”Det går att vända utvecklingen bort från egoism och cynism – mot andra mål.”

Mona Sahlin höll sitt sommartal i Nacka häromdagen. Ett bra tal med jämställdhet och rättvisa som tema.

Inledningsvis tog hon upp våldets Iran och uttryckte att hon var ”förvånad över att den svenska regeringen valde att skicka Sveriges ambassadör till den iranska presidentinstallation.”

Regeringen har verkligen varit svag i denna fråga. Varför inte markera nu när Sverige innehar ordförandeskapet i EU, när markeringen verkligen märks och får effekt?

Hon talade om ett rödgrönt samarbete som fördjupats. Konkret har detta redan resulterat i förslag på en bättre och mer rättvis fastighetsskatt.

Sedan kom ett starkt stycke om jämställdhet.

”Vi behöver prata mer om och göra mer för jämställdhet och vara mer stolta över den frihetsrevolution för båda könen som jämställdheten faktiskt innebär.”

Hon konstaterade också att Socialdemokraterna är ett feministiskt parti. Att ”fortfarande år 2009 tjänar männen betydligt mer än kvinnorna.”

”Kvinnor utför fortfarande 75 procent av allt hushållsarbete hemma och tar ut 80 procent av all föräldraledighet.”

Den borgerliga mandatperioden har inneburit steg tillbaka för jämställdheten. Vi har en föräldraförsäkring som har försvagats och vi har en barnomsorg lider av barnomsorgspengen och borgarnas införande av vårdnadsbidraget.

”En rörelse som Sverigedemokraterna är emot kvinnors frihet. De bygger på homofobi och på främlingsfientlighet.”

Den obligatoriska markeringen mot de främlingsfientliga elementen i vårt land kom också i det här talet. Det är bra och det pressar en svag moderatledare på detta område.

Jobben som den borgerliga alliansen skulle värna om innan valet 2006 har vi inte sett så mycket av. Löftet var flera jobb inte tusentals förlorade jobb. För att motverka detta har ifrån socialdemokratin föreslagits ökande investeringar i välfärdssektorn. Något regeringen har vägrat och fortsätter att vägra intill det är dags för valår. Då finns pengarna….

En av parollerna Mona Sahlin framförde var den viktiga ”Värna välfärden istället för att låna till skattesänkningar.” Gör vi detta har vi avsevärt bättre möjligheter att värna välfärden och jobben för både kvinnor och män.

Jag tycker slutligen att detta var ett mycket bra tal. Fullt med visioner och framförsikt. Inte som Fredrik Reinfeldts pompösa och självförhärligande tal i Almedalen eller för den delen Göran Hägglunds katastroftal från samma scen i somras. Att nu också borgerligheten nervöst gått i svarsmål och fäktar vilt i försök att bemöta Mona Sahlins tal gör att jag ser framtiden an med tillförsikt.

Socialdemokratin är inte visionslös om några nu händelsevis tror och påstår det. Det finns många andra visioner än borgerlighetens enda – att sänka skatten.


Bloggat om detta:

Peter Andersson – Medierna om Sahlins sommartal
Peter Karlberg – Tydligt av Sahlin
Resursbloggen – Vad vill du säga till sjuka och utförsäkrade, Mona?
Johan Westerholm – Om rättvist och rättvisande
Mona for president – Mona Sahlins sommartal
Anna Vikström – Mona Sahlins sommartal om jobb och jämställdhet
Alexandra & Åsa Einerstam – Dagens citat
Monica Green – Taggad Mona tar fajten

Länkar:
Mona Sahlins sommartal (text)

Media:
EX – Mona tar strid för ensamma mammor
PJ Anders Linder, SvD – Alliansen måste ge Sahlin svar på tal
Birger Thureson – Dagen – Sahlin kom, men inte Kallur
DN – Sahlin vill låna Norges könskvotering i styrelser
Svd – Valet en kamp om kvinnorna

Läs även andra bloggares åsikter om , , och annat intressant.

One Response

  1. Jag har läst och hört hela Monas tal och vill instämma helt. De fruktansvärda nidskriverier som hon utsätts kommer på skam så det skriker om det. Jag har upplevt flera socialdemokratiska ledare. De har också mött illvilligt motstånd men klarat detta och gjort fina insatser. Det kommer också Mona att göra. Hon vgjorde ett jättefin framträdande i Almedalen och nu igen. Jag ser också framtiden an med tillförsikt