbisk ledare, president Slobodan Milošević och Serbien var länge den starka parten i kriget i Bosnien och som bekant så tenderar världen att ställa sig på den svaga sidan.

  Alexandra, jag tror att många skulle bry sig om det dök upp massgravar där det är serber som ligger begravda istället för muslimer. Övergrepp har gjorts av alla sidor, de grövsta har dock gjorts av bosnienserbiska armén och män som Ratko Mladić. Det är historia som vi inte får blunda för.

  Sedan finns det en nutid med bland annat Marija Serifovics och Serbiens stora seger i Eurovision Song Contest. Det är väldigt trevligt.