Fredrik Reinfeldt börjar sitt tal med att prata ledarskap.
Han fortsatte med en odyssé över svenska historia. Och visst, det är måhända passande för högerns främsta företrädare i Sverige att tala om Sveriges stormaktstid, om 1600-talet. Men han uppehåller sig väldigt länge kring detta. Frågan är varför?

Men han gillar kunskaper och han gillar historia så han vill väl ge undersåtarna en lektion i historia helt enkelt.

Jag tror dock att han egentligen menar att då på den tiden uppnådde vi vårt inflytande med hjälp av krig i främmande länder. Nu ska vi återupprätta Sveriges stora inflytande men med hjälp av Fredrik Reinfeldt och hans halvårslånga ordförandeskap i EU.

Med andra ord – högern har länge nog lidit av Olof Palmes och hans och socialdemokratins internationella inflytande 60 och 70-talet. Nu med Fredrik Reinfeldt som ordförande för EU är det dags för högern att ta revansch. Nu ska Sverige vara med och lösa den stora klimatutmaningen, vara med och lösa den alltmer växande arbetslösheten i Europa. Och vi gör det tillsammans med de andra 26 medlemsstaterna i EU. Att först försöka här hemma är dock inte lönt, resonerar Fredrik Reinfeldt. Här hemma löser man inga problem utan det kommer vi att göra med EU’s hjälp under de kommande sex månaderna.

Annars var klimatutmaningen en stor del av Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen. Men det är lite svårt att få förtroende för en partiledare, statsminister och ordförande i EU som så sent som 2006 inte tyckte att klimatfrågan inte var en riktig fråga. Också att få förtroende för ett parti vars europaparlamentariker får underkänt i Naturskyddsföreningens granskning av EU-parlamentariker. Enligt föreningens granskning så är moderaterna sämst på miljö.

Han sa också att moderaterna brukar vara ”lyssnande pragmatisk och inte alltför tvärsäker”, eller så menade han sig själv, jag är inte säker. Hur som helst kom jag då att tänka på moderaterna i Täby och Tibble gymnasium som olagligt såldes härförleden till omgivningens stora protester.

Man kan inte annat än att säga, moderaternas självbild är det då inget fel på.

Vidare sa han också att ”Vi tror på kunskap, på kultur och på kompetens. Det är det som utvecklar Sverige.” Låter väldigt bra det där. Frågan är om han har med sig hela Alliansen i detta? Vi kunde höra kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund i sitt tal från Almedalen härom dan hårt kritisera de utbildade kulturarbetarna. De som förmodas vara vänster och veta vad ”dekonstruktionen av könet” innebär eller de många teaterregissörer som på landets teatrar förgyller många tusen svenskars fritid.

Krisen i Sverige är en finanskris och ska behandlas som en sådan. Någon jobbkris är det inte enligt Reinfeldt. Någon kris för kommuner och landsting föreligger inte heller av att döma av talet. Allt ska lösas genom att se till att finansmarknaden får några fler regler att förhålla sig till. Krediter ska gå att få.

Man kan fråga sig hur stor självrannsakan är hos en regering som suttit i snart tre år under en tid då svenska storbanker vårdslöst gödslat marknaderna i öst med miljardlån i mängder.

Avslutningsvis blir de kommande sex månaderna spännande för Fredrik Reinfeldt och Sverige. Borgfred är proklamerad och svensk inrikespolitik blir åter intressant för landets statsminister i januari 2010.

Må Sverige lyckas i sitt ordförandeskap och må Reinfeldt nå en hållbar linje vad gäller klimatutmaningen. Och må vi få en återvald José Manuel Barroso. Amen.

Snabbfakta Reinfeldts tal i Almedalen:
3 applåder + den avslutande. Cirka 3 000 personer lyssnade.

Bloggar:
Kent Persson – Fredrik Reinfeldt, våga ta tillbaka frihetsfrågorna!
Alliansfritt Sverige – Juni 5, 2007- Moderaternas miljösajt, del 2
Rasmus Lenefors – Reinfeldts historielektion
Niklas Frykman – Slutet på Almedalen med statsministern
Kristian Krassman Statsmannafloppen är ett faktum
Mona For President – Reinfelt, mannen, ledaren, Statsmannafloppen
Kristen Vänster, Anna Ardin – En statsmannalik Fredrik seglade just över politiken

Media:
DN.se – Fredrik Reinfelts första bakslag.
AB – ”Han borde tala om vanliga människor” , MUF:s ordförande Niklas Wykman kritisk efter Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen
DN.se – Klimatet huvudfråga för Reinfeldt i Almedalen.
Svd.se – Reinfeldt fokuserade på klimatet.
SvD.se – EU-halvåret kan ge rödgrönt försprång

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , statsmannafloppen och annat intressant.

4 Responses

  1. Hej!
    Bra inlägg! Möjligen en liten synpunkt. Du skriver att det inte är något fel på moderaternas självbild, apropå Reinfeldts beskrivning av dem som “lyssnande pragmatisk och inte alltför tvärsäker”. Ditt exempel visar, tycker jag på att deras självbild är rätt världsfrånvänd och verklighetesfrämmande. Däremot är det inget fel på deras självgodhet och högmod. Och högmod går före fall…

  2. Hej Lars!

    Det var ungefär det jag menade med att uttrycka mig så. Deras stora portion av “självgodhet och högmod”.

    vänligen
    Anders