Bilden föreställer anrik kultur

I Stockholm är det folkpartiet och kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt som bestämmer kulturpolitiken. Hon har precis lagt en ny kulturbudget som enligt
Ann Mari Engel, (V) vice ordförande i kulturnämnden i Stockholm, innebär följande:

Kulturbudgeten som Madeleine Sjöstedt föreslår innebär ett besparingar på 17 miljoner kronor som tillsammans med utebliven pris- och lönekompensation innebär att alla verksamheter måste skära ner .

Stockholms kulturskola som under flera år fått kraftiga försämringar får även 2011 en direkt nedskärning på 2 miljoner kr som tillsammans med beslutade löneökningar kommer att leda till färre lärare och att färre stockholmsbarn får delta i kulturskapande.

I Almedalen i somras lovade FP ett nytt operahus i Stockholm eller som man också kallade det ett nytt scenkonsthus. Det verkar nu som om någon har lyckats i sitt spinn och sålt in denna idé till tidningarna. Framförallt har det haglat artiklar i DN om ett nytt operahus i Stockholm.

Jag är ingen motståndare till ett nytt operahus, verkligen inte. Jag förstår rent av att det kan behövas ett nytt hus …. Men det jag reagerar på är denna totala centrering av vårt kulturliv i Stockholm. Stockholms stad har satsat enorma summor på exempelvis Stadsteatern samtidigt som de få kvarvarande scenerna i förorten lider alla kval.

Vi har två viktiga scener som jag tycker borde få mycket stöd, Fria teatern i Högdalen samt Off-Stockholm i Blackeberg, Bromma. Två viktiga scener söder och väster om huvudstaden.

Nu vill Stockholms kulturförvaltning lägga ner Fria teatern. Ett mycket kortsiktigt och förödande förslag. Alla scener i förorten behövs. Off-Stockholm i Blackeberg exempelvis har en mycket stor betydelse för Blackeberg och dess självkänsla och centrum.

Nej, det duger inte det här, Madeleine Sjöstedt! Ett nytt operahus kommer att sluka mycket av stadens kulturbudget oavsett sponsring från företagsvärlden. Jag vill inte att den redan idag mycket svåra situationen för det “fria kulturlivet” ska förvärras ännu mer.

Sedan kan jag inte låta bli att tänka på det nya stadsbiblioteket som utlovades … Behovet av ett nytt blibliotek är rätt stort det också, eller hur?

Stockholms stadsbibliotek

Vill du bli uppdaterad om den hotande nedläggningen av Fria teatern, Stockholms äldsta fria teatergrupp så är deras Twitterkanal här!

Bloggat:
Rasmus Jonlund – Nytt operahus – för ett växande attraktivt Stockholm
Teatermagasinet – DN vill också ha ett nytt operahus i Stockholm
Teaternyheter på nätet – Vill du att Stockholm får ett nytt operahus?
Martin Hansson- om Stockholms stadsbyggnad
Madeleine Sjöstedt – Många vill ha nytt operahus
Teaternyheter på nätet Fria teatern och BUS får kraftigt minskade bidrag

Media:
AB – Mager morot till kulturen
DN – Ingegärd Waaranperä: “Tänk om, Madeleine Sjöstedt!”
SvD – Nedskärningen orimlig
DN – Stockholm är fullt av operadrömmar
DN – Därför behöver Stockholm en ny opera – nu!
SvD – Operan behöver 250 miljoner

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , eller annat intressant. Läs även NetRoots ….

5 Responses

  1. Det borde inte vara någon risk att byggandet av ett nytt operahus skulle kunna gå ut över andra viktiga teaterscener i Stockholm.
    Huvudansvarig för finansieringen av ett nytt operahus måste naturligtvis falla på svenska staten, men självfallet måste ju innevånarna i Stockholm räkna med några kostnader, som inte behöver drabba andra verksamheter.

  2. Hej Mogens!

    Tack för din kommentar.

    Det vore intressant att höra vad du grundar ditt antagande på, att det inte är någon risk att övrig kultur skulle drabbas av en byggnation av ett nytt operahus..

    Det mesta inom politiken handlar om prioriteringar. I detta fallet upplever jag att här prioriterar man centrum på bekostnad av det yttre. Precis så som man har gjort i så många år nu….