Jag är åter tillbaks bakom tangentbordet efter en sejour norrut i veckorna två. Närmare 300 mil bakom ratten samt en fjällvandring i de Jämtländska fjällen och tillbakafärd genom systerlandet Norge gör kroppen något mör, måste jag säga. Ändock befriande långt borta från storstad, stress och kommunikation via dator. Om norska vägar har jag mycket att säga men låter det passera för denna postning.

Nu gäller det att ta det lugnt i början av det vardagliga och inte hasta. Det finns det ringa anledning till detta då flertalet övriga existenser i detta vårt land fortfarande har vad man kallar semester. Få läser bloggar och politiken går på lågvarv. Men något enstaka blogginlägg blir det på sin höjd framöver trots allt, hoppas jag.

Till de rubriker som passerat i nyhetsflödet nyligen och som fångar mitt intresse hör bland andra socialdemokraternas förslag om att öka insatserna mot hiv. Kampanjpengar och sprutbyte är två vägar fram mot bättre hälsa och ökad kunskap. Förslaget bör öka trycket på Birgitta Rydberg (fp), landstingsråd Stockholms läns landsting. Kan hon möjligen överväga sitt hårda motstånd sprutbyte, tro? Troligen inte, Rydberg har tidigare visat sig lika omedgörlig som hiv viruset självt.

Höj ersättningen för arbetslöshet till 80 procent av lönen för de flesta, men sätt en bortre tidsgräns är nästa rubrik som fångar mitt intresse. Det är de två ordförandena för jobbrådslaget, Sven-Erik Österberg och Luciano Astudillo som skriver på DN debatt. Ett omdiskuterat utspel bland s-märkta bloggare. Jag passar i denna fråga för ögonblicket.

Hur är det egentligen fatt med barnsjukvården i Stockholm kan man undra när man läst barnläkaren Hugo Lagercrantz artikel på DN debatt från den 13 juli. BB-avdelningarna frikopplas från barnkliniker och barnsjukvården halveras när Astrid Lindgrens barnsjukhus läggs ned

Han skriver:

”bästa sättet för Stockholmsföräldrar att hjälpa sina barn om de ofta är sjuka är att byta bostadsort. Barnsjukvården i Stockholm håller 1950-talsnivå. BB-avdelningarna frikopplas åter från barnkliniker, precis som det var då. Och barnsjukvården halveras när Astrid Lindgrens barnsjukhus läggs ned. Redan nu kämpar jouren varenda natt med att finna vårdplatser till akut sjuka barn. Därför råder jag föräldrar med barn som ofta är sjuka att flytta från Stockholm.”

Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt dementerar dock detta omgående. Frågan är naturligtvis hur giltig denna dementi är. Filippa Reinfeldt har länge kämpat hårt för en dygnet runt öppen barnakut på Danderyds sjukhus, Danderyd är granne med Täby – trots att underlaget egentligen inte räcker. Hon har dessutom lämnat dörren öppen för privat barnsjukvård för de lite mer ekonomiskt oberoende i Stockholm och då i form av barnsjukhuset Martina som öppnar inom kort. Hur det blir med den offentligt finansierade vården återstår alltså att se. Filippa Reinfeldt har mycket att leva upp till.

Avslutningsvis så har Socialdemokraterna och Miljöpartiet på DN debatt klart och tydligt deklarerat att det inte blir något framtida samarbete med främlingsfientliga Sverigedemokraterna.

De skriver bland annat:

”Tyvärr samarbetar de borgerliga partierna redan idag med sverigedemokraterna eller är beroende av stöd från partiet. På den kommunala nivån påbörjas således legitimeringen av ett parti med rasistiska undertoner vars värdegrund bygger på ett utpräglat främlingshat. Trots försök att tvätta bort den rasistiska fasaden så rapporteras det ständigt om företrädare i partiet som aktivt stödjer nazistiska rörelser.”

När får vi se de borgerliga lova samma sak?

Länkar:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , och annat intressant.

6 Responses

 1. Pingback: In Your Face
 2. Pingback: HBT-sossen
 3. “Avslutningsvis så har Socialdemokraterna och Miljöpartiet på DN debatt klart och tydligt deklarerat att det inte blir något framtida samarbete med främlingsfientliga Sverigedemokraterna.”

  För det första är Sverigedemokraterna inte “främlingsfientliga” – partiet har till och med en mjukare invandringspolitik än de danska socialdemokraterna – för det andra har miljöpartiet öppnat upp för ett lokalt och regionalt samarbete med Sverigedemokraterna efter valet 2010, för det tredje gäller det där bara valet 2010, och för det fjärde kanske de struntar i det när det väl kommer till kritan. Det vore ju inte första gången.

 4. Jo, Tobias. Sverigedemokraterna är ett missnöjesparti som både odlar främlingsfientlighet och islamofobi.

  Några konkreta Sd förslag:
  + Kommunal information och service skall endast ges på svenska.
  + Restriktiva regler skall gälla för anlitande av tolkar.
  + Hemspråksundervisningen ska avskaffas.
  + Endast svenska skall tillåtas som samtalsspråk i skolan.
  + Avveckla stödet till föreningar vars verksamhet helt eller delvis syftar till att bevara eller stödja invandrares ursprungliga kultur och identitet.
  + Förbjuda byggen av moskéer.

 5. För övrigt så:

  ”för det andra har miljöpartiet öppnat upp för ett lokalt och regionalt samarbete med Sverigedemokraterna efter valet 2010”.

  Du får gärna ge mig ett uttalande från MP som går stick i stäv med artikeln på DN Debatt.

  ”för det tredje gäller det där bara valet 2010”.

  Vad menar du? Är det inte valet 2010 vi diskuterar?

  ”för det fjärde kanske de struntar i det när det väl kommer till kritan. Det vore ju inte första gången”.

  Att odla missnöje är SD största hobby! Substanslöst! Om inte kanske fanns …..