DN rapporterar om att regeringen har uppdragit till Forum för levande historia att börja skildra kommunismens brott mot mänskligheten. Utmärkt gjort av regeringen men Forum för levande historia gör redan detta och har så gjort en tid. Är det inte att slå in öppna dörrar, så säg?

Forum för levande historia har som uppdrag att främja arbete om demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen. Den informationsinsats som görs om nazismen ska senast den 30 juni 2008 också göras om kommunismen” skriver regeingen.

Frågan blir då om regeringen och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) någonsin varit inne på myndighetens webbsida och läst? Det verkar inte så, tyvärr. Regeringen vill agera och visa att man minsann är att räkna med och visst agerar man men i det här fallet är det både valhänt och taffligt.

Här är några exempel på skrifter och handledningar Forum för levande historia givit ut från augusti i år och framåt:

Om Kinas Kulturrevolution: Axplock ur arkiven [fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][pdf] 2006-08-16

Lärarhandledning – kommunistiska regimer [pdf] 2006-08-22

Särtryck ur antologin “Kommunismens ansikten” [pdf] 2006-10-17

Men trots att regeringen inte är riktigt uppdaterad så visar detta uppdrag till Forum för levande historia att man inte har några direkta planer på att lägga ner myndigheten vad jag kan förstå. Jag var annars rädd för att man skulle göra just detta. Regeringen har ju tidigare visat att man inte skyr några medel att lägga ner fungerande verksamheter, läs myndigheter.

Det ska tilläggas att Forum för Historia också har gett ut en studie i Islamofobi.

Detta inlägg är pingat på intressant.

Andra bloggar om: , , , .[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

6 Responses

  1. .. också tar vi natuligtvis upp kapitalismens brott mot människligheten herrar och damer på Forum för levande historia? Genom kolonialism och imperialism har kapitalismen utrotat ursprungsbefolkningar, startat världskrig, atombombat två städer,dödat, torterat, pinat och förslavat tredje världens folk, återinfört barnarbete och slaveritet, tvingat folk att arbeta ihjäl sig och slita ut sig för sin överlevnads skull, fått folka att förnedra sig för att ö h t få ett arbete och värnat om ett antal blodiga diktaturers förtryck genom sitt ekonomiska stöd till dem. Men visst ja, kapitalismen är ju ingen ideologi (ironi). I mammuns och den obehärskade profihungerns namn kan man visst göra vad som hellst då, eller?