Det måste tydligen till en premiärminister från arbetarpartiet för att det ska komma en ursäkt från de styrande i Australien till aboriginerna, landets ursprungsbefolkning. Tidigare konservativa regeringar har nekat att utfärda en ursäkt.

Idag läste Australiens nye premiärminister Kevin Rudd upp parlaments ”förlåt” till landets ursprungsbefolkning. I 200 år har aboriginerna behandlats som andra klassens medborgare.

Vi ber om förlåtelse för de lagar och beslut som flera regeringar och parlament är ansvariga för och som skapat djup sorg, lidande och förluster för våra australiska medmänniskor, sa Rudd i sitt tal.

Premiärminister Kevin Rudd har mycket att stå i framöver. Framförallt måste han kunna minska den klyfta på 17 år som finns mellan den beräknade livslängden för aboriginer och andra landsmän.

Dagens ”förlåt” är bara början på en försoningspolitik som i förlängningen förhoppningsvis minskar de enorma klyftor som finns mellan svart och vit i Australien.

Länk SvD.

Detta inlägg är pingat på intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

11 Responses

 1. Tack jag tillhör dem som följt den här frågan ganska länge. Jag tillhör sammhällets styvbarn och vi arbetar för att få en ursäkt från Svenska STaten, vilket lär dröja. Några 100 000 barn som tvingades från sina föräldrar till en oviss och många gånger kränkande framtid på barn- och i fosterhem är inget som är värt politikernas tankar.

 2. Hej Anne!

  Detta är något jag gärna vill veta mer om. Hur får jag reda på mer?

  Jag tänker mycket på de barn som de sociala myndigheterna och vi fritidspolitiker bestämmer över idag. Det vill säga de barn som vi bestämmer ska ha LVU eller annan vård och som placeras på olika institutioner eller i familjehem.

  Hur är det egentligen med dessa institutioner och placeringar, är dem tillräckligt bra? Frågor som jag i ärlighetens namn idag inte har svar på men som jag upplever blir mer och mer angeläget att försöka hitta svar på.

  Är det lika hemskt för de unga nu som då, tro?

 3. Var snäll och rätta mig om jag har fel nu men var inte Australiens vita befolkning ursprungligen invandrade eller deporterade brottslingar från england??

 4. Ur Wikipedia:

  Den första europé som nådde Australien var den nederländske upptäcktsresanden Willem Janszoon, 1606, men regelrätta expeditioner dit inleddes inte förrän på 1700-talet. 1770 gick den brittiske kaptenen James Cook i land vid Botany Bay i närheten av dagens Sydney och tog kontinentens östra två tredjedelar i besittning för Storbritannien. 1788 inleddes Australiens tid som straffkoloni, vilken pågick till 1868. Efter 1850 skedde en stor invandring av britter.

  Hur så?

 5. Jag blev lite fundersam över att du skriver om “klyftan mellan svarta och vita” när det väl egentligen handlar om de invandrades behandling av ursprungsbefolkningen?

 6. Maggan

  Utveckla gärna ämnet istället för att bara antyda. Jag tolkar din kommentar som om du tycker att någon rasism har det inte handlat om när de vita har förtryckt aboriginerna. Har jag rätt?

 7. Jag tyckte att det lät lite lättvindigt att prata om “försoningspolitik” och “klyftan mellan svarta och vita” när ursäkten gällde engelsmännens försök att utrota en hel folkgrupp.Om du tolkar in något annat i det så får det stå för dig.

 8. Lättvindligt?

  Jag tolkar ursäkten så att Australiens parlament ber om ursäkt för vad de vita har åsamkat ursrungsbefolkningen, aboriginerna under 200 år. Må sedan det vara vita vara engelsmän eller australiensare som stod för förtrycket.

  Du krånglar till det i onödan, tycker jag.

 9. Jag ställde en enkel fråga och fick en uppmaning att förklara varför.Jag har inget emot förklaringar.Jag är snarare av den uppfattningen att de kan förhindra diverse missförstånd.Ordval och nyanser kan i många fall vara väldigt viktiga för sammanhanget.

 10. angående de här med barnhemms barn. Jag är okså et barnhems barn som det har gått illa för här i livet.det är först nu sedan mann är älldre somm jag fattar att allt är inte mitt fel utan mycke är okså den där olust kännslan jag har burit med mig hela livet somm jag alldrig riktigt har fattat var denn komm i från. OK det är ju idijotigs att sammhället inte tar sitt ansvar o ger oss upprättelse o jälp till att bearbeta dom traman vi har blivit utsata för.