Den borgerliga majoriteten i Stockholms stadshus presenterade sin budget för nästkommande år i förra veckan. Det ser tungt ut för stockholmarna framöver och åtskilliga stadsdelsdirektörer lär ha fått sin nattsömn rubbad av de svarta siffrorna.

Vad säger ni om dessa nedskärningar:

Skolan och hemtjänsten får ett påslag på två procent och förskolan ett påslag på en procent. Dessa siffror är så låga att till och med folkpartiets skolborgarråd Lotta Edholm tvekar att kallade det satsning. Påslagen räcker inte till ens för personalens löneökningar.

Satsningar görs dock men inte där jag helst har velat ha dem på barn, unga och gamla som synes ovan. Stora projekt för stora pengar ska genomföras, bland annat ombyggnad av Slussen och en första etappen av Spårväg 1 samt så ska Stockholms stadion rustas upp till 100-årsjubileet av OS 1912. Den misslyckade arbetsmarknadspolitiken ska hyfsas till och får också lite stöd. Sedan noterar jag att man ska satsa en liten peng på sommarjobb för ungdomar. Inte en dag för tidigt. Man har tidigare bland moderater gått och tyckt att ”sommarjobb är väl inga riktiga jobb”. Man har därför hitintills under mandatperioden skurit och skurit i detta så viktiga stöd. Förhoppningsvis så ökar antalet ungdomar som får sommarjobb nästa sommar.

För den borgerliga majoriteten existerar bara en väg och det är skattesänkarvägen. Mandatperioden har inneburit 60 öre i sänkt skatt för stockholmarna, i runda tal cirka en miljard. Pengar som staden väl behövt i dessa dagar när kvalitén i verksamheterna blir lidande. Dem som väntar på de utlovade dynamiska effekterna av dessa skattesänkningar lär få fortsätta att vänta. Det har bara att titta på årets budget där majoritetens omsorg om välfärdens kärna krympt betydligt.

Bloggat:
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][ s-buzz ] Johan Ulvenlöv – #jobb09 – Vi värmer upp inför jobbkongressen
Alliansfrittsverige – Regeringens politik fungerar inte – unga tvingas till socialbidrag

Media:
SvD – Inga sänkta skatter i Stockholm
Svd – Satsning är ett relativt begrepp

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , eller annat intressant.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

9 Responses

 1. Hej
  Fick hem “StockholmsEko” som går ut till stadens anställda. Förutom en massa fluff så finns en uppställning över budgeten där det ser ut som de flesta verksamheter får mer pengar. Har den på pdf, men det går visst inte att bifoga här

 2. Hej Freddy!

  Tack för kommentaren. “StockholmsEko” är säkerligen producerad av Stadshuset. Det bör man ha i åtanke. Siffrorna jag angav kommer från SvD. Se länkad artikel. Det är så att får verksamheterna ett “påslag” på en eller två tre procent räknar Alliansen det som tillskott. Trots att löneökningar gör att saldot hamnar på minus.

  Skicka gärna pdf:en till mig om du vill. Vore kul att se den. Skicka till lowdin at gmail.com

  Vänligen
  /Anders

 3. Är det detta de enorma intäkterna från ombildningarna går till ? Skrytprojekt istället för billiga hyresrätter för ungdomar, t.ex. Har nån tittat på vart ombildningspengarna tar vägen ?