Folkpartiet sviker vallöften

Nu i eftermiddag beslutar riksdagen om nya regler i sjukförsäkringen. Nu blir den som har varit sjukskriven mer än sex månader tvungen att söka nytt jobb. Samtidigt som ersättningen sänks till 75 procent.

I samband med denna grava försämring av sjukförsäkringen har borgarna uppfunnit ett nytt begrepp som brukligt är. Det har man gjort för att få saker och ting att inte verka så illa som det verkligen är. Nu talar man om rehabiliteringskedjan. Låter snyggt, eller hur. Vad det handlar om är gallring. Gallring av människor med bland annat svåra arbetsskador.

Den först gallringen sker efter 181 dagar. Då senast ska försäkringskassan ha bedömt vad du går för och om du klarar ett annat arbete på arbetsmarknaden. Även om man kan klara ett annat arbete än sitt ordinarie så kan man förlora rätten till sjukskrivning redan här.

Den andra gallringen sker efter 364 dagars sjukskrivning och den som fick behålla ersättningen efter dag 181 stängs garanterat nu ute från ersättning.

Det går visst att få ersättning eller förlängd sjukpenning i upp till 550 dagar, fast då med lägre sjukskrivning. Detta är den tredje gallringsnivån. Sedan återstår bara försörjningsstödet, socialbidraget att fästa sitt hopp till. Och borgarna som hoppas att försörjningsstödet ska minska, var får dem den förhoppningen ifrån?

Vad finns det för incitament för rehabilitering i denna så kallade kedja? Och hur kan folkpartiet medverka till något som detta?

Jag tycker det är lägligt att påminna om vad Folkpartiet sa innan valet 2006. Se affischen ovan.

Lars Leijonborg sa innan valet att folkpartiet skulle förbli en garant för välfärdspolitiken och att nivåerna i sjukförsäkringen skulle få bli oförändrade. Varför sviker man detta vallöfte?

Den 1 juli börjar de nya reglerna gälla. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) varnar för att 10 000 drabbas redan i juli, inom de närmaste åren kan runt 40 000 personer nekas sjukförsäkring.

Länk: SvD

————————————————————————————————————-
Unders strecket hittar jag Kristian som kommenterar Bildts oförmåga att lösa situationen kring om Danielsson. Björn påpekar att Stockholms kommun inte har för avsikt att stoppa avknoppningar trots att detta är olagligt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , och annat intressant.

10 Responses

 1. Tittar pa FP:s affish och kan inte se nagot som sager att sjukförsäkringens nivaer ska vara oförändrade. Snarare betonar de att fuskare ska motverkas.

 2. Folkpartiet lovade i sitt valmanifest, inför valet 2006:

  “Den som blir långvarigt sjuk ska inte dessutom behöva dras med oro för att inte kunna betala sina räkningar”.

  ”Folkpartiet är garanten i alliansen för välfärdspolitiken”, hette det också.

  På affischen står att sjukförsäkringen är räddad. Att nivåerna ska fortsatt vara höga.

  Lägger man sedan till vad som sas ”Lars Leijonborg sa innan valet att folkpartiet skulle förbli en garant för välfärdspolitiken och att nivåerna i sjukförsäkringen skulle få bli oförändrade” så hamnar dagens folkpartister snett när de minskar från 80 till 75 och raserar försäkringen i övrigt.

 3. Pingback: Resursbloggen -