Den före detta moderata statssekreteraren Ulrica Schenström, den vid den tiden högste ansvarige politiska tjänstemannen i riket uteblir från KU.

Återigen sätter hon regeringen Reinfeldt i klistret och medverkar ytterligare till att göra KU svagare. Många anmälningar görs till konstitutionsutskottet. Jag anser dock att i det här fallet är en anmälan till KU av stor vikt. Det måste kunna klarläggas hur ansvaret för regeringens krishantering hanterades den där ”olyckliga” kvällen på krogen.

Moderaterna och majoriteten får försöka förklara sig. När de i opposition driver hårt på granskningen av statssekreterare Lars Danielsson och hans hantering av Tsunamikatastrofen så ser jag inga själ till tona ner betydelsen av Schenströms medverkan i KU. Inte om man tar allvarligt på det inträffade och det faktum att Sveriges högste ansvariga tjänsteman var berusad under jourtjänstgöring.

Samma regler och synsätt bör rimligen få gälla oavsett om man är i opposition eller i regeringsställning. Detta tycks vara en svår balansgång för representanter för majoriteten.

Folkpartisten Carl B Hamilton anser till och med att socialdemokraterna mobbar när de kräver Ulrica Schenströms medverkan.

“Man bör skilja på klargörande KU-utfrågning och mobbande kränkning av en kvinna. Morgan Johansson (s), med sitt krav på KU-förhör av Ulrica Schenström, är enbart ute efter att kränka och mobba henne inför tv-kamerorna och kvällspressen”, skriver Hamilton i en kommentar. Nyhetskanalen.se

KU:s vice ordförande Per Bill (m) tycker att Schenström själv ska avgöra om hon vill komma till utfrågningen i KU eller inte.

En konsekvens av dessa ställningstaganden från majoritetens sida borde väl då vara att tona ner KU’s roll under perioder då vi har en borglig majoritet och istället arbeta hårt med denna konstitutionella institution under perioder med vänsterstyre?

Det är skillnad på folk och folk, eller?

Länkar, DN och SvD.

Fler bloggare skriver naturligtvis om denna mycket märkliga inställning till KU, Jonas Morian, och Johan Sjolander är två av dem.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , och annat intressant.

4 Responses