Igår var det debatt i Svt’s Agenda mellan de politiska blocken. Två år återstår till riksdagsvalet 2010 och det verkar som om valrörelsen började så smått igår.

De viktigaste frågorna som diskuterades igår var varsel, finanskrisen, regeringsfrågan, skatter och en könsneutral äktenskapslagstiftning.

Så här gick det:

Vad gäller varsel och finanskris gav inte högeralliansen några övertygande och trygga svar tycker jag. Lite varstans hör man nu att regeringen har situationen under kontroll. Detta kan komma att slå tillbaka hårt. Finanskrisen är verkligen inte över ännu. Därefter väntar oss dessutom en djup lågkonjunktur. I dessa frågor övertygade oppositionen mest.

Regeringsfrågan och osäkerheten om vänsterpartiets medverkan i en kommande regering fortsätter att var regeringens triumfkort, kanske det enda de har. Högeralliansen utjämnar.

Skattetrycket kommer naturligtvis upp i en debatt som gårdagens. Högeralliansen hotar stort med skattechock och oppositionen framhåller att sänkt skatt för främst hög och medelinkomsttagare inte säkerställer välfärden för alla som nu får gå från sina jobb. Oavgjort mellan blocken i denna fråga.

Könsneutral äktenskapslagstiftning är en kvarnsten om halsen för högeralliansen och hotar flytta kristdemokraterna utanför riksdagen. I denna fråga vann oppositionen stort.

Jag får det till att opposition vann gårdagens debatt. En debatt som är den första av raden av fyra under denna så kallade ”Superveckan”.

Övriga debatter är dessa:
På tisdag möts Reinfeldt och Sahlin i Sveriges Televisions Rakt på med K-G Bergström.
På onsdag är det partiledardebatt i riksdagen.
På fredag duellerar Reinfeldt och Sahlin i Sveriges Radios Studio ett.

Läs gärna också vad som skrivs på Arvid Falk i ämnet, Thomas Hartman om en överdriven tilltro till blockpolitik i Sverige och Catti Ullström om att debatten igår var en utmärkt start på Superveckan.

Relaterat:
Första ronden i matchen mellan rött och blått klar. [fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][AF]
Regeringsfrågan i ny politisk huvudroll. [Svd]
Krisen dominerade kvällens debatt. [AF]

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och annat intressant.
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

5 Responses