Efter en tids uppehåll i skrivandet så tar jag ett steg in från mörkret och med ens är jag åter ett med dem så kallade ”bloggosfären”. Detta fantastiska nät av samtidskommentarer. Det känns som ett långt uppehåll och visst borde jag skriva oftare här på bloggen, för jag tror starkt på denna kanal för kommunikation. Men livet utanför har också sin tid. Praktisk politik trivs bäst utanför ”bloggosfären”.

Ni har säkert uppmärksammat mitt engagemang i frågan om ett nytt avtal för Bromma flyget. Det har visat sig om inte annat här på min blogg under hösten och även i inte att förglömma vår lokaltidning ”Mitt i Bromma”. Den här frågan har verkligen tagit min tid.

Nu senast har jag lett förberedelserna för en stor demonstration mot det nya avtalet som skulle hållas nu på tisdag, den 11 december. Den är nu inställd då borgarna misslyckats med att forcera fram ett beslut av det nya avtalet till fullmäktige nu på tisdag. Detta här är en fråga där hela oppositionen står samlad och där vi också kommer att demonstrera tillsammans.

Borgarna hade hoppas att frågan om ett nytt avtal mellan Stockholms stad och Luftfartsverket om fortsatt verksamhet på Bromma flygplats skulle vara avgjord nu i veckan. I avtalet står det att det ska träda i kraft den första januari 2008. Nu går detta inte. Detta är om inte en prestigeförlust för det blå laget så ett stort avbräck i planeringen.

Man hade hoppats att förslaget skulle ila snabbt genom remissinstanserna. Min egen stadsdelsförvaltning här i Bromma fick hela två veckor på sig att försöka komma fram till ställningstagande i en mycket kontroversiell fråga. I ett avtal som ovillkorligen binder brommaborna med flygverksamhet i sin egen stadsdel i ytterligare trettio år. Själv fyller jag sjuttiofem år det år avtalet går ut.

Filippa Reinfeldt

Även i övrigt blåser högervindarna starkt. Filippa Reinfeldts egen Fredrik lovade dyrt och heligt att “Vi vill inte sälja akutsjukhus och jag är glad att du gav mig möjlighet att ge det beskedet..”, i en debatt med socialdemokraternas Göran Persson en vecka före valet. Detta valsvek tål att påminnas om.

Filippa Reinfeldt intervjuades i Ekots lördagsintervju, igår av Ingrid Arenander. Trots vad maken tidigare sagt en vecka före valet 2006 kan hon tänka sig att överlåta akutsjukhuset i Södertälje i privat drift. Hon är inte heller främmande för att även lägga ut själva upphandlingen och beställningen av sjukvård på privata händer. Det innebär att sjuk- och hälsovårdsplaneringen undandras politikernas direkta ansvar. Mindre politik och mer marknad gäller för högern. Allt resultatet blir mindre demokrati bekymrar dem föga.

Filippa Reinfeldt regerar så som högerns First Lady, hon är att betrakta som moderaternas vårdpolitiske talesman och således chef över över Vårdval Stockholm. Detta nya vårdsystem i Stockholms landsting som ska effektivisera vår vård är det tänkt, korta köerna och göra allting effektivare och billigare. I själva verket vill högern att pengarna ska följa deras väljare!

Man tar bort den socioekonomiska fördelningen och ökar därmed resurserna till de rika områdena där folk är som friskast. Vårdcentralen i Rågsved förlorar nästan 12 miljoner, medan den på Stureplan blir glada med en extra tilldelning på + 6 miljoner om året. Här har du hela listan på förlorare respektive vinanre på Vårdval Stockholm, (från Aftonbladet).

Här i västerort är vi bekymrade över att ett stort gäng, åtta av fjorton anställda psykologer nu sägs upp från vårdcentralerna som en direkt följd av Vårdval Stockholm. Verksamheten har varit lyckosam och är väl besökt ute i exempelvis Kista. Detta är en i högsta graden nödvändig verksamhet, många är det traumatiska skadade från andra länder som nu mister en första hjälp. Här kommer många i kläm samtidigt som det dyker upp större samhällsekonomiska kostnader på annat håll. Hur klokt är det?

