Kan sd:s arbetsmarknadspolitik vara något att hänga i julgranen tro? Dagens arbete har intervjuat Per Björklund som är sverigedemokraternas (sd) arbetsmarknadspolitiske talesman och partikassör.

Intervjun talar i och för sig för sig själv men det kan vara värt att ändå citera två fina stycken. Här kommer de:

Kan du sammanfatta sd:s arbetsmarknadspolitik.

Nja, det vet jag inte …

När det gäller bygget i Vaxholm. Ni har ju en skrivning om att utländska företag inte ska få konkurrensfördelar. Var det inte därför facket försatte bygget i Vaxholm i blockad? Facket ansåg att det handlade om konkurrensen skulle vara på lika villkor? Hur hänger era ståndpunkter ihop på det området?

Det känner jag inte igen.

Att utländska företag inte ska få konkurrensfördelar. Det står i ert program om Ekonomisk politik.

Det har inte jag varit med och skrivit. Det får du ta med någon annan.

Men det handlar ju också om arbetsmarknadspolitik, ni skriver en massa om hur arbetsmarknaden ska regleras där. Och arbetsmarknaden är ditt område, så det borde du väl känna till?

Nej, jag kan ingenting om det där, det får du ta med den som har skrivit programmet.

Vad tycker du var fel med fackets agerande i Vaxholm?

Ja, jag vet inte … Vi upplevde väl att man slog till med väl hårda metoder.

Blockad, var det det som var väl hårda metoder?

Ja, vi upplevde att det var väl hårda metoder, men exakt hur vet jag inte, det är ingenting vi har diskuterat i partiet.


Och så fortsätter det i den stilen. Vad ska man säga? Kanske detta att vad ska ett sådant här parti in i riksdagen att göra? Det som skrämmer är att en sådan här samling människor (sd) kallar sig parti och får i det närmaste tre procent av folkets röster.

Du finner Anna Tibergs och Dagens Arbete fina intervju här.
Dagens Arbete bevakar och belyser sd i en rad reportage, du finner en samlingssida här.

Detta inlägg är pingat på intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

8 Responses

 1. För det första är väl inte “Dagens Arbete” något objektivt sanningsvittne direkt, de driver en nu en motkampanj mot SD så man kan nog anta att inte hela sanningen kommer fram i det här reportaget. (Värt att notera är att kampanjen troligtvis bara kontraproduktiv eftersom den bara ökar sympatierna för SD genom att den förstärker SD:s image som en underdog som motarbetas av ett skitnödigt etablissemang som är skräckslaget över utsikten att förlora makt och inflytande. SD behöver inte bedriva någon egen kampanj när tidningar som “Dagens Arbete” gör det åt dom, deras “kamanj” är ju i stora stycken rent löjlig och säger mer om den låga förtroende man har för läsarnas intelligens än om SD:s politik.)

  Sen kan jag inte låta bli att tycka det är lite uppfriskande med en politiker som faktiskt erkänner att han inte sitter inne med alla svaren, det till skillnad mot de vanliga mediatränade politikerbroliers som leverarer samma gamla floskler på autopilot. Sanningen är också att sossarnas arbetsmarkandspolitik faktisk är ett rent fiasko när det gäller att skapa förutsättningar för riktiga jobb så så mycket värre kan det ju ändå inte bli. T.ex. har det inte tillkommit knappt ett enda arbete netto i privat sektor sedan 1950-talet(!):
  http://www.economist.com/images/20060909/CSF280.gif

  Till sist är det nog få som röstar på SD för att man anser att de har den bästa arbetsmarknadspolitiken, det är för att man vill ha till stånd en mer restrektiv invandringspolitik som är den främsta anledningen.

 2. Tja, Dagens arbete är väl ingen trovärdig käll utan detta var ett nytt lågvattenmärke som förmodligen mest gynnar Sd i det långa loppet. Socialdemokraternas flosker har de flesta genomskådat för länge sedan. Dagens arbete har ingen trovärdighet kvar, frågan är om de någonsin har haft någon. Ett av de mest genomskinliga och minst trovärdiga reportage” jag sett.

 3. Roger och Bosse

  I ren desperation försöker ni skjuta budbäraren, i det här fallet Dagens Arbete. Förklara för mig varför denna tidning inte är trovärdig. Jag misstänker att ytterst få media om ens något i Sverige får godkänt i SD kretsar. Undantaget bör väl vara SD-Kuriren.

