”I den lilla del av Storstockholm som ligger innanför tullarna sker ungefär 70 procent av alla resor med kollektivtrafik. Där vill landstinget nu ersätta busslinjer med spårvagnar. Det kommer kosta minst 40 miljarder och öka kollektivresandet med kanske en procentenhet.”

Detta skriver Per Wirtén i Dagens Arena idag. Citatet ovan pekar på ett dilemma. De ansvariga politikerna vill bygga ut kollektivtrafiken där den gör minst nytta. De ansvariga politkerna är i det här fallet moderater som har svårt att se utanför tullarna.

I syfte att öka kollektivresorna vill moderaterna hellre ha spårvagnar i innerstaden än bussar. Det kostar mycket skattepengar och ger lite tillbaka. Det är svårt att förstå logiken i detta. Helt klart har det moderata trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm fingrarna för långt ner i spårvagnslobbyns godispåsar ….

Stockholm växer så det knakar och alla kan inte bo i innerstaden. Flera regionala centra behövs och dessa behöver fungerande kollektivlösningar. Kommunerna i nordost behöver bra lösningar liksom dem i sydväst. Men det verkar som om de får vänta. Moderaternas prioritering ligger på innerstaden och stomnätsstrategin och planerna på att byta ut de blå bussarna mot spårvagnar.

Bloggat:
Helene Hellmark Knutsson – På tal om att slösa med skattemedel

Media:
Svd Dragkamp om trafikpengarna
ETC En havererad kollektivtrafik
SvD Dyra spårvägar ger få nya resenärer
SvD S öppnar för ny t-banelösning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , eller annat intressant. Läs även NetRoots ….

2 Responses

 1. Att det skulle kosta 40 miljarder för spårvagn är helt uppåt väggarna. Det är inte SL som utrett frågan utan en representant för busslobbyn: Göran Tegnér. Han har utgått från spårvagnsutbyggnaden förbi Hamngatan. I denna kostnad ingick en total ombyggnad av dentidigare befintliga spårvagnssträckningen mellan Norrmalmstorg och Waldemarsudde (3 km). I kostnaderna ingick en depå. Förlängningen var på en knapp halv kilometer.

  På denna grund har Göran Tegnér “räknat ut” vad kilometer kostnaden skulle bli för att bygga ut ett språvagnsnät för hela Stockholms innerstad. Skulle man komma upp i detta skulle man behöva runt 80 vagndepåer (en för varje halv kilometer).

  Man skulle också vara tvungen att renovera 24 mil spårvagnsspår på annat håll.

  Nu behöver vi inte det så siffran (40 miljarder är givetvis helt fel).
  Kostar det lika mycket i Stockholm som Helsingfors är den totala kostnaden runt 3-4 miljarder.

  Trist ändå att denna lögn förs vidare, nu av Wirtén.

 2. Hej Niklas!

  Är det då rätt att satsa 3-4 miljarder, om nu dessa siffror stämmer på något som bara ökar resandet med en procent. Hur mycket skulle en satsning utanför tullarna ge i ökat resande, tror du?

  Intressant?