Mona Sahlin - sommartal i Vitabergen, Söder

I helgen var det tal av det politiska Sveriges två stora kombattanter Mona och Fredrik. Jag tänkte förmedla några reflektioner så här en stund efter alla andra.

När statsministern talar i Waxholm gör han det naturligtvis utifrån sin roll som ledare för vårt land. Eller han borde göra detta om inte annat. Efter att ha följt vad press och bloggar referarat från talet så har jag en känsla av att det möjligen var till största delen ledaren för Sveriges högerparti ”de nya moderaterna” som talade och att det hela var en tjuvstart på 2010 år valrörelse.

Statsministern presenterade tre områden där det skulle satsas lite extra. Ett jobbpaket med fokus på företagande, sysselsättning och hushåll. Ett välfärdspaket med resurser till förskola och psykiatri och ett framtidspaket med inriktning på utbildning, infrastruktur och forskning. Ytterligare en satsning kom med, en “ny stor trygghetsreform” ska konkretiseras till valrörelsen och nästa mandatperiod.

I grova drag är det kraftigt reducerad skatt, mångfald, integration och brottslighet som det kommer att handla om framöver. Hur detta mer ska konkretiseras och finansieras ville han inte ge besked om. Däremot så efterlyste han siffror från Mona Sahlin:

– Jag har sett mängder med utspel som innehåller satsningar på det ena och det andra. Nu är det dags för en tabell, vi vill se siffrorna, sa Reinfeldt i sitt tal.

När Reinfeldt pratar trygghet så förstår jag att han syftar på brott och straff. Hur det blir med den andra tryggheten, den vi önskar oss i vår dagliga gärning? Vad händer när eller om jag blir arbetslös? Den frågan är nu högaktuell för mer än en halv miljon svenskar samtidigt som ”ett regnväder har dragit in över svensk ekonomi”, citat finansminister Anders Borg.

Vad gäller brott och straff så har vi hört länge nu om fler poliser. Varför vänta till nästa mandatperiod med detta? På Bromma närpolisstation saknas åtta tjänster. Det är den lokala polisen som framgångsrikt kan arbeta med brottsprevention. Fler fängelser och uttryckande poliser har inte samma effekt på brottsligheten.

De ”de nya moderaterna” har blivit ”nygamla moderaterna” med frågor som skatt och brottslighet i den främsta linjen. När det går så dåligt som det gör nu i opinionen så är det väl antagligen bäst för moderaterna att börja om från början, växla om till något gammalt och bekant. Vi får väl se vilken effekt det har på opinionen framöver. Ändock verkar de flesta bedömare redan givit slaget förlorat.

Ibland sägs det att socialdemokratin (oppositionen) måste lämna besked och ibland sägs även, när besked kommer att dessa bara är en blick bakåt.

Mona Sahlin och socialdemokratin har i helgen och i talet lämnat besked i en rad frågor. Frågor som har framtiden för sig. Ett exempel är den stora satsningen på miljön och klimatet, 127 punkter. Ett ämne jag förstår att Reinfeldt utlämnat helt i sitt tal av döma av tidningsreferaten.

Regeringen och Fredrik Reinfeldts trovärdighet inom klimatområdet är nära nog noll efter helgens tal. Likaså är det väl ingen som tror något gott om hans förmåga att landa rätt i FRA-frågan längre.

Sedan framkom det återigen i Monas tal att Socialdemokratin aldrig kommer att samarbeta med de främlingsfientliga. Ett tydliggörande besked från högern i denna fråga vore mer än önskvärd. Men tyvärr så verkar det som om högerns enda hopp i valet 2010 är just en flört med de så kallade främlingsfientliga elementen. Mycket lågt.

Fredrik Reinfeldts lyssnande regering har blivit den avlyssnande, som Mona så fint uttryckte det i helgen.

Sommartalet i helgen var den första riktigt stora politiska sammandragningen efter sommaren. Så det var kul att möta upp så många trevliga och bekanta ansikten. Flera (blogg)vänner dök upp och här på följande länkar kan du läsa mer om Monas tal. Dessa var Peter Karlberg, Erik Laakso, Rosmari Södergren, Josefin Delving, Andreas Nilsson , Björn Fridén och Alexandra som jag inte hann hälsa på.

Anders Göransson och Mikael Magnusson var också glatt och trevligt sällskap även om dessa herrar mig veteligen inte bloggar.

Länkar: Af1, Af2 , SvD1, SvD2 , DN.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , och annat intressant.

3 Responses

  1. Pingback: In Your Face
  2. Pingback: HBT-sossen