  Era svar förstärker bilden av SD som antifackliga och enfrågeparti.

 4. Javisst kan man se SD som ett enfrågeparti, precis som miljöpartiet. Det är inte nödvändigtvis något fel i det. När det gäller “antifacklig” så är det i det närmaste självklart att man inte kan sympatisera med en socialdemokratisk fackföreningrörelse om man ej är sosse själv! Det behöver inte nödvändigtvis innebära att man är motståndare till fackföreningar som idé.

  Trovärdigheten hos “Dagens Arbete” när det gäller att granska SD är väl ungefär på samma nivå som om Al Quaida utvärderingar av Irak kriget …

 5. Siffran på hur många svenskar det är som är fackligt anslutna idag är cirka 80%, Roger. Sverige ligger i världstoppen när det gäller fackligt medlemskap. Därmed är det lätt att sluta sig till att facket har en roll att fylla för även andra än socialdemokrater.

  Med enbart idéer går det inte att försvara den svenska modellen, Roger. Arbetsmarknadens parter behövs och behöver vara starka var för sig för att vi ska kunna hålla välstånd uppe.

  Du underkänner artikeln och kallar den osann. Men du kan inte visa på vilka lögner som finns i den samtidigt paradoxalt nog, så erkänner du senmoralen, slutsatsen i artikeln, det vill säga att SD inte har någon arbetsmarknadpolitik att tala om utan är det främlingsfientliga enfrågeparti som det alltid har varit.

 6. Jag avsåg inte fackföreningar allmänhet utan just de fackföreningar som verkar för en socialdemokratisk regering och pumpar in miljoner i partiet. Att stå utanför en sådan förening borde ju vara sjävklart för en person som EJ sympatiserar med sossarna!

  Sen har jag inte hävdat att artikeln är “osann” utan att det rör sig propaganda. Propaganda behöver ju inte nödvändigtvis vara ren lögn, med det gör den inte till en objektiv granskning för det! En tidning som “Dagens Arbete” väljer naturligtvis enbart att publicera negativa artiklar om SD och att lyfta fram representanter som får SD att framstå i negativ dager. “Dagens Arbete” är absolut inte en neutral och objektivt granskande tidskrift utan ett rent propagandaorgan för sossarna!

 7. Roger

  Jag tyckte att du skrev, ”För det första är väl inte “Dagens Arbete” något objektivt sanningsvittne direkt, de driver en nu en motkampanj mot SD så man kan nog anta att inte hela sanningen kommer fram i det här reportaget.”

  Du ifrågasätter sanningen i artikeln. Vad är det som är osant, frågar jag igen?

  Din argumentation var redan från början väldigt tunn och är nu om möjligt ännu tunnare. Hur kan det vara propaganda att välja att intervjua den främsta företrädaren för SD’s arbetsmarknadspolitik?

  Det är svaren från Per Björklund som gör att man drar slutsatsen att SD inte har någon arbetsmarknadspolitik. Självmål av SD och dess företrädare Per Björklund. På en sådan viktig post har man alltså ingen annan att sätta än Per Björklund.

 8. Att inte tala om hela sanning är inte detsamma som att fara med osanning! Dagens Arbete är ett rent socialdemokratiskt propagandaorgan som sållar vad som publiceras efter sin politiska agenda.

  Sen är jag helt enig med att det var ett självmål. Men det stora fel Per Björklund gjorde var att han lät sig intervjuas, en tidning som “Dagens Arbete” skall SD sky som pesten! De är ju enbart intresserade av att misskreditera SD, oavsett vad Per Björklund hade svarat hade det inte gynnat SD. Hade han uppvisat välunderbyggda argument, fakta och retorisk skicklighet så hade det inte varit aktuellt med publicering i “Dagens Arbete”. En sådan tidning är enbart intresserade representanter som “gör bort sig” på ett sätt som kan användas i propagandan.

  Sen är antagligen Per Björklund inte vare sig sämre eller bättre än de etaberade partiernas representanter, bara mindre mediatränad och slipad. Det är ju knappast så att sossarnas företrädare är de skarpaste knivarna i lådan, bara det att man har Mona Sahlin(!) som partiledare säger väl allt …