Borgliga SvD har under en tid förtjänstfullt granskat konsekvenserna av Vårdval Stockholm. Bland annat detta har lett till irritation hos somliga läsare på högerkanten. Vissa har till och med hotat att sluta prenumerera på tidningen, SvD och Resume.

Nu är Ulf Adelsohn kanske inte längre lika tongivande på högerkanten som vid sina fornstora dagar. Men allt fler moderater tycker att mediaklimatet i Sverige börjar bli väl jobbigt, lite väl mycket granskande över journalistiken numer.

Idag skriver SvD åter om Vårdval Stockholm. De refererar till Landstingets egen lista på förändringar i och med att vårdvalsreformen nu sjösätts av den borgliga majoriteten.

Landstingets egen lista över de förändringar som vårdvalsreformen innebär för den egna primärvården visar på stora besparingar i mödravården, barnhälsovård och närsjukvård i länets utsatta områden. På Järvafältet läggs flera barnavårdcentraler, mödravårdscentraler och ungdomsmottagningar ner och flyttar eller slås samman med annan verksamhet i Kista centrum.

Skälen till dessa nedskärningar i service för invånarna i länets utsatta områden sägs vara företagsekonomiska. Det är tydligen bättre att satsa på Stureplans vårdcentral, plus 6 miljoner istället för Rågsveds vårdcentral, minus 12 miljoner.

Redan idag är det stor skillnad på hur patienterna värderar ”sina” vårdcentraler, länk SvD. Bäst betyg får Stocksunds vårdcentral, följt av Äppelvikens läkarmottagning här i ”mitt egna” Bromma och Djursholms husläkarmottagning.

I botten på ligan hittar vi Akalla, Rinkeby vårdcentral, Jordbro vårdcentral. Hela tio av de sämst rankade vårdcentralerna ligger på Järvafältet.

Vad händer i framtiden? Kommer behövande patienter från Botkyrka och Rågsved att lista sig på Äppelvikens läkarmottagning, eller är vi tvungna att be Läkare utan gränser och Röda Korset att rycka ut till Stockholms södra förorter?

Undra just hur det blir?

Detta inlägg är pingat på intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

3 Responses

  1. Pingback: Mona ljuger
  2. Pingback: Anonymous
  3. Pingback: In Your Face
  4. Jag saknar bara en sak i SVD:s reportage, en kommentar från det ansvariga sjukvårdslandstingsrådet. Men hon är nog fullt upptagen med att baka mandelmusslor?

  5. Filippa Reinfeldt håller sig fint i bakgrunden. Det är bästa medicin nu när pöbeln är uppretad.