Moderaternas partiledare, tillika statsminister Fredrik Reinfeldt höll sitt traditionsenliga sommartal i den välbärgade förorten Vaxholm i lördags.
Av kommentarer och media att döma, jag var ej plats så var fortsatta skattesänkningar talets huvudbudskap.

Det är tacksamt att höra att moderaterna är tillbaks till gammal god skattesänkarstil. Tillbaka till föregångare som den tidigare partiledaren Bo Lundgren, som inför valet 2002 lovade skattesänkningar på 120 miljarder. På detta löfte förlorade han och moderaterna valet 2002. Sveriges befolkning ville inte ha så kraftiga skattesänkningar. Nu är efterträdaren på partiledarposten i färd med att genomföra detta vallöfte istället.

Vad som annars skiljer ”de nya ” moderaterna från de gamla är en ny retorik vars huvudsakliga målsättning har varit att försöka låta som socialdemokrater.
Den nya retorikens hörnstenar har varit ”arbetslinjen” och tal om ”utanförskap”. För moderaterna innebär begreppet ”arbetslinjen” att sänkt skatt blir fler i arbete.

Och sänkt skatten har man också gjort i tre steg på cirkus 80 miljarder. Men jobben har uteblivit enligt rapporter från bland andra Finanspolitiska Rådet och Konjunkturinstitutet.

Det är som alla kan konstatera tvärtom, det är rekordmånga som går arbetslösa. Och fler blir det, tidningen Dagens samhälle rapporterar exempelvis att 7 300 anställda i kommuner och landsting har förvarnats om uppsägning hittills i år. Så stora varsel har inte förekommit sedan krisåren 1992 och 93.

Och utanförskapet växer. Fler och fler kastas ut från arbetsmarknaden för gott. TCO – Jakten på superarbetskraften III har i en rapport visat att arbetsgivarnas alltmer ökade selektion slår hårdast just mot långtidssjukskrivna och långtidsarbetslösa, dem som torde ingå i begreppet utanförskap.

Bara sju av hundra arbetsgivare är positiva till att anställa sjukskrivna från annat arbete. Bara tolv av hundra arbetsgivare är positiva till att anställa personer som är långtidsarbetslösa. Omvänt gäller att hela 54 procent av arbetsgivarna är negativa till att anställa sjukskrivna och 42 procent är negativa till att anställa långtidsarbetslösa.
TCO, Jakten på superarbetskraften III

Moderaterna väljer alltså att i ett fjärde steg ytterligare sänka skatten i ett läge där kommuner och landsting blöder pengar. För hela 225 av 286 kommuner beräknas gå med underskott nästa år. Sammantaget handlar det om cirka 6,2 miljarder kronor back för kommuner och landsting

TCO/ Novus gjorde en undersökning härom dagen som visade hur olika Sveriges befolkning kontra moderaterna prioriterar ekonomin. Det lovar gott inför valet om ett år.

81 procent av Sveriges befolkning ser hellre satsningar på välfärden än att sänka skatten för dem som arbetar. 58 procent anser att regeringen inte gör tillräckligt för att bekämpa arbetslösheten. Mer pengar till kommunerna för skola och omsorg är den viktigaste åtgärden när regeringen ska lägga fram sin budget anser svenska folket. TCO/ Novus


Bloggar:

Anna Vikström; ”Vilse i Vaxholm – Fredrik Reinfeldts sommartal
Roger Jönsson, Rödgröna kan återta initiativet
Anders Selin: ”Reinfeldt och Borg, hur tänkte ni nu?
Alliansfritt Sveriges sammanfattning av talet.
Peterl Andersson om Reinfeldts tal
Jobbanalys hos Alliansfritt
S-buzz sammanfattar S-bloggar.

Media:
SvD.se – ”Moderaterna närmar sig skattemål”.
DN.se – Underskott i de flesta kommunerna
Björn Elmbrant – Dagens Arena – Valfläsk till folket!
Dagens Samhälle – Odell öppnar för mer bidrag
DN.se – Polisen begär fler miljarder
SvD.se – Regeringen skriver ner BNP-prognos
Dagens Samhälle – Fortsatta varsel trots ekonomisk ljusning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , eller annat intressant.

3 svar

 1. Ja, visst är det trist med utanförskapet som har byggts upp de senaste 30 åren. En rejäl uppluckring av LAS kanske kan leda till ett trendbrott. Det vore naturligtvis välkommet, inget är så hemskt som att permanent stå utanför arbetsmarknaden.

 2. Hej.
  Jag har nu länkat till din blogg från vår blogg.
  Hoppas att det bidrar till fler besökare till dig, så att vi kan sprida sanningen om alliansen.

 3. Jens!
  Utanförskapet har växt under en lång tid. Ja, det är rätt…. Hur kommer man då till rätta med detta? Inte gör man som moderaterna och regeringen, ökar det med berått mod. Hur ser situationen ut för exempelvis dagens pensionärer och studenter? Dessa grupper tillsammans med alla andra som inte förvärvsarbetar har under moderaternas tid vid makten fått det avsevärt sämre.

  Pensionärerna får nästa år att få se sina inkomster minskade på grund av att bromsen slår till i pensionssystemet. Då passar moderaterna att ytterligare öka de förvärvsarbetandes inkomster genom ännu en skattesänkning. Rättvist, knappast.

  Nä, du Jens! Som bot mot denna sneda fördelningspolitik föreslår du en uppluckring av LAS. Som om detta vore ett medel mot att få arbetsgivare att selektera till förmån mot långtidsarbestlösa och sjuka. Se TCO’s rapport ovan. LAS är inget hinder idag.

  Politiskt Defekt!

  Tack för länken ….

  🙂

Kommentarer är stängda.