Samtidigt ser vi också att BUP i Stockholm har problem och att Maria Ungdom går på knäna. DN och SVD.

Det ser verkligen illa ut i Filippa Reinfeldts kungarike. Den så viktiga samhälleliga servicen privatiseras och nedmonteras. Marknaden tar allt och den lilla människan fjärran från Täby och Östermalm kommer i kläm.

Klassisk högerpolitik från det nya arbetarpartiet med andra ord.

Detta inlägg är pingat på intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .

13 Responses

 1. Jo, du har ju “rätt” åsikt för att komma in i spalterna, speciellt i lokaltidningen. Av mina grannar är det inte en enda som vill ha bort flyget (trots att våra fastighetspriser säkert skulle stiga om flygverksamheten försvann…) men av någon anledning så kommer våra åsikter inte in i lokaltidningen. Jag har skickat tre insändare i frågan till Mitt-i, ingen har tagits in.

 2. Vad gäller Vårdval Stockholm så kan det ju vara intressant att se vad er partibroder i Halland tycker om Vårdval Halland, som stått modell för reformen i Stockholms läns landsting:

  “Oppositionsrådet Dan Skantz (s) har helhjärtat stött de borgerliga politikerna i införandet av Vårdval Halland. Han tycker det är bra att fler landsting nu ska börja arbeta med primärvården på likartade sätt.
  – Jag hoppas vi kan hjälpas åt med att utveckla vår modell”
  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=119&a=383543

  Jag misstänker ofta att ni sossar i Stockholm inte alls är rädda för att vår politik skall vara dålig, ni är rädda för att den skall vara bra.

 3. Per!

  Det är möjligt att moderat opinionsbildning inte har varit så framgångsrik på ”Mitt i Brommas” insändarsidor på den senaste tiden. Jag kan inte se detta som något stort problem utan jag kan enkelt konstatera att många olika åsikter trängs på dessa insändarsidor. Allt ifrån problem med lösspringande hundar till det nya avtalet för Bromma flygplats. Jag misstänker att du får helt enkelt får skriva bättre, Per!

  Värre då, tycker jag att det är när dina partikollegor stoppade den fria opinionsbildningen i de olika stadscentra runt om i Stockholm, exempelvis Fältöversten, Tensta centrum och Skärholmens centrum. Där får politik och religiös opinionsbildning inte förekomma. Den nye ägaren brittiska fastighetsbolaget Boultbee, säger blankt nej. Eller som Leif Zern skriver i gårdagens DN:

  ”Den demokrati som borgligheten en gång erövrade är idag inte ens till salu. ”Det blir stopp i dörren på en gång”, säger Boultbees svenske representant till DN (1/12).”

  Förresten Per, det var inte länge sedan du fick göra din röst hörd i ”Mitt i Bromma”. I tidningen den 13 november tillfrågas du om du vill medverka i en enkätundersökning om svartjobb som tidningen lät 26 stycken ledamöter i stadsdelsnämnderna i Bromma och Hässelby-Vällingby göra.

  Detta på grund av att ledande politiker såsom moderaterna Ulf Kristersson, socialborgarråd och Carl Cederschiöld avslöjats med att ha köpt svarta tjänster. Du och fem andra moderata ledamöter i Bromma stadsdelsnämnd tillfrågades, alla vägrade ni att svara på frågorna.

  Du sa bland annat:

  Det var väldigt kategoriska frågor. Om vi ska behöva svara på det befinner vi oss på ett sluttande plan. Då finns ingen gräns för vilken sorts frågor man ska behöva svara på.

  Vidare ifrågasatte du varför politiker ska vara öppna och svara på frågor när journalister inte behöver det.

  Vad gäller Vårdval Stockholm så är det skillnad på Stockholms landsting och Hallands landsting. I Halland har det inget Ronna, Tensta eller Rinkeby, vad jag vet. Jag vet verkligen inte varför ni inte lyckas bättre här i Stockholm. Men jag misstänker att ni har en rätt skev bild av verkligheten.

