Sverigedemokraterna arbetar hårt för en ”plats i solen”, det vill säga efter uppmärksamhet i media som kan hjälpa dem in i riksdagen i höstens val. Det blir dock inte alltid vad man tänkt sig. Efter “fadäsen” i Ungt Val har uppmärksamheten mest bestått i kritik och anklagelser om fusk. Vilket inte kan vara så bra för partiet om nu inte devisen ”all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet” stämmer.

Annars så har det ingått i SD:s självbild att de skulle vara motarbetade av hela etablissemanget, att alla riksdagspartier är antidemokratiska och media bara skriver lögner om dem. Själva utger dem sig för att vara martyrer och sanningssägare. Man vill kunna slå underifrån mot det etablerade och det är det som är den egentliga lockelsen, speciellt för unga väljare, misstänker jag. Partiet har odlat sitt utanförskap.

Nu har man under ett par år försökt smått anpassa sig och gömma det bruna för att försöka locka till sig väljare. Partiprogrammet har anpassats till nya tider och rasismen är inte längre lika uppenbar. Nyligen bytte man också logotyp från den gamla brinnande svenska facklan till något så beskedligt som en liten fin blåsippa. Med en sådan anpassning till det något mer accepterade kan man undra hur det går med själva utanförskapet.

Jonas Morian skriver här och här om att vi socialdemokrater har ett särskilt ansvar.

”Alla politiskt aktiva som motsätter sig Sverigedemokraternas syn på invandring och flyktingpolitik har naturligtvis ett ansvar för att mota ut dem från landets beslutande församlingar. Men frågan är om inte vi socialdemokrater har ett särskilt ansvar, då Sverigedemokraterna dessvärre inte sällan värvar röster just bland grupper som traditionellt röstar socialdemokratiskt.”

Jag har skrivit tidigare om SD och jag kommer att göra det framöver. För oavsett hur mycket det ligger i Jonas fundering ovan så har vi alla demokrater, en skyldighet att informera oss och andra om de faktiska förhållanden som den ”nationella rörelsen” med bland andra Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna verkar under. Vad historien talar om för oss och vad som är falskt i partiernas propaganda.

För allvar är det. I valet 1989 var SD ett litet parti som inte fick mera än 1 000 röster. I 1991 års val hade antalet röstande vuxit till 5 000 och två kommunala mandat. 1998 fick partiet 20 000 röster och åtta kommunala mandat. Vid det senaste valet 2002 röstade drygt 76 000 på SD som då också fick 50 kommunala mandat. Så visst har anpassningen gett resultat. I samma val fick dessutom Nationaldemokraterna 8 000 röster.

10 Responses

 1. Det är hur skrämmande som helst att det finns ens tio personer som kan rösta på dessa främlingsfientliga partier, eller ska vi kanske säga sekter. Parti är nästan för fint ord för dem.

 2. RS

  Sverigedemokraterna är endast 1 parti, inte flera. Och varför använder man tillmälen som “främlingsfientliga” och “sekter”, utan att förklara varför?

  Vad betyder egentligen “främlingfientlig” i detta sammanhang? Är det en benämning på alla de som är kritiska till alltför stor invandring till Sverige?

 3. Anders Löwdin

  Du menar alltså att Sverigedemokraterna inte är motarbetade och att de får debattera på samma villkor som andra partier?

  Låter inte det lite motsägelsefullt, med tanke på den dominerande uppfattningen om dem? Jag tycker i alla fall citatet av Jonas Morian ovan antyder att det kan finnas en viss substans i den kritiken.

  Jag skulle gärna ta en debatt med dig om detta här på din bloggsida.

 4. Jag irriterar mig mycket på att etablerade partier och deras anhängare verkar utgå ifrån att de flesta “infödda” svenskar inte har intelligens nog att ta reda på fakta.Jag känner mig faktiskt vuxen att själv bilda mig en uppfattning om sakers natur.Det finns mycket att ösa ur när det gäller tillförlitlig information istället för ren propaganda.Jag läser “alla” partiers hemsidor och måste säga,till Sd:s försvar,att de är enda parti som redovisar var jag kan förvissa mig om att deras uppgifter stämmer.Jag har,hittills,inte sett någon skrift som bevisat att de far med lögner i sak.Jag är inte partipolitiskt engagerad men bekymrad över den allmänna utvecklingen i Sverige.

 5. Som engagerad politiker och dessutom socialdemokrat så bör du,vilket jag också hoppas att du är,vara fullständigt medveten om att det inte står riktigt rätt till i Sverige.Att utveckla det,inom alla olika områden,skulle ta alldeles för mycket utrymme här.”Det är ingen ordning på allting” som Pippi sa.Det känns,för övrigt,ganska meningslöst att säga vad man tycker när det ändå,i slutänden,bestäms över huvudet på befolkningen.Min känsla är att det är pengar och makt som är det allt överskuggande nuförtiden och har man inte det,då står man sig slätt.Egentligen skulle man säkert må bättre om man inte brydde sig alls men det är svårt att låta bli.

 6. Jag kan kort säga att jag inte delar din syn på demokratin i detta vårt land. Något annat hade du kanske inte väntat dig heller.

  Jag är övertygad om att man kan förändra saker inom det rådande systemet. Men visst pengar och makt har en mycket stor roll, en för stor roll kan även jag tycka.

  För mig blir det aldrig meningslöst att uttrycka min åsikt och jag kommer alltid att bry mig, så är det. Det har jag gjort i hela mitt liv. I början som grön aktivist, Fältbiolog och nu som fritidspolitiker för socialdemokraterna.

 7. Då fortsätter jag att uttrycka mina åsikter i olika sammanhang.Kanske det gör någon nytta någonstans.

 8. till och med mina vänner som är invandrare sedan många år röstar på sd därför att dom tycker att situationen här börjar bli ohållbar.direkt någon svensk yttrar sig om något som att man häromåret inte fick fira skolavslutningen i västerås i svenska kyrkan utan i syrianska.eller att man i vissa skolor inte får spela nationalsången.eller det här http://sverigeochislam.blogsome.com/2008/05/20/islam-fordomer-apoteket
  det till och med mjäkas från stat och regering i kommuner mm i med risken att kallas främlingsfientlig så vågar ingen stå för sin åsikt därför går partier som sd framåt.när man läser bloggar som svenska muslimer har om att vi ska anpassa oss till deras livssätt och följa ett islamistiskt korståg så förstår man problemet..
  och sen är det ju många svenskar som ser snett på invandrare som söker asyl här utan att varken få jobba eller behöva söka jobb men som får sin försörjning tillgodosedd av statens medel iallafall medan gemene man i dagens samhälle knappt får pengar från soc innan man står helt på gatan.eller dom uteliggare som vi har i vårat land som det mörkas om dom borde man ju hjälpa i första hand.innan vi tar in andra och tar hand om dom borde se mera om vårat eget.

 9. Islamistiskt korståg?

  Vill du deportera invandrare? Ska kommunerna få ge bidrag till invandrarföreningar? Hur ser du på hemspråksundervisning? Hur ser du på bygglov till moskeér och hur ser du på ofrivillig repatriering?

  Besvara gärna dessa frågor, Hasse. Röstar man på SD får man finna sig i att bli kallad främlingsfientlig.