"A History Of Sex"
Andres Serranos utställning ”A History Of Sex”.

Det stormar åter kring konstnären Andres Serranos utställning ”A History Of Sex”, 14 porträtt av människor som utför sexuella handlingar. Tidigare när utställningen visades på kulturen i Lund fick ett gäng nynazister spelet och följdriktigt agerade de på det enda sättet de känner till, de vandaliserade utställningen.

Nu har turen kommit till Alingsås där utställningen nu visas. Stadens kristdemokrater har reagerat starkt, dock inte med vandalism utan med krav på att utställningen genast ska stängas. Det är kd’s gruppledare i Alingsås, Stefan Svensson som ryter till och tycker att ”Tidelag hör inte hemma i en kommunal verksamhet”, länk SvD här och här.

Det är möjligt att han faktiskt har rätt där men vad jag förstår så är detta ”bara” fotografier. Inget händer liksom i ”verkligheten”, om man säger så.

Björn Söder, Sverigedemokraternas partisekreterare, som tidigare visat sig ha svårt för det här med nakenhet, är inne på samma spår. Söder ser kultur som en rent kulturbevarande verksamhet och kallade Serranos utställning för en ”sjuk” utställning när den visades i Lund.

Till utställningens försvar talade då märkligt nog regionrådet Björn Tufvesson (kd), ordförande i kulturnämnden, Region Skåne. Han tyckte att Söders uttalande ”luktade totalitära stater, bokbål och 30-tal”. Länk Sydsvenskan.

Detta inlägg är pingat på intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

16 svar

 1. Det är uppenbarligen skillnad på porr och porr. Nu är ju det knappast något ”totalitärt” över att anse att inte alla som säger sig göra ”konst” skall få bidrag och få ställa ut sina alster i kommunala lokaler …

 2. Det är totalitärt när politiker lägger sig i något de inte begriper. Deras enda uppgift är att besluta om konst ska finansieras med allmänna medel samt bestämma storleken på beloppet och utse chefer för verksamheten. Därefter ska de inte längre ha synpunkter på saken, annat än i egenskap av privatpersoner.

 3. Klockrent, Blogge.

  Undantaget är väl jag då som råkar ha 3 år på konsthögskola i bagaget. 😉

 4. Yttrandefriheten gäller även för denna perversa skit anser jag. Ingen från Sd har uttryckt att det borde förbjudas i lag.

  Varför tål inte vänstern att det bemöts med sund kritik? När konstnärer ritar Muhammed låter ni minsann på ett helt annat sätt.

 5. Mens sana in corpore sano, ”en sund själ i en sund kropp”. Är detta inte ett motto för SD, så säg? Moralens väktare jämte vissa element i KD. För att inte tala om nynazisterna.

  Konstnärlig kritik kan kritiker och recensenter ägna sig åt. Politiker ska ägna andra saker som de begriper bättre. Patrik, du är farligt nära censurstaten när du tycker att politiker ska bedöma och kritisera konst och kultur.

 6. Alla som säger sig göra “konst” får inte ställa ut i kommunala utställningshallar. Lika lite som ”Alla som säger sig göra “konst”” får bidrag för detta.

  Det ligger i statens intresse att många är aktiva och skapande människor. Skapandet bör naturligtvis uppmuntras. Sedan är det naturligtvis en annan fråga om det är konst eller inte. Har man fått sina alster utställda på exempelvis Moderna Museet så torde det vara svar nog och det gäller även Kulturen i Lund för övrigt.

 7. ”Det är möjligt att han faktiskt har rätt där men vad jag förstår så är detta ”bara” fotografier. Inget händer liksom i ”verkligheten”, om man säger så.”

  Nej, nej, inget händer, Tidelag är en fantasi. Givetvis har han rätt, men sossesverige avkriminaliserade tidelag, så det kanske inte är rätt ändå?

  Kan inte förstå hur någon kan försvara sådant? Fan, snart kanske man borde få välja vart ens skattepengar ska läggas? Till att romantisera tidelag vill jag inte lägga en krona, hellre lägger jag pengarna till våldsoffer, särskilt kvinnor som blivit slgana och våldtagna.

 8. Tony, jag är så pass flexibel att jag gör bägge sakerna. Stöder kvinnor som har blivit utsatta för våld och betalar inträde till konstutställningar som jag ibland inte gillar. Om jag inte gillar en utställning så är det säkert så att någon annan gillar den och jag kan omöjligt förvägra någon annan den positiva upplevelsen. Så är det med statens stöd till kulturen.