  Jag måste fråga dig om du tycker det är bra att 8 psykologer tvingas sluta i västerort? Eller om det är rimligt och rättvist att vårdcentralen i Rågsved förlorar nästan 12 miljoner, medan den på Stureplan får 6 miljoner?

 4. “Jag misstänker att du får helt enkelt får skriva bättre, Per!”
  Naturligtvis Anders, jag och alla andra som vill behålla flyget. De flygplatskritiska insändare som kommit in i lokaltidningen har ju samtliga varit underverk av retorisk finess och sakligt underbyggd kritik. Jag får väl vara glad att City och SvD inte har lika höga standardkrav som Mitt-i…

  Du vet mycket väl vad som är “rätt” åsikt för att få komma in i insändarspalterna i lokaltidningen. Vad gäller svartjobbsartikeln fick jag uttala två meningar som svar på en insinuant enkät från tidningen, verkligen storsint av dem. Vad vi ville ville ha fram, vilket nekades plats av tidningen, syns på http://www.hagwall.nu/C1446595650/E20071108162924/index.html. När Blackebergs s-ordförande däremot bereds plats på insändarsidan två veckor i rad kan jag försäkra dig om att det inte beror på brist på annat material för sidan.

  “Vad gäller Vårdval Stockholm så är det skillnad på Stockholms landsting och Hallands landsting. I Halland har det inget Ronna, Tensta eller Rinkeby, vad jag vet.”
  Jag kan upplysa om att även de har hårt belastade områden.
  Du kanske skulle läsa artikeln jag länkade till?

  “Jag vet verkligen inte varför ni inte lyckas bättre här i Stockholm.”
  Kanske för att vi inte har börjat än?

  “Men jag misstänker att ni har en rätt skev bild av verkligheten.”
  Om att våga titta utanför stadsgränsen ger en skev verklighetsbild så må så vara.
  Jag konstaterar att din partikollega tycker det fungerar mycket bra i Halland. I valet mellan en sosse från ett landsting som genomfört ett Vårdval och en sosse från ett landsting som inte gjort det så tror jag mer på den förstnämnda.

 5. Men Per!

  Förklara gärna för mig, Vårdval Stockholm.
  Menar du att det är bra att det nya systemet som ni moderater är så stolta över tvingar 8 psykologer av 14 möjliga i Västerort att sluta? Att Rågsved vårdcentral går 12 miljoner back?

  Om du tvivlar på denna verklighet och dessa fakta, vad tror du då på?

  Att du och dina partikollegor inte får gehör på redaktionen för lokaltidningen ”Mitt i Bromma” kan ni gärna ha. Det är lite patetiskt att gnälla över detta, tycker jag. Särskilt när man begrundar Boultbees metoder eller den av er forcerade avknoppningen och utförsäljningen av våra gemensamma kommunala tillgångar och de konsekvenser det för för bland annat meddelandeskyddet.

  Du gnäller över journalisters fria val på en lokaltidning samtidigt som din och ditt partis politik inskränker yttrandefriheten och den fria opinionsbildningen. Det saknas balans här, tycker jag.

 6. Per!

  Jag måste erkänna att det roade mig att läsa ovan nämnda nummer av ”Mitt i Bromma”. Ni begick en rätt saftig PR-blunder där, sanna mina ord. Hade ert PR-geni Per Schlingmann fått frågan från ”Mitt i Bromma” hade han alla gånger valt att svara vettigt på den.

  Man ska jobba med media, inte mot.

 7. Lustigt att du hela tiden pratar om hur bra verklighetskontakt du har. Den som visade sig när du inte kunde tro att det faktiskt fanns boende i Minneberg som ville ha flyget kvar? Du borde nog söka fler källor än Aktionsgruppen mot Brommaflyget och “Mitt i” …

