I helgen höll statsminister Reinfeldt sitt sommartal på klassisk borglig mark i Vaxholm. Budskapet som framfördes av moderatledaren var att ”nu är det låginkomsttagarnas tur”. Den utlovade tusenlappen i sänkt skatt ska äntligen bli verklighet också för låginkomsttagarna. Publiken i det välbärgade Vaxholm applåderade snällt trots att dem inte är målgruppen för dagen. Men man får förmoda att dem känner tacksamhet ändå då Fredrik hjälpt dem med förmögenhets- och fastighetsskatten.

Statsminister Reinfeldt har gjort hela nio resor uti i verklighetens Sverige nu i vår för att se hur den lilla människan har det. I lördags stod han så i det välbärgade Vaxholm och hyllar de lågavlönade kvinnorna och lovade dem verkligen ”den där tusenlappen” som kompensation för deras stress och för deras låga löner. Statsministern säger sig förstå Kommunals medlemmar och deras problem men är ändå inte glad åt årets avtalsrörelse där de lågavlönade kvinnorna kämpade till sig högre reallöner bland annat. Framgångsrika avtalsrörelser för lågavlönade är tydligen ett bekymmer.

Trots att solen sken i Vaxholm så ser det bekymmersamt ut för Moderaterna och Alliansen. De som hade hoppas på bättring i opinionsläget bet ordentligt i det sura äpplet när Demoskops augustimätning presenterades, här och här. Avståndet mellan blocken är nu hela 14,6 %. Oppositionen ökar till 56 procent.

Men det är klart, vi ser en allt annat än en enad koalition och ett läge där det råder oklarheter om regeringspolitiken, om fastighetsskatten, om försvaret, om familjepolitiken så är det inte underligt att oppositionens övertag ökar. Härom dagen föreslogs dessutom nya tuffa regler i sjukförsäkringen.

Tidigare i somras var frågan om försvaret den känsligaste. Nu verkar det vara läge att ordentligt diskutera fastighetsskatten och reavinstskatten. Vilket Villaägarna, Svenskt Näringsliv, LO, Hyresgästföreningen, Boverket och Skatteverket gör och riktar skarp kritik mot regeringens förslag att höja reavinstskatten.

Det verkar verkligen inte vara lätt att vara i allians i dessa dagar. Se om inte annat på Sundbyberg …..

Detta inlägg är pingat på intressant.

Andra bloggar om: , , , , , .

Publicerat och på oppositionen.se

3 Responses