Författaren Slavenka Drakulic gör mig i dagens DN (ej på nätet) uppmärksam på att FN:s säkerhetsråd i förra veckan antog en resolution som slår fast att våldtäkt kan vara ett krigsbrott och ett inslag i folkmord.

Den 22 februari, 2002 dömdes tre män, alla serber vid Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien, Haag. Dragoljub Kunarac, Radomir Kovac och Zoran Vukovic dömdes för tortyr, slaveri, våld mot mänsklig värdighet och massvåldtäkt på bosnienmuslimska kvinnor. De dömdes av domaren Florcence Mumba från Zambia och kom att bli de allra första männen i Europa att dömas till brott mot mänskligheten på dessa grunder.

Våldtäkt förekommer i alla krig. Då krig handlar om makt så förekommer också våldtäkter inom ramen för krigets aggressioner. Man har tidigare valt att se dessa våldtäkter som brott mot kvinnors heder och i Genèvekonventionen från 1949 särkilt hävdat att kvinnor måste skyddas från detta. Man har också betraktat dessa våldtäkter som olyckliga och oacceptabla bieffekter av krig utförda av utförda av odisciplinerade soldater som inte hölls under tillräcklig uppsikt.

Systematiska våldtäkter som en militär strategi uppmärksammades stort först i Bangladesh 1971, det stora flertalet av oss torde ha blivit medvetna om detta i samband med balkankriget, Rwanda 1994 är också ett mycket avskräckande exempel. I Darfur pågår detta brott mot mänskligheten i detta nu.

Så då slutligen år 2002, i och med domen den 22 februari så träder en definition av våldtäkt som ett brott mot mänskligheten i kraft i internationell rätt. Nu har alltså turen kommit till FN:s säkerhetsråd, som i förra veckan definitivt slog fast att våldtäkt kan vara ett krigsbrott och ett inslag i folkmord. Heder åt FN:s säkerhetsråd.

Hur detta påverkar framtida krig och konflikter återstår att se. Något större hopp att detta våld mot försvarslösa kvinnor ska upphöra i och med detta har jag dock inte. Däremot är det positivt med en rättsordning som erkänner dessa brott som brott mot mänskligheten.

Läs mer: Levande historia, Åbo Akademi, Amnesty, & Europaparlamentet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och annat intressant.

————————————————————————————————————
Under strecket ser jag att Claes Krantz skriver om KD som vill ha ett moralfilter för Internet. Jag ser även att Björn Fridén fortsatt håller koll på signalspaningsdebatten i en ny analys och avslutningsvis så har Eva Rundkvist svar på varför Mbeki tiger.

5 Responses