Idag har jag delat ut valsedlar i Västerleds församling. Att dela ut valsedlar är alltid lika underhållande. Oavsett vilket val det gäller. Det är en närkontakt med väljarna, en spänning på hur valet ska gå och samtidigt en social verksamhet tillsammans med de andra partiernas valsedelutdelare.

Jag tror att det har gått bra idag. Valdeltagandet har inte varit sämre än vid det förra kyrkovalet känns det som. Vad var valets hetaste fråga tro? Ja, vi socialdemokrater kämpar för en öppen kyrka, en tillåtande samt välkomnande folkkyrka. Detta val har främst handlat om denna öppna kontra slutna kyrka och i och med det en politisk styrd kyrka eller icke en politisk styrd kyrka.

Har verkligen politikerna i kyrkan att göra? Ja, jag anser det för jag har mycket svårt att se något alternativ. Jag vill inte att vår kyrka ska vara sekteristisk och bara välkomna högkyrkliga, de med en mycket stark tro på Kristus. Alla ska få plats i båten bildligt talat. Kyrkan har gjort ett fantastiskt arbete i samband med tsunamikatastrofen. Har det varit möjligt i en sluten kyrka där många kanske inte känt sig välkomna?

Läs också Johan Sjölanders analys av det socialdemokratiska partiets engagemang i kyrkan.

2 Responses

  1. Jag frågade det tidigare, men då hade du inte tid att svara. Är det inte ett problem med sekulariseringen av kyrkan?

    Hur ser du på sakramentens betydelse för den svenska kyrkan?