Nu har den stora återhämtningen börjat. Eller vad tror ni? I en mätning DN/Temos augustimätning, så får S åter bättre siffror än moderaterna. Alliansen har badat i tunna, åkt tåg och skapat en massa uttalanden. De har toppat för tidigt tror jag och de har toppat med fel saker. Det visar sig nu att den stora manövern ”erövra regeringsmakten 06” är mer svårdirigerad än vad man trodde.

Moderaterna håller inte färgen utåt och den interna kritiken över alltför små skattesänkningar med mera landar i media, Rapport igår. Konststycket att helt byta kläder från slips och kavaj till snickarbyxor och hjälm har gått för fort. Vidare har Folkpartiet svårt att komma överrens med de sina och med övriga partners i Alliansen om ersättningsnivåerna. Sedan tror jag inte media orkar älska Alliansen hur länge som helst. Det blir tröttsamt för dem att köra samma tema jämt i sin rapportering.

Ja, summan av detta blir ett mycket spännande lopp framöver. Ett år kvar till valet och jag tror S vinner. Maken till spurtare finns nämligen inte.

Det här inlägget publiceras också på motallians.se.

9 Responses

 1. Hej Emil!
  Kul att du skriver. Först måste vi konstatera att det handlar om två olika mätningar. Sedan att det kommer att komma fler opinionsmätningar. Ändå fram till valdagen september 06 kommer det att publiceras opinionsmätningar. Somliga av dem kommer att missa målet en hel del, andra ligga mer nära sanningen. Precis så som det var i valet om euron om jag minnas rätt.

  Jag tror mer att opinionsmätningar är trendvisare och ingen exakt vetenskap. Om nu DN/Temos mätning visar på ett trendbrott för S så tar jag naturligtvis detta till mitt hjärta. Fler mätningar behövs naturligtvis för att bekräfta detta trendbrott men det skulle inte förvåna då det ligger bra i tiden med tanke på regeringens budget och tillhörande vallöften.
  Mycket kan hända på den tid som återstår.

  Det parti som verkar ha mest bekymmer för närvarande är Kd. De har enligt GP/Sifo-mätningen tappat halva sitt parti sedan förra valet. Det finns en tendens till kannibalism hos Alliansen. Förflyttningen vänsterut hos Moderaterna förvirrar och snor väljare från mittenpartierna. Det ska bli intressant att följa Kd’s och Centerns fortsatta utveckling framemot valet.

 2. Problemet är inte att det saknas människor med humanistisk inställning att man ska värna de som är beroende av andras stöd. Problemet är i stället makthungriga politiker som inte nöjer sig med att fördela rikedomarna utan även ger sig in i människors privatliv och vet bäst. Allt bara för sin egen makts skull. Det är reaktionen på detta vi ser idag, inte att högern skulle vara stark. Folk är sossar till viss gräns men nu har vissa passerat anständighetens gräns och öppet visat sitt maktmissbruk. Den värsta antisossen är GP själv. Hur ska vanligt hyggligt folk med små medel kunna identifiera sig med honom eller andra tjockisar som lever gott på politiken när de själva får stå med mössan i hand och tigga av patron.

 3. En partiledare gör inte ett helt parti och dess program. Göran Persson har en ledarstil som sticker ut och kan reta en del människor. Det hade även Olof Palme på sin tid. Man kan tycka mycket om Göran Persson men han företräder socialdemokratin som jag tror på.

  Jag delar naturligtvis inte din inställning och ser den som ett utslag av politikerförakt. Ett förakt jag mött en hel del av och som jag tolkar uppstod mycket under de svåra åren 1994 och framåt då socialdemokratin var tvungna att sanera och städa upp efter regeringen Carl Bildt och de då mycket svåra ekonomiska förutsättningar som rådde. Det var tuffa år och klyftorna i samhället växte.

  Du får gärna förklara för mig hur ”vanligt hyggligt folk med små medel” ska klara sig om högern tar över regeringsmakten efter valet 06. Vi har en rad försämringar att vänta för denna grupp människor till vilken jag själv räknar mig.

 4. Nej inte politikerförakt, har själv varit aktiv medlem i socialdemokraterna med plats i olika styrelser. Tröttnade när uppdraget enbart bestod i att förvalta maktens värderingar och du vet mycket väl hur det fungerar, men möjligen förtiger det med tanke på din egen position. Mig var det i alla fall ingen som försökte övertyga att stanna kvar när jag vågade öppna truten. Snarare uppfattade man mig som besvärlig som trodde att det fanns demokrati och medinflytande i verkligheten.

  Tror knappast att Göran Johanssons avhopp beror på politikerförakt som du insinuerar, utan snarare liknande skäl som fick mig att lämna politiken. Jag kan mycket lätt förklara hur människor med små medel ska klara sig bättre om man också får bättre försörjningsmöjligheter och framtidstro. Kan moderaterna klara detta önskar jag dem all framgång, men så enkelt är det förstås inte, men de tvingar i alla fall socialdemokrater i makt att ändra sin översittarstil vilket jag välkomnar. Samhället bygger inte på allmosor och maktlöshet hos de små, utan samverkan mellan människor som producerar och tar ansvar för sig själva och andra.

