Jag kände ett behov av att koka ihop och att konkretisera vad som nu hänt eller inte hänt efter gårdagens återremiss i FRA-frågan.

Det visade sig vara enkelt. Det som fortfarande gäller är att Sverige går från att avlyssna människor som är misstänkta för ett brott till att avlyssna människor som inte är misstänkta för något brott. Det är samma stora kränkning av den personliga integriteten som i tidigare lagtexten.

En återremittering med krav på integritetsskapande åtgärder ändrar i sak inte detta förhållande. Och därmed så är det nya förslaget ingen vinst för Fredrick Federley och Annie Johansson. Fortsättningsvis kommer de två att uppfattas som dem som lotsade denna kränkande lag igenom riksdagen.

Detta trots att de tidigare i sina politiska liv klart deklarerat att de inte vill ge storebror möjligheterna att kontrollera varje enskild människas rörelser och förehavanden.

Detta handlande är svekfullt.

I november 2005 skrev Federley på sin blogg att:

”Frågan är vem som till slut kommer att sätta ned foten och kräva en annan inriktning i debatten? Med de tunga namnens hållning idag finns det bara åt ett håll det kan gå: mer och mer av kontroll. Det är en total respektlöshet för individuell frihet och rätten att kunna vara människa utan att storebror ser dig.”

Tips från Fredrik Pettersson.

Avslutningsvis så kan jag också konstatera att regeringen avslutar vårterminen 2008 mycket svagt. Vi har en haltande och en svag regering. Det är då helt uppenbart efter denna FRAcirkus.

Se också Hanne Kjöllers text i dagens DN.

Andra länkar: DN1, DN2 och SvD1, SvD2.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , och annat intressant.

2 Responses