Ni kanske kommer ihåg vad Fredrik Reinfeldt sa i Vaxholm innan valet förra året. Han sa
– Allt socialdemokraterna gör kan vi göra bättre. Ja, så sa han. Men det gäller då sannerligen inte Stockholm och framför allt inte skolpolitiken. Jag har plockat tre citat från tiden före valet som jag vill delge er.

”Om vi får stockholmarnas förtroende att ta ansvar för Stockholms
stads skolpolitik vill vi skapa en skola för stadens invånare att vara
stolta över, en grund- och gymnasieskola som är ett föredöme för
resten av landet.”
Folkpartiets skolprogram för Stockholms stad 2006

”Med folkpartiet i spetsen kommer det att klubbas en rad
förändringar i både stadshuset och riksdagen som både elever, lärare
och föräldrar tjänar på.”
Lotta Edholm (fp) skolborgarråd i sitt nyhetsbrev nr 10, 2006

”Skolan är nog den största vinnaren.”
Kristina Axén Olin (m) om budgeten i Aftonbladet 9 november, 2006

Men retorik talar ett språk, verkligheten ett annat. 14 skolor kan komma att läggas ner i Stockholm. Två av dem är belägna i Bromma. Man påstår att lokalerna kostar för mycket. Det märkliga är att den tidigare majoriteten klarade skolpolitiken utan att lägga ner skolor. Men så har Utbildningsförvaltningen som efter den 1 juli tar över ansvaret för Stockholms skolor lagt ett sparbeting på skolan på 150 miljoner kronor. Man är tvungna att lägga ner skolor trots att prognoser visar på att barnantalet ökar i framtiden. Antalet elever fram till 2015 förväntas bara minska i Kista, Rinkeby och Maria-Gamla stan.

För Brommas del ser det mörkt ut i höst. Rektorerna är kritiska till att den utlovade satsningen på skolan från Alliansens sida nu visar sig vara en om inte en bluff så åtminstone en felräkning å det grövsta. För höstterminen så fattas det hela 12 miljoner kronor. Eller i tjänster räknat mellan 50 och 60 stycken. Tjänster som redan nu måste förklaras övertaliga.

Den 26 april tog stadsdelnämnden i Farsta beslutet att lägga ner Västbodaskolan. Detta trots att hela 11 000 namnunderskrifter hade samlats in för att bevara skolan. Från förslag till beslut i stadsdelnämnden gick det 14 dagar. Västbodaskolan är en av Farstas bättre fungerande skolor.

Rektorn för Fruängens skola Siw Wallin, skolan är en F-9 skola med 620 elever har sagt upp sig. Hon vill inte vara med när skolans verksamhet raseras. Skolan tappar minst 2,5 miljoner på borgarnas nya skolpolitik.

Skolborgarrådet Lotta Edholm (fp) har mycket att förklara för upprörda elever, föräldrar och skolperonal. Nedan är listan på de skolor som utbildningsförvaltningen planerar att lägga ner.

Hela 14 skolor hotas av nedläggning i Stockholm. Här är hela listan:
Förslag på nedläggningar:
Kista: Akallaskolan 6-9, Dalhagsskolan F-5.
Rinkeby: Bredbyskolan F-9.
Spånga-Tensta: Bromsstensskolan F-6, Solhemsskolan F-6.
Hässelby-Vällingby: Sörgårdsskolan F-6.
Bromma: Höglandsskolan F-9, Ulvsundaskolan.
Östermalm: Hjorthagsskolan.
Maria-Gamla stan: Åsö grundskola.
Enskede-Årsta: Nytorpsskolan F-9.
Farsta: Västbodaskolan, Magelungsskolan, Kvickentorpsskolan 7-9.
Älvsjö: Dalskolan F-5.
Skärholmen: Ekholmsskolan F-4.

Detta inlägg är pingat på intressant.

Andra bloggar om: , , , , , , , , .

5 svar

 1. Hej,
  du beklagar dig över att en ”massa” tomma skollokaler ska läggas ner (inte skolor=verksamheter). Detta är ju tom de föräldrar som ska flytta barnen eniga om att det behövs, inte minst då skolorna i Farsta går med underskott på 12%, 8,4 mkr. Hur länge tycker du som politiker det är ok att slösa skattebetalrnas pengar på tomma lokaler, för att just de – som bor närmast 50-talsskolorna som byggdes för babyboomen efter kriget – ska ha kvar förmånen att ha extremt nära till sina lokaler. Om dy tycker det är ok, varför har ny inte fixat så att de som har det ännu sämre och måste ta bussen till skolan trots att de är i 10-årsåldern? Den stora satsningen på skolan som alliansen kommer med nu är inte tänkt att betala skollokaler som inte används. Visa lite kurage för tusan och var inte så populistisk;-(

  Som engagerad politiker hoppas jag du har mer vett i skallen än Geniet som lade in första kommentaren ovan, om att ”Fruängens skola har som du skriver drabbats av att förmögenhetsskatten ska sänkas”. Det är ju pengar på helt olika nivåer. Tror du på fullt allvar att Sverige, som var en av fem länder i OECD med förmögenhetsskatt, ska kunna ha kvar denna som snart enda land i världen? Då förstår jag problemet med att det startas för lite företag i Sverige och att en miljon valsar runt i offentliga system och att ni inte ser dem. Er prioritering är ju att utrota rikedom inte att utrota fattigdom – det är två helt skilda saker.

 2. Jag blev häromdagen kallad idiot i en kommentar på min egen blogg, och härovanför Geni. Skillnaden kan vara hårfin, det känner vi ju till. Att bli tilldelad olika tillmälen av mer eller mindre anonyma människor tycker jag ju sådär om, det är ett tydligt inslag av feghet och smyga-i-busken-mentalitet i det beteendet och säger alltid mer om den som kastar ur sig det än om den det försöker träffa.
  Skatterna sänks kraftigt och granskningar har visat att det är höginkomsttagare som är vinnare i Alliansens politik. Stockholm sparar 150 miljoner på skolverksamheten, Fruängens skola ca 2,5 miljoner och personal måste lämna sin anställning. Skattesänkningarna finansieras bl a genom att skolans budget bantas. Alliansen tycker att detta är en bra prioritering uppenbarligen. Jag har svårt att dela den prioriteringen, särskilt eftersom jag och de flesta föräldar som har barn i Fruängens skola eller i andra skolor inte tjänar en enda krona på att förmögenhetsskatten och fastighetsskatten försvinner. Våra barn får dock en sämre skola än tidigare.
  Det är bara att läsa de citat som Anders lagt upp i sitt blogginlägg för att förstå att det var bara en del i Alliansens strategi om att vinna valet till varje pris.

 3. Thomas.
  Majoriteten är ute efter att helt slå sönder den den kommunala skolan. Västbodaskolan blir först ut trots 11 000 namnunderskrifter emot en nedläggning. Jag kan bara konstatera att om man skär ner en skolbudget med 150 miljoner som kommer det att märkas ute bland skolorna.

  Liksom Tommy tillhör jag inte dem som tjänar på att förmögenhetsskatten och fastighetsskatten försvinner och rika människor i Täby och Danderyd blir ännu rikare.

  Avslutningsvis tycker jag att du har en väldig trist attityd.

Kommentarer är stängda.