Oljekrisen på 70-talet. Jag minns tiden som lite luddigt grå och trist. Orsaken till den krisen och den starka prisuppgången på oljan var oktoberkriget 1973 mellan Egypten, Syrien och Israel. OPEC ville inte exportera olja till de länder som stödde Israel i kriget.

Sedan dess har vi lite till mans gått och väntat på att oljan ska ta slut ”på riktigt”. Nu meddelas det från högre ort, Internationella energiorganet, IEA att man ha konstaterat att tillgången på olja i världen hade sin topp 2006. Alltså för fem år sedan ….

Ja, hur gör vi nu då? Oljesand lär vara en del av en lösning framöver. En mindre bra lösning som det verkar då den medverkar till högre koldioxidutsläpp och en påskyndad global uppvärmning.

Suck! Å var tog klimatkrisen eller snarare debatten om vårt klimat vägen, undrar jag?

Dagens Arena skriver om detta i sin blogg idag.

Likaså Supermiljöbloggen Officiella siffror: Peak Oil inträffade 2006

Media:
SR – Slut på billig olja

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , eller annat intressant. Läs även NetRoots ….

3 Responses

  1. Vi skriver rätt mycket om dessa frågor på vår hemsida, det är inte många politiker som bryr sig om Peak Oil, men detta är nog den största frågan som mänskligheten står inför, då det inte finns några alternativ som räcker plus att vårt ekonomiska system inte klar tillväxt under 2%.

  2. Hej Bengt! Tack för din kommentar.

    Du skriver att det inte är många politiker som bryr sig om Peak Oil. Ja, så kan det vara och det är bekymmersamt. Detta och en rad liknande problem, ex.vis klimatet – framstår som rätt stora tycker jag. Nödvändiga att hantera och förhålla sig till. Därför är det oroväckande att de uppträder så oregelbundet på debatthimlen.

  3. Detta med Peak Oil är inte heller ett problem, för till problem brukar finnas lösningar. Utan detta är ett dilemma och till dessa kan man bara förhålla sig till, och försöka dämpa konsekvenserna.
    I förhållande till Peak Oil så blir det viktigaste att se till att vi kan försörja befolkningen med livsmedel och ett hem, när mycket kommer att fallera.
    Du skulle kunna länka till oss så blir fler medvetna om dilemmat.