  Vi har alla lite olika smak och då tycker jag att det är lite beigt att komma och föreslå ett minskat utbud.

 9. Okej. Vad är den positiva upplevelsen med att visa upp tidelag?

 10. Tidelag
  Detta är tidelag i en historisk och konstnärlig kontext.

  Bilden som du syftar på är 1 av 14 fotografier vad jag förstår.

  Jag är inte säker på om jag direkt uppskattar den, precis. Men jag skyggar inte heller för existensen av tidelag i vår värld eller för den delen, avbildningen av tidelag. Jag ger konstnären frihet att tolka sin omgivning hur han vill. Sedan finns det bilder som jag uppskattar bra mycket mera. Exempelvis de bilder jag hade i min postning som är riktigt vackra.

  Jag tycker utställningen är viktig. Viktig som motpol till kommersialiseringen av vår sexualitet. Porr är just en kommersialisering av vår sexualitet, av våra behov. Pornografi, egentligen sexualitet i en konstnärlig kontext däremot kan gärna vara vackert, brutalt och eller frånstötande om man så vill. Men den har en kvalité som inte porren har.

  Tony, läs gärna in dig på exempelvis, Anais Nin, Henry Miller, Georges Bataille eller för den delen ta en titt på fotografins mästare på detta område Robert Mapplethorpe.

  För övrigt legaliserades tidelag redan 1944 och Sverige är inte direkt ensamt över att ha legaliserat tidelag.

 11. ”Patrik, du är farligt nära censurstaten när du tycker att politiker ska bedöma och kritisera konst och kultur.”

  Hur kan jag vara det när jag precis sagt att jag vill tillåta skräpet/konsten? Hur kan jag vara nära censurstaten när jag i inlägg efter inlägg stått på Vilks och Jyllandspostens sida när det gäller rätten att avteckna Muhammed?

  Jag avsade mig definitivt inte rätten att ha en personlig uppfattning, bara för att jag blev folkvald.

 12. Patrik, en personlig uppfattning är en självklar rättighet.

  Men det du kallar sund kritik är i det här fallet censur. KD’s gruppledare Stefan Svensson sätter sig i egenskap av politiker till doms över en konstutställning och kräver att den omedelbart stoppas utifrån att den behandlar ett ämne som är kontroversiellt. Detta handlande är inte ”sund” kritik eller kritik över huvudtaget.

  Varför ska en politiker utöva ”sund kritik” när det gäller konstutställningar? Vilka ger politikern mandat för det?

 13. Sund kritik är en sak. Önskan om åtgärder är en annan. Låt den lokala Kd-gruppen ha sin förbudssyn på frågan. Det är troligen i enlighet med mångas önskan, icke minst deras egna väljare.

  Det skulle kunna vara ett intressant diskussionsämne hur provokativ konst (och för den delen när begreppet ”konst” kidnappas för andra syften än det konstnärliga värdet) bör hanteras. Då gäller det att ha samma glasögon, vare sig konsten skildrar avvikande sexuella handlingar, profiterar på terrorismens offer (Snövit och sanningens vansinne), framställer religiösa profeter som homosexuella (Ecce Homo) eller ens avbildar dem (Muhammed-krisen).

  En intressant observation: Arrangörerna av ”A history of sex” uppmanade föräldrar att inte låta barn under 6 år se utställningen. Varför de satte gränsen till just 6 år kan man undra, men de erkände därmed klokt nog själva att ”konsten” kunde ha negativ inverkan på barn. Hur förhåller vi oss till konst (och sådant som utger sig för att vara konst) som bedöms vara skadlig för vissa människor, t.ex. barn?

 14. ”Sund kritik är en sak. Önskan om åtgärder är en annan.”

  Det var en politisk önskan om åtgärder från KD riktade till antingen föreståndaren för konsthallen eller kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars Lundgren (fp). Mycket konkret, inget annat!

  När argumenten tryter och du vill få det sista ordet så börjar du svamla, Patrik. Tomt och innehållslöst.

  Det är väl självklart att mycket i vår omvärld kräver en vuxen hjärna för att kunna tolkas rätt. Jag lät inte mina barn titta på nyheterna i TV när de var små.

 15. Patrik, jag frågar mig varför du fördrar att KD hotar yttrandefriheten. Egentligen är väl svaret givet, du ser gärna att SD har den möjligheten när det passar.

Kommentarer är stängda.