  Vad gäller Vårdval Stockholm har det som sagt inte införts än, men jag förstår att du gärna vill sprida dina domedagsprofetior och skrämma upp lokalbefolkningen nu, det blir ju så mycket svårare att göra det se’n. Jag minns er argumentation när det skulle bli tillåtet med privata utförare av fotvården för pensionärer, det var ingen hejd på hur hemskt det var, ingen ände på det elände som skulle drabba de stackars åldringarna. Likadant har det låtit från er varenda gång sedan dess, privata dagis, friskolereform… Men katastroferna har uteblivit, tvärtom har brukarna varit nöjdare än när inga alternativ fanns.
  Vi moderater i Stockholm tror på att vår, fortfarande offentligt finansierade, välfärd även i fortsättningen kan fortsätta att utvecklas genom att frigöra alternativens kraft. Precis som görs i Halland med (s)-stöd. Men så är vårt motto heller inte “Gärna förändring, bara allt fortsätter att vara exakt som det är”.

  Jag gnäller över journalisters fria val att driva sina egna agendor på en påstått opartisk monopoltidning, ja, det gör jag.

  Att folk inte får demonstrera hur de vill i inomhuscentrum ser jag faktiskt inte som något demokratiskt problem, när såg du förresten senast en demonstration på den gemensamt ägda Centralstationen? (T)-Centralen? Arlandas avgångshall?

  Om du läst min länk så visste du vad jag tycker om personliga rättigheter:
  ======
  Jag tycker (och det borde sannerligen media också tycka) att det är oändligt mycket viktigare att diskutera de inskränkningar i tryckfrihet och personlig integritet som Thomas Bodström, Johan Pehrson och Mikael Odenberg vill göra för oss alla än att prata om huruvida dessa personer köpt svartsprit, låtit grannens barn klippa gräsmattan eller inte betalat tv-licens. Frågan om EU:s spannmålstullars effekt på det afrikanska jordbruket än faktiskt oerhört mycket mer angelägen att debattera än färgen på handelsministerns Porsche…
  ======

  Om vår “PR-blunder”:
  Det var ju trevligt att det kunde roa dig. Jag gör dock inte bedömningen att det var en PR-blunder
  Naturligtvis hade det för stunden varit enklare att jamsa med medierna (“jobba med dem” som du uttrycker det) men jag och mina partikamrater tänker inte spela rollen av ryggradslösa amöbor som följer minsta motståndets lag. Vi tror inte heller att väljarna i längden vill ha sådana politiker. “Ring P1” brukar vara en tämligen pålitlig indikator på åsikterna i folkdjupet. Då vi fick den insinuanta enkäten (som, kan jag upplysa dig om, gjorde även din gruppledare förbannad) hade kritiken sedan länge skiftat fokus från fifflande politiker till hycklande journalistdrev.

  Eftersom du tydligen anser det oförskämt av oss att vägra svara på oförskämda frågor så:
  Följande frågor kan på ena eller andra sättet motiveras med ett “allmänintresse” (som iofs kan utsträckas till att gälla vilken grupp som helst, inte bara politiker). Detta är således några exempel på vad en journalist har rätt att förvänta sig att du svarar på:
  Hur mycket dricker du?
  Har du varit otrogen?
  Har du haft sexuella fantasier om minderåriga? (Nej det spelar ingen roll om du var 33 eller 13 då, det bryr sig inte journalisten om)
  Har du haft sexuellt umgänge med minderåriga (Nej, journalisten bryr sig fortfarande inte om hur gammal du var)
  Har du smugglat sprit?
  Har du använt knark?
  Har du kört bil påverkad?
  Har du gjort något annat som skulle rendera en indragning av körkortet?
  Har du ljugit för din arbetsgivare?
  Hur mycket pengar har du?
  Hur mycket skulder har du?
  Gömmer du flyktingar?
  Har du varit i land X, ökänt för sexhandel? droghandel?
  Vilka muslimer umgås du med? judar? frikyrkliga?

  Du får bara svara, som du uttrycker det, “vettigt”, alltså inte utveckla dina svar. Du vet att vad du än säger kommer det att vändas mot dig. Tycker du fortfarande att man alltid skall arbeta “med” media?

