Det hettar till i slutet av denna EUvalrörelse. Det är bra för att skillnaderna mellan de politiska blocken behöver synliggöras. När Marita Ulvskog kallar företaget Hyrletts verksamhet för människohandel kan man ha en viss förståelse för att debattklimatet hettar till lite.

Men faktum är att Hyrlett är ett företag som har lönedumpning som affärsidé.

Vad är egentligen den grundläggande tanken med att ge östeuropéer som kommer hit tillfälligt och arbetar, lägre lön än motsvarande svenska arbetare? Är de inte värda lika mycket som de svenska arbetarna? Arbetarrörelsen beskylls ofta för rasism i dessa sammanhang. Men är det verkligen rasism om man kräver lika villkor och lika lön för arbetarna, oavsett om arbetaren är född i Sverige eller Baltikum? Är inte det motsatta förhållandet att kalla för rasism? Olika lön beroende på varifrån arbetskraften kommer.

”En svensk byggnadsarbetare i Stockholm kostar, enligt uppgifter från Byggnads, 370-400 kronor i timmen att anställa. Hyrlett tar 160 kronor som ska täcka lön, boende och eventuella skatter och avgifter.” SVT Opinion – Lönedumpning som affärsidé.

Vi har nu för ögonblicket ett debattläge som vi socialdemokrater bara måste gilla. Vi pratar äntligen jobb, arbetstillfällen och lika lön för lika arbete i Sverige. De jämte miljöfrågorna viktigaste frågorna i valet till Europaparlamentet

Detta gör att Reinfeldt måste ta till defensiven och det hörs också på den allt mer konfrontativa och desperata hållning han har. Det finns många skäl att rösta på socialdemokraterna i söndagens val. Det finns lika många skäl att inte rösta på moderaterna eller deras tre hjälpryttare till partier.

Enligt bloggen Alliansfritt Sverige finns det över 1.600 skäl att inte rösta på moderaterna eller de övriga allianspartierna i söndagens val.

PS.
Obama och Merkel kämpar hårt för att rädda vad som räddas kan av deras bilindustrier. Statsminister Reinfeldt sträcker på sig och berömmer sig själv för att han och regeringen minsann inget gjort. Det gör han i ett läge då arbetslösheten och a-kassan kostar allt mer för var dag som går.
DS.

Bloggar:
M-partistaten, Anna Vikström, Martin Moberg, Johanna Graf.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][Uppdaterat] . Läs Andreas Sjölanders redogörelse för hur Hyrlett.nu tjänar pengar och på vems bekostnad. ” Hyrlett.nu – världens sämsta affärsidé eller ett riktigt bluff-och-bågföretag? Alliansfritt Sverige skriver om att Centern, småföretagarnas vän träffar Hyrlett. Även Kim Lundin tar upp ämnet Hyrlett. Till sist skriver också Haningeposten om lönedu(m)pningning.

Media:
DN – Ulvskogs uttalande upprör lettiskt bemanningsföretag.
Expressen – Sågar Reinfeldts skatteangrepp.
DN – ”Vi pekar ut EU-politiker som är sämst på miljön”.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , och annat intressant.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

7 Responses

 1. Vad är det för fel att om nu hyrlett har en affärside som gynnar alla och är baserade på frivilligt åtagande från allas håll?. De konkurrerar med lägre lön och får ändå ut 2 ggr summan de skulle få ut på ett jobb i lettland. Samtidigt har folk som inte skulle ha råd att anlita byggnadsarbetare i vanliga fall en ny möjlighet att få hjälp här i Sverige.
  Att inte tillåta konkurrens från utlandet via protektionism betyder bara att man vältrar över kostnaderna för uppehållandet av de orimligt höga lönerna på konsumenterna. Dvs. färre folk har råd att anlita och därmed skapas onaturligt få arbetstillfällen för byggnadsarbetarna. Detta gynnar de redan etablerade på bekostnad av oerfarna nyutbildade i branschen som får svårare att komma in på marknaden och konsumenterna som får betala mer. Allt detta ger upphov till en framtvingad svart marknad där oetablerade byggnadsarbetare och fattiga konsumenter möts.
  Ni har gjort den rättvisa marknaden illegal.

 2. Alternativen som finns:

  1. Socialbidragdemokratiskt styrt samhälle. Öppna gränser, försämrad vård, försämrad skola, försämrat rättssamhälle, minskad budget till militär och polis. Knappast samma lön för samma arbete, nyutexaminerade ska få bra lön direkt (det var så S slog ihjäl lärlingssystemet där de unga fick bra träning). En fullständigt inkompetent ledare som t.o.m Göran Persson anser är en idiot. En ledare som kört två företag i konkurs och ser statens pengar som sina egna.

  2. Moderat styrt samhälle. Öppna gränser, försämrad vård, förbättrad skola för de som satsar, försämrat rättssamhälle. Erkänner de naturliga skillnaderna mellan människor, dock ytterst små skillnader i belöning mellan jobb och bidrag (fast bättre än rött styre).

  3. SD som vågmästare. Okänt. En kritisk röst som jobbar för det SVENSKA folket istället för emot det. En röst som är emot EU, emot storebror (FRA/Ipred och vad näst de nuvarande riksdagspartierna har planerat).

  Vi vet vad val 1 ger, vi har sett det i nära 30 år och Sverige klarar inte mycket mer av det. Nästan en halv miljon muslimer i landet, alla som tjänar bra är skrivna utomlands, kompetensen flyr landet. Politikerna skor sig på folket, de t.o.m stiftade en lag för att få ansvarsfrihet för de brott mot svenska folket som de begår som politiker. De sätter sina egna löner, de belönar inkompetens med lugna (väl betalda) jobb som landshövding och dylikt. De styr media.

  Vi har även delvis sett vad moderaterna gör mot Sverige. Hundra tusentals nya arbetslösa invånare varje år, de flesta kriminella, precis som Socialbidragsdemokraterna. Röstade igenom S-förslaget FRA, genomförde Ipred. Öppet förakt likt S mot det svenska folket (vi har inte byggt landet, allt ursvenskt är rent barbari och så vidare).

  Vi vet inte vad SD kan tillföra, men kan det bli sämre? Jag ser SD som Obama, oavsett vad de gör så kan de inte vara sämre än det som varit. S&M (pun intended) är rent skadligt för landet, deras svenskfientliga politik och förakt mot demokrati är motbjudande. Båda sidorna ignorerar folkomröstningar och anser att de själva (och de flesta politiker är inte direkt överdrivet intelligenta, se Mona Sahlin som sagt) vet bättre, trots att de inte har någon information om ämnen.

  Politikerföraktet är näst intill fullständigt, tack vare tre decenniers vanstyre av de nuvarande riksdagspartierna. Jag hoppas innerligen att samtliga ansvariga ställs till svars för sina brott i framtiden. En lag kan inte gälla retroaktivt, men om man tar bort en lag som anses grundlagsvidrig så kommer politikerna bli av med sin ansvarsfrihet, och kan då ställas inför rätta för brotten.

  Förresten, jag kommer inte rösta på Socialbidragsdemokraterna…någonsin…ifall du missade det.