Moderaterna minskar

Idag kommenterar Sven Otto Littorin, länk DN Mona Sahlin och Thomas Östros debattartikel i dagens, länk DN och SvD.

Ett gigantiskt jobbsvek utbrister han och syftar på innehållet i artikeln. Han menar att 60.000 jobb hotas om a-kassan åter höjs och framhåller vidare att så många människor som tolv hela Söderhamn har fått arbete tack vare moderat arbetsmarknadspolitik. Vackert så om det vore sant.

153 000 nya arbeten tillkom under socialdemokratins sista år vid makten. 81 000 jobb tillkom det första året som Littorin hade makten.

Visst har nu många verkligen fått jobb. Det är väldigt bra oavsett om det nu beror på Littorin eller på konjunkturen. Men tyvärr så biter sig det så kallade Utanförskapet kvar. Långtidsarbetslösheten bland ungdomar är fortfarande hög, och socialbidragen har inte minskat på ett år. Kvar på arbetsförmedlingarna väntar de som står längst från jobben. Suck!

Sven Otto arbetar verkligen i uppförsbacke. Han har inte lyckats med något egentligen.

Exempelvis ta detta med att hela 400 000 människor lämnat a-kassan. Vad blir det om vi nu ska fortsätta mäta med Söderhamn som måttstock? Jo, hela trettiotre (33) Söderhamn har lämnat a-kassan för en tillvaro utan inkomstförsäkring.

Nystarstjobben som Littorin och den övriga högeralliansen hoppats så på så mycket är också ett misslyckande. Denna satsning ger inga varaktiga arbeten. Andelen i arbete 90 dagar efter att man lämnat nystartsjobb är 35 %. Färre än var tionde som lämnar ett nystartsjobb får fortsatt anställning hos samma arbetsgivare. Borgerlig AMS-politik är inte heller något att hänga i julgranen.

Nä, usch vad trögt det går.

Bidrag, bidrag och bidrag. Nej, Vårdnadsbidrag heter det och är tänkt att avlasta föräldrar i slott och koja. Om Vårdnadsbidraget hade Littorin inget att säga idag annat än att det inte är hans bord och den vanliga harangen om att “en politik för valfrihet för föräldrar står inte i konflikt med arbetsmarknaden på något sätt”.

Erfarenheterna från våra granländer talar tydligt sitt språk. Skolverket som har tittat på våra grannländer Norge och Finland konstaterar att deras motsvarigheter till vårdnadsbidrag bidrar till att familjer med utländsk bakgrund, låginkomstfamiljer och familjer där föräldrarna har kort utbildning är överrepresenterade bland dem som använder bidraget.

Bidraget har även haft mer långsiktig påverkan på kvinnors sysselsättning, vilka arbetar i mindre utsträckning sedan bidraget infördes.

Så visst har Mona Sahlin och Thomas Östros rätt när dem säger att regeringen sviker arbetslinjen.

För övrigt så får moderaterna i dagens opinionsmätning från Sentio Research bara 19 %, länk DN.

Detta inlägg är pingat på intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , .

4 Responses

  1. Borgarnas jobb är riktiga jobb. Inga friår och tillfälliga massanställningar inom offentlig sektor för att förbättra statistiken inför valet.

    Staten betalar fortfarande för 75 % av A-kassan, så den är fortfarande en god investering. Men fackföreningarna har skrämt bort sina egna medlemmar från A-kassan med skrämselpropaganda om hur ogynsamm den är nu.

  2. Varför ska jag lyfta ett finger om jag kan få bra betalt för att gå hemma och inte göra något? Redan 75% är mycket. Jag skulle inte ha något emot att ha permanent semester om DU och alla andra betalade MIG för att softa. Nej, höj inte a-kassan.

  3. Äntligen börjar många förstagångsväljare (både unga och äldre) att förstå allvaret i vad man har gjort och inte gjort i det senaste valet. Det finns mycket människor som behöver en lång politisk mognad, för att förstå skillnad mellan Moderaternas (med städ från övriga småpartier) på högerkanten och det riktiga Arbetarpartiet Socialdemokraterna. (M) med välvilligt stöd från småpartierna på högerkanten har nu fått sin vilja igenom: Mer till de redan rika och mindre till de som inget har. Vänner som läser min ilska: Nu jobbar vi för att få ett riktigt parti 2010. Gå med i en Socialdemokratiska förening, och jobba för ett reginskifte 2010.