Så här låter fem flygplan som passerade strax ovan min balkong i Traneberg, Bromma. Fem flygplan på väg ner mot Bromma flygfält, inspelade efter varandra.

Även om planen idag inte kommer så tätt inpå som här på ljusupptagningen så är det buller dem orsakar under främst ”rusningstid” mycket påtagligt. Både inne och utanför bostaden.

Miljödomstolen prövar om flygets villkor kan leda till att man fastställer en högsta bullernivå inomhus vilket kan leda till krav på ökad isolering till stora kostnader för Luftfartsverket.

Förhoppningsvis kommer domstolen till ett avgörande nu i vår.


Lyssna på:
5 flygplan landar på Bromma flygplats. [fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][MP-3 fil. 2,8 MB]

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , och annat intressant.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

10 Responses

 1. Pingback: Anonymous
 2. Pingback: In Your Face
 3. Pingback: Eniro - Nyhetssök
 4. Tycker synd om dig att bullret har ökat de senaste 60åren då du bott i traneberg
  För jag antar du flytta dit innan 1933 då bromma byggdes.
  Om du inte flytta dit innan flygplatsen så ska du inte säga nåt
  du flytta till ett område där det har landat flygplan i många år

 5. Ytterligare en av dessa naiva och barnsliga kommentarer om Bromma flygplats.

  Bromma flygplats togs i bruk 1936. Under en annan tid och under andra förutsättningar än vad vi har idag. Sedan dess har mycket hänt i Stockholm. Vi ställer andra krav och vi behöver använda vårt gemensamma utrymme till mycket. Det finns ingen lag som säger att man inte får lov att ändra alternativt utveckla i en stads infrastruktur och ingen lag som förbjuder mig att agera politiskt vare sig mot det ena eller andra. Existensen av Bromma flygplats är ingen naturlag om du trodde det Rob.

  Som det är idag är Bromma flygplats enormt felplacerad. En flygplats med Brommas utnyttjande, tvåa i landet gör sig inte i ett tättbebyggt område. Vi behöver området till annat.

  Jag ger verksamheten kanske högst 10 eller femton år ytterligare. Tills dess så har verkligheten kommit ifatt både moderaterna i Stockholms stad och flygverksamheten.

 6. Vi i Sverige tror att vi är så unika och att vi ska vara speciella och inte anpassa oss till omvärlden.
  Vilken storstad har idag inte en flygplats med 10-15 in till centrum? Köpenhamn har det, London City har det, Washington DC har det osv.

  Jag har inget emot om man flyttar Bromma inom en radie av 10-15 min till city. Då pratar vi inte om Skavsta, Uppsala eller något annat korkat alternativ. Men försök hitta en yta motsvarande brommas inom den radien. Och jag har själv bott i Trandeberg, Alvik och Abrahamsberg och har inte störts av flygplanen alls. Däremot har jag större förståelse för dom som bor Grannar med flygplatsen.

 7. Bromma flygplats ligger inte 10-15 minuter från centrum. Detta är inget argument som håller. Den numer täta trafiken gör att det tar längre tida att nå flygplatsen. Det borde du veta som säger sig ha bott här.

  Vi har en modern och mycket stor flygplats på ett mycket behändigt avstånd i Arlanda. Mer behövs inte. 20 minuter med snabbtåg för alla stressade direktörer. Råd med tåget har de också och Arlanda har kapacitet så det räcker.

  Att du personligen inte led av flygtrafiken när du bodde här innebär inte att vi inte ska lyssna på eller ta hänsyn till de som lider av verksamheten.

  Argumenten är många mot Bromma flygplats. Varav nog miljön och slöserit med markresurserna kan anses som de två främsta.

  Behovet av att bygga bostäder är stort och växer framöver. Att förtäta är den miljömässigt bästa metoden att bygga ut staden. Vi får inte, kan inte låta verksamheten vid Bromma flygplats ligga som en död hand över Stockholm i trettio år. Detta om något hindrar tillväxten och industrin.

  Förutom den fiktiva närheten och lättillgängligheten, vilka andra konkreta och mätbara fördelar har Bromma flygplats, Andy? Vilket kommersiellt värde har flygplatsen exempelvis?

 8. *Flyget står för den totalt 2% av det totala koldioxid utsläppen i världen.
  *Att åka tåg till italien från sverige släpper nästan ut lika mycket koldioxid som att flyga pga av att länder använder kol till att producera ström.
  *Om alla bilister i sverige höll hastigheterna skulle koldioxidutsläppen minska med över 2%.
  *Om man lägger ned bromma kommer planen till arlanda gå mycket lägre än de gör idag pga att brommas luftrumm hindrar dom från att göra det just nu.

 9. Jag har bott i Ulvsunda sedan början på 70 talet och kommer ihåg när de enormt bullrande caravellerna levde rövare. Dagens flygplan är mycket tystare och stör mig inte alls på samma sätt som bilbullret gör. Om vi lägger ner och bebygger flygplatsen som de markhungriga bostadsbolagen vill som kommer biltrafiken att öka oerhört och med mycket fler utsläpp än vad flyget ger. Trafikolyckorna kommer att öka med mycket mer än flygets olycksrisk. Trafiksituationen i Bromma blir outhärdlig (det är den redan) och lär inte bli bättre av att de sk miljövännerna inte vill bygga förbifart Stockholm. Om 5 -10 år har vi bilar utan utsläpp. Miljömässigt beträffande grönytor kommer det att bli katastrofalt. Alla grönytor runt bromma flygplats som idag är underbara skogspartier kommer att försvinna när de bybyggs – det är inte bara flygplattan som kommer att bebyggas. Den långa gröna kilen från Bromma flygplats och bortåt Vällingby som idag är fredad pga inflygningen kommer att fyllas med bostäder och vips så har vi inga skogspartier kvar. Ulvsunda industriområde som i dag består av låga hus pga inflygningen kommer att rivas och ersättas med mer funktionell bebyggelse (läs högre hus) och ytterligare skapa en omöjlig trafiksituation som blir trafikinfarkt om “miljövännerna” som inte vill ha förbifart Stockholm och som samtidigt vill bebygga Bromma får som de vill. Glöm inte att det inte är av miljöskäl man från den sidan vill lägga ner Bromma flygplats – Det är av markhunger. De flesta som bor här i Ulvsunda är positiva till att Bromma flyget finns kvar och detta är av miljöskäl och att vi vill ha kvar grönområden att promenera i. Varför inte göra en “folkomröstning” och se hur folk som bor i området tycker – jag tror att många som ogillar Brommaflyget inte bor i vårt område.