  Ställ dig själv frågan vilken socialdemokratisk statsminister som tidigare så öppet visat att han är så mycker mer värd än vanligt folk.

  Uppoffringarna under 90-talet drabbade knappast Persson utan kanske dig och definitivt mig som redan tidigare hade små medel. Så gör inte honom till någon hjälte, det var vi och kanske också du som gjorde det verkliga jobbet.

  Jag håller med om att jag känner mig rädd för min egen skull om det blir försämringar i sjuklön om det nu är det som du syftar på. Samtidigt är jag lika oroad för den skenande arbetslösheten och bortavaron från jobben som alla får vara med och betala och där den enskilde drabbas av utanförskap förutom fattigdom. Men du kanske inte vet hur det är att drabbas av arbetslöshet och hopplöshet, utan snarare är rädd för att inte kunna betala av på din nyinköpta 42 tums plasmaskärm eller vad som nu anses som välstånd.

  Jag har ingen bra lösning, det är som att välja mellan pest och kolera, men jag kan i alla fall ifrågasätta om väljarna verkligen gång på gång går på populistiska löften när de gång på gång ser vilka svek politikerna ställer till med. Och det gäller naturligvis både från vänster och höger.

  Så skyll inte på mig som obildad väljare den dagen moderaterna vinner valet, utan taskigt förd socialdemokratisk politik som präglas av maktfullkomlighet.

 5. Hej Olle!

  Tack för din kommentar. Nej, jag ser inte och känner inte igen mig i det du ser och skriver om. Du skriver om makt och maktfullkomlighet. Jag kommer att tänka på maktlöshet. Både den lilla människans maktlöshet men även politikerns maktlöshet som inte klarar av att lösa problem.

  Jag förtiger inget vad jag vet och någon direkt position tycker jag mig inte ha. Jag är dock aktiv som få och ganska nöjd med att kunna vara med och påverka. Alternativet är att inget göra och bara klaga.

  Jag begär heller inte att alla ska lyssna på mig, enbart mig och inte några andra. Hela tiden rör det sig om att ge och ta tillsammans med andra. Jag upplever att när jag har något att säga så lyssnar folk. Jag lyssnar också på andra både nya och gamla erfarna rävar.

  Det är här som jag vet att Göran Persson får kritik. Han kritiseras för att inte kunna lyssna på andra. Så kan det visst vara men det är inget jag har personliga problem av. Överhuvudtaget så rör det mig ganska lite hur han är som person. Däremot är det viktigare vilken politik han för fram och står för.

  Johanssons avhopp tror jag alls inte har med något politikerförakt att göra, vad får du det ifrån? Här handlar det om som jag ser det personmotsättningar och Johanssons väljer helt enkelt att hoppa av för att han inte får gehör för sin linje. En linje han antagligen har drivit hårt.

  ”Men du kanske inte vet hur det är att drabbas av arbetslöshet och hopplöshet, utan snarare är rädd för att inte kunna betala av på din nyinköpta 42 tums plasmaskärm eller vad som nu anses som välstånd.”

  Jodå, jag har varit arbetslös. Fast ingen längre tid. Förresten måste jag tillägga så har jag aldrig haft en fast anställning. Arbetar mest som timvikarie samt som konsult. Ingen större trygghet med andra ord.

  42 tums plasmaskärm har jag inte, inte heller DVD-spelare. Men jag funderar på att skaffa en spelare här framöver. Jag måste säga att jag tycker att du andas en viss bitterhet och svarthet.

  Välstånd är att kunna utbilda sig och få ett arbete. Även att kunna få bo bra och ha vänner och personer som man älskar runt omkring sig. Jag tror inte högern är bättre kallade för att skapa välstånd för oss alla. Vi har inget fullkomligt samhällssystem men vi behöver inte göra det värre genom att rösta på högern.

 6. Hej och tack för ditt svar.

  Hoppas du förstår att plasmaskärmen var symbolisk till vad folk uppfattar som välstånd och att sådant är stor orsak till att folk klappar ihop. Jag är alltså inte alls säker på att välstånd är plasmaskärmar och att man för att klara avbetalningarna behöver en garanti för att få 80% i frånvaroersättning.

  Hellre tror jag folk kopplar välstånd till lättheten att få jobb, egen bostad, att kunna flytta och byta jobb, att friare kunna välja längd på arbetstid och mycket annat. Jag har trots den förda politiken kunnat hanka mig fram utan beroende av samhället och har haft ett mycket bättre välstånd än de flesta fast jag inte har råd med någon lyx av något slag.

  Jag har ingen anställningstrygghet. Sjukersättning och framför allt a-kassa kan jag glömma som praktisk hjälp om olyckan är framme och jag vill kunna bibehålla min normala försörjning. Ändå lever jag vidare frivilligt i denna situation just för att det ökar mitt personliga välstånd, trots att jag dyrt betalar till alla andra för något jag själv inte kan utnyttja.