  Men nu började det kanske bli litet tråkigare… Läs dagens “Mitt i” så blir du glad igen, gissa om huvudinsändaren är för eller emot Bromma flygplats…

 8. Jag måste få säga att jag tycker det är både underhållande och intressant att diskutera med dig, Per.

  ”Lustigt att du hela tiden pratar om hur bra verklighetskontakt du har. Den som visade sig när du inte kunde tro att det faktiskt fanns boende i Minneberg som ville ha flyget kvar? Du borde nog söka fler källor än Aktionsgruppen mot Brommaflyget och “Mitt i” …”

  Jag kan inte minnas att jag någonstans har nämnt att hela Minneberg skulle vara emot flyget. Vad jag har påpekat är att Minneberg byggdes under förutsättning att flyget skulle läggas ner och bra många av dem som flyttade dit de första åren gjorde det under förvissningen att de slapp flyget. Per, jag rekommenderar gärna ytterligare en bra källa och det är Svenska Naturskyddsföreningen, om du vill läsa på något om klimatförändringen och gröna kommunikationer.

  Med verklighetsförankring menar jag vad som händer då ni moderater omsätter era teorier, er politik i verkligheten. Det går an att föra teoretiska resonemang i opposition, hänvisning till Johan Sjölanders blogg men när detta ska omsättas i verkligheten så skiter det sig. Så nu får er politik, alla era teorier och handlingar prövas mot den hårda verkligheten.

  Nedan är tre exempel på när verklighet och era teorier inte lirar ihop.

  Vårdcentralerna i Västerort, nu med nya Vårdval Stockholm inte har råd att behålla sina psykologer. Det är en verklighet som verkar vara svår att ta in för er moderater. Det intressanta här är att du väljer att misstro media av olika kulörer, SvD och Aftonbladet och kalla det för domedagsprofetior. Du kunde ju alternativt beklaga och önska att detta problem skulle kunna rättas till framöver. Men nej då …..

  Nu har 370 000 lämnat a-kassan sedan den blå regeringen tillträdde. Detta måste vara helt obegripligt för er? Regeringen värnar ju om den svenska modellen har det sagts. Vad det betyder i otrygghet och för den svenska modellen är inte svårt att förstå, Per.

  Ni moderater har nyligen på framträdande debattplats, DN debatt erkänt att ni hitintills pratat för mycket om privatiseringar och ägandefrågor. Ni vill ge sken av att ni ska ompröva er politik, under nuvarande regeringsperiod(?), rådslag har man när man har förlorat val inte när man har vunnit dem (!) eller så vill ni bara försöka slå blå duster i ögonen på folk. Det håller inte. Det är ett helt annat budskap som hörs i Ekot’s lördagsintervju. Filippa Reinfeldt kan mycket väl tänka sig överlåta akutsjukhuset i Södertälje i privat drift.

  Ni spelar med falska kort och min roll som sittande i opposition är att syna dem, att opponera. Visa på bristen på verklighesförankring. Medias och journalisternas roll kan sägas vara likvärdig. Journalistiken ska granska makten är det sagt. Det är klart att du och dina partikollegor inte trivs med detta nu när ni har makten. Ni har haft uppförsbacke ändå ifrån början, ni har inte varit vana att granskas och har helt enkelt haft en mycket enkel resa i opposition tidigare. Det är därför ni inte vet hur ni ska handskas med media …..

 9. Finner du det rättvist att genom att betala in en liten summa få en ännu större del av skattepengarna som går till a-kassan, det gör ju att den som bara betalar till a-kassan genom skatten subventionerar den som betalar in lite extra och till sist, personerna som valt att gå ur
  a-kassan är vuxna människor och ska därmed klara av att själva göra val i sitt liv, samma typ av val de gorde den gång de gick med i a-kassan.
  att du tycker att de valt fel berättigar dig inte att överta kontrollen över dem och se till att de gör de val du tycker är rätt.

 10. en del av arbetsgivaravgiften går till a kassan men är du medlem i a kassan och betalade lite extra så fick du ännu mer pengar från staten fasten du inte betalde in mer genom arbetsgivaravgiften. detta leder ju till att de som inte är medlemmar utan bara betalade in genom arbetsgivaravgiten stödde de som var medlemar genom att medslemmarna fick större stöd från staten fasten de betalade lika mycket i arbetsgivaravgift.