Vellinge, en ort i södra Sverige med uppenbara problem idag. Ortens styrande har inför större delen av övriga Sverige svårt att försvara sin långvariga restriktiva hållning till flyktingar och ensamkommande flyktingbarn. Särskilt mot bakgrund att Vellinge tillhör gänget av kommuner där de allra mest bemedlade bor. Kommunen med en medelinkomsten på 315 000 kr spelar i samma liga som Danderyd, Täby, Lidingö och Lomma.

Det är mycket förståeligt att denna brist på välvilja och empati rör upp känslor. Varför, frågar sig många är det så att de styrande i denna resursstarka kommun inte förmår att ta in omvärlden, inte förmår att visa annat än trångsynthet och främlingsfientlighet?

Det har glädjande nog bildats en grupp på Facebook, med över tre tusen medlemmar som heter: ”Vi skickar mail till Vellinge kommun samtidigt. Jättemånga mail blir det.”

Idag torsdag skickade gruppens medlemmar mail till kommunen för att visa sin ilska mot kommunens agerande. Detta är ett förslag från gruppen på vad man kunde skriva:

“Vellinge kommuns inställning till transitanläggningen för föräldralösa barn som kommer som flyktingar till Sverige tycker jag är sorglig och trist. Att en så välmående och välbeställd kommun inte vill ta hand om de som är allra svagast i samhället är deprimerande. Det är ett sorgligt betyg åt Sverige 2009.”

Bloggat:
Alliansfritt Sverige, Björn Fridén – Vad är partiledarens avståndstagande värt om det inte gäller övriga partiet?
Sofia, Bloggvärldsbloggen-  Men vad är det med folk?
Mary, MinaModerataKarameller – Hur många ensamkommande flyktingbarn tar du hand om…
Rödgrönt samarbete – För alla väljare som avvisar tanken att ge främlingsfientliga krafter inflytande finns nu bara ett regeringsalternativ
Kent Persson (m) – Det är fler som borde skämmas

Media:
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][X-pressen] – Många lämnar Vellinge på grund av rasismen
SvD – Kan finnas hotbild mot flyktingboende

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och mer hittar du här.
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

5 Responses

 1. Det aer vael inget konstigt med att rika vill bli rikare och daa maaste man placera sig sjaelv i foersta rummet.

  Sen, att hjaelpa flyktingbarn, aer vael kanske inte det effektivaste man kan gjoera foer pengarna om man vill vara effektiv i sitt hjaelpande.

  Revolution i de fattiga laenderna mot foertryckarregimerna aer vaegen framaat, anser jag. Och vill man inte gjoera revolution i sitt eget land saa aer ju det ett beslut det med. Alla aer ansvariga.

 2. Hur många “flykting”förläggningar har ni i Bromma då?
  Är det inte väldigt dyrt att köpa sig en villa eller lägenhet i Bromma?

 3. Bromma tillhör Stockholms kommun och Stockholm har nog ett 20-tal, skulle jag gissa. Mig veterligen har Stockholm aldrig varit emot att ta emot flyktingar.

  I Bromma stadsdel som jag bor och är politisk verksam i så har vi, mig veterligen “bara” två förläggningar Bälsta Genomgångsbostäder & Blackebergs Genomgångsbostäder.

  Ja, det är rätt att villorna kostar mycket här. I Västerleds församling, som är en av de två församlingarna i stadsdelen är kvadratmeterpriset i husen det högsta i landet. Högre än i Vellinge med andra ord … Själv bor jag i en hyreslägenhet.

 4. Den fråga ingen verkar ställa sig är hur det kommer sig att 100-tals barn dyker upp i Sverige helt plötsligt. Vad är syftet, hur har det gått till? Är de föräldralösa, är de här för att studera, bli adopterade eller vad? Sanningen är att de till 90% är s.k. ankarbarn, dvs de skickas från t ex Afghanistan av familjen. De vet att Sverige tycker synd om alla och tar förmodligen emot ett oskyldigt barn på 15-16 år.

  När Asylansökan beviljats kommer som ett brev på posten föräldrarnas asylansökan och sedan även andra familjemedlemmar.

  Självklart utnyttjas barnen i det här fallet av hänsynslösa föräldrar. Detta måste vi sätta stopp för, för hur orättvist är det inte att vi lägger ner kanske 1 miljon kr på att ta hand om ett “ensamkommande flyktingbarn” och sedan ytterligare miljoner för deras anhöriga, när det finns miljoner av barn som far illa i Afghanistan och som kunde haft mycket bättre användning av pengarna. Öka biståndet, men sluta ta emot dessa ensamkommande ankarbarn. Det är fruktansvärt att använda sina egna barn på detta sättet!