  Hade pengarna stannat kvar hos mig hade jag haft råd med en försäkring men skulle aldrig vara så korkad att jag överförsäkrar mig till penningstinna direktörers glädje. Förmodligen skulle jag lägga mig någonstans mellan moderaternas och socialdemokraternas nivå beroende på premier och sedan anpassa mig till detta precis som jag idag måste anpassa mig till betydligt lägre säkerhet.

  Sådana som jag räknar man ju inte med i det skyddsnät som finns, så jag ställer mig tvivlande att försörjer dig som fri konsult och timvikarie. Då borde du också ha upptäckt hålen i skyddsnätet, och samtidigt lärt dig leva med dem. Framför allt förstå att det mest är en fråga om planering att räkna med 65 % eller 80 % i sjukersättning och att det för privatekonomin och välståndet finns ännu viktigare hänsyn att ta som god tillgång till jobb och bostad.

  Socialdemokratin har alltså inte patent på vad som är bäst välstånd. Det avgör även jag beroende på vad kalaset kostar, och jag förstår inte hur du ska kunna placera in mig på höger – vänsterskalan när jag samtidigt är för massor av offentligt finansierade verksamheter och tycker det är självklart att människor som drabbas på olika sätt ska få tillräcklig hjälp av samhället för att klara sig på ett värdigt sätt.

  Tidigare trodde jag därför att jag var socialdemokrat, men nu vet jag att jag i och med socialdemokraternas klassning av mina värderingar när jag också tror på individens möjligheter och frihet i kombination med ett starkt samhälle att jag mer anses vara moderat.

  Reinfeldt får ursäkta mig, men det är inte han som ska ta åt sig äran om jag röstar på honom, mina politiska värderingar hade jag innan han anpassade sig efter mig, utan det får själva godsägaren Persson göra. Han har stött ut mig genom den konservativa politiken och hade han lyssnat på mig och andra som ville ha en ekonomiskt genomförbar anpassning till verkligheten för att optimera välståndet hade moderaterna varit marginaliserade.

 7. Hej Olle. Det är kul att debattera med dig. Jo, nog förstod jag att plasmaskärmen var symboliskt menat.

  Jag och du lever nog i liknande förhållanden. Jag nickar igenkännande till mycket av vad du skriver. Dock inte allt. Men sedan drar vi olika politiska slutsatser av det hela. Jag måste dock säga att jag utgår inte så mycket från min personliga situation i mitt politiska ställningstagande. Min situation är självvald precis som din verkar vara.

  Vidare tycker jag det är stora skillnader på 65 % eller 80 % i sjukersättning, och då alltså inte i första hand för mig själv utan alla de som inte har valt sin levnadssituation. Som mentalskötare och även nämndeman i länsrätten möter jag många vars levnadssituation naturligtvis inte är självvald. Dessa människor omfattas inte heller av Alliansens erbjudanden om arbete. För många av dem kommer aldrig mer att få ett fast arbete igen. De är dem och många med dem i liknade situationer socialdemokratin har större förutsättningar att ge ett drägligare liv än vad högern har vill jag påstå.

  Sedan blir jag misstänksam när ett parti på så kort tid ändrar sin politiska agenda och plattform så radikalt som moderaterna har gjort. Jag tror helt enkelt att det finns bra många vilsna trogna moderat väljare därute som undrar vad som är på gång. Socialdemokraterna må vara tråkiga i den aspekten men de grundläggande värderingarna står sig, solidaritet och jämlikhet väger mycket tungt när jag väljer att engagera mig för (S).

 8. Hej Anders.

  Tycker också det är kul att testa lite argument för att se hur du svarar och det tycker jag du gör väldigt bra, även om jag också tycker du drar alldeles fel slutsatser. Givetvis måste man vara misstänksam mot ett parti som historiskt sett tagit ställning för lite andra befolkningsgrupper än vad man nu säger sig stödja, men står de för sina vallöften så är det en unik förändring eftersom socialdemokratin för första gången fått verklig konkurrens om sina väljare. Jag tror socialdemokratin nu kan justera kursen utan att någon i toppen behöver tappa ansiktet vilket sannerligen gynnar demokratin.

  I dag skulle jag rösta på moderaterna. Inte för att jag på något sätt tycker om högern historiskt sett, men för att få socialdemokratin att växla spår och lösa de grundläggande problemen som annars blir landets förfall. Det går inte längre att sitta och luta sig tillbaka och peka på allt bra man gjort när man samtidigt sitter på första parkett och ser åt vilket håll allt brakar iväg. Vi har ju faktiskt en gång varit världledande, möjligen också för att vi slapp krigets fasor, men är nu snart ett u-land i Europa.

  Och i u-länder vet jag vilka som är förlorarna, inte minst sedan jag jobbat med sådana projekt och vet hur utsatta människor är som är beroende av allmosor och inte kan försörja sig själva. Det är mitt sociala engagemang och jag lovar att det är äkta även om jag nu röstar på Reinfeldt. Den fara jag dock ser är folkpartiet, som jag tyvärr tror ställer till samma kaos som förra gången. Men hellre det än fullständig kollaps av Sverige, för det kan gå fort så snabbt som teknik och handel utvecklas.