Skatteverket bildade en specialgrupp för fem år sedan i avsikten att jaga undangömda skatter i skatteparadis. Detta arbete börjar nu ge ordentliga resultat.

Skatteverket har lagt beslag på två miljarder kronor i skatter och skattetillägg på kapital som 780 personer och 173 företag gömt undan i utländska skatteparadis, meddelar LO-tidningen.

Smitarna i de här fallen är främst företagare, direktörer eller högre tjänstemän. Men även specialister och konsulter förekommer bland skojarna.

Apropå skojare:

En av dem är arvtagaren till Wasabröd, Carl Lundström (i dag mer känd som en av de dömda i Pirate Bay-rättegången) som enligt Skatteverket gömt undan 20,8 miljoner kronor i en stiftelse. LO-tidningen

Det fuskas som bekant även på annat håll i vårt kära land. Försäkringskassan har nu under några år gjort samma sak som Skatteverket. De jagar fuskare.

Försäkringskassan har hävdat att fusket med ersättning från socialförsäkringen kostar staten runt en miljard kronor om året. 2005 fick Försäkringskassan 150 miljoner och 300 nya tjänster för att kunna öka kontrollerna och stävja fusket. Man har bland annat granskat tillfällig föräldrapenning och aktivitetsgarantin.

Regeringen har haft en liknande syn på saken och införde därför 1 juli förra året så kallade VAB-intyg, de som är hemma med sjukt barn måste skaffa intyg från förskola eller skola på att barnet inte har varit där de aktuella dagarna. Man påstod att så mycket som en femtedel av vab-utbetalningarna var fusk.

Just kravet på intyg vid vård av barn har lett till betydligt mer byråkrati och administration hos Försäkringskassan. Antalet uttagna VAB-dagar har inte minskat sen föräldrarna tvingades skicka in intyg. Däremot har en liten ökning av VAB-dagar skett.

Försäkringskassan har också räknat ned de felaktiga utbetalningarna totalt i socialförsäkringarna. Den tidigare bedömningen att de felaktiga utbetalningarna uppgick till 1,2 – 3,6 miljarder kronor har skrivits ned till 1,1–2,6 miljarder kronor. Av det räknas 0,3–0,9 miljarder som misstänkt brott

Det är lätt att konstatera att Försäkringskassan har det svårt. Under 2009 ska myndigheten spara 450 miljoner kronor och minska personalen ytterligare med cirka 700 heltidstjänster (av cirka 12 300).

Slutligen, det betalas ut ungefär 520 miljarder kronor i bidrag och ersättningar i Sverige varje år.

Några aktuella bloggar:
Peter Karlberg – Avslöjande: Förbluffande högt stöd för Mona Sahlin
Peter Andersson – S-företrädare har faktiskt inte tid med Politikerbloggens tröttsamma enkäter
Johanna Graf – And now, to something completely different
Mona For President – Expressens journalistik – Bedrövande

Media:
LO-tidningen – Genombrott i jakten på skattesmitare
SvD.se – Vab-intyg gav ingen besparing
SvD.se – Missnöjet med F-kassan växer
R&D – Regeringen överskattar vabfusket
VlT.se – Maria Werme: Bekämpa sjuka eller bekämpa sjukdomar?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och annat intressant.

One Response