Sent igår kväll kom den första opinionsmätningen för året. Rolig läsning precis så som vi börjat vänja oss vid. Inte sedan valet 2006 har mätningarna gått oppositionen emot i någon större utsträckning.

Vad som är extra glädjande i denna mätning som kommer ifrån SvD/Sifo är att de unga sympatiserar i så stor utsträckning med det ”vänstra laget”. Hela 30 procentenheters skillnad bland de unga till oppositionens fördel, låter nestor Toivo Sjörén meddela i en artikel från SvD. Länk till DN också.

Läget för regeringen är bekymmersamt och blir inte bättre av att regeringen fortsätter sina ad hoc-lösningar. Enligt minister Björklund kan man tänka sig att tvinga på oss en obligatorisk A-kassa. I statlig regi dessutom. Näringsliv och fack är förbannade, alla är kritiska med det hjälper inte. Länk DN. Regeringen vet bäst och hur förbannade blir inte Försäkringskassan över att få denna ”lilla” present i famnen? Det finns knappt någon institution eller myndighet som har slimmats och trimmats till den milda grad så som Försäkringskassan. Det ska väl då vara Arbetslivsinstitutet som slimmades till döds av regeringen.

Hur många snabbfixar tål vi eller för den delen regeringen undrar man?

Minns förslaget om ändrad sekretesslag. Modellen att chefsjobben skulle annonseras offentligt vart ingen succé. Ingen sökte. Nu vill man göra offentliga handlingar hemliga igen. Offentligt hemliga handlingar, på något vis? Per Unckel (m) och Jonas Hafström är för övrigt namn på personer som garanterat inte läste några jobbannonser. Inga offentliga i alla fall.

Sent kommer vi glömma den största snabbfixen av alla, fastighetsskatten. Hur mycket opinion har regeringen vunnit på den fixen, tro?

Regeringen befinner sig på ett sluttande plan.

Detta inlägg är pingat på intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .

3 Responses

 1. “Oppositionen attraherar de unga”
  Verkligen?
  Engagerar gör den i alla fall inte.
  Här är medlemssiffrorna som Ungdomsstyrelsen presenterade i onsdags:
  MUF 6605 medlemmar i hela landet
  KDU 3806
  CUF 1455
  Grön ungdom 1239
  SSU 1233

 2. Det är nog dags att också MUF tittar ordentligt på sitt medlemsregister.

  2005 anklagades, länk DN MUF för att anordna spritfester för minderåriga. Hur är det med den saken idag, tro?

 3. Per, jag var tvungen att kolla upp dina siffror ovan. Så här kommer lite sakupplysningar.

  SSU har haft väldiga problem med sin medlemshantering. Det har de inte längre. En annan iakttagelse man kan göra är att SSU nu växer, med hela 25% 2007, faktiskt. Även MUF rapporterar att de har växt med 1 000 medlemmar 2007. Bra år således för bägge organisationerna. Det är utmärkt, vi behöver fler unga i politiken.

  De rätta siffrorna för de bägge ungdomsförbunden är som följer:

  MUF – 8 115
  SSU – 5 400

  Ungdomsstyrelsens siffror för SSU’s del bygger på 2006 år statistik över medlemmar som är max 25 gamla i en aktiv SSU-kommun. Det är dessa som berättigar till bidrag enligt Ungdomsstyrelsens.

  Men SSU har fler medlemmar som inte ingick i Ungdomsstyrelsens underlag och det har berott främst på bristen av årsmöteshandlingar och verksamhetsberättelser. Detta är korrigerat och nu kan SSU styrka siffrorna. Förbundet fick i år åter stadsbidrag, 392 000 kronor.