Det går inte att förbereda sig nog. De stora katastroferna drabbar även rika i-länder med stora resurser. Nu senast är det USA världens första nation som drabbats av orkanen Katarina.

Det är talande när USA med en stor tillgång på kunskap och resurser inte klarar av följderna av denna klass 4 orkan. Särskilt om man betänker att de har kunnat följa orkanens allra minsta rörelse, timme efter timme och borde vara väl förberedda.

I tv kanalerna CNN och Fox News diskuterades varför människorna inte flydde New Orleans. De hade ju fått många och skarpa varningar dagarna innan. Det gällde framförallt de cirka drygt 10 000 som hade tagit sin tillflykt till sportarenan Superdome.

Är det inte så enkelt att dessa människor inte hade möjligheter att på egen hand ta sig ur staden och är det inte så att de människor som nu kämpar för sin överlevnad i New Orleans är de fattiga, de som saknar privata försäkringar och eget boende? De som är beroende av en stark och skyddande stat med ordentliga socialförsäkringar.

De stora klasskillnaderna i dagens USA kommer upp till ytan och efter en sådan här hemsk händelse gäller framförallt devisen ”fly den som kan och har råd”.

[Uppdaterat, lörd. morgon]
Denna artikel av Georg Cederskog i DN beskriver mycket väl situationen i New Orleans.

2 Responses

  1. Under tsunamikatastrofen framgick det klart att svensk beredskap innebär att underordnade myndigheter inte får flytta en låda med plåster ur förråden om inte regeringen ger klartecken. Alltså, leta rätt på Göran Persson. Men han är ute och går. Va ? Jo, han har ont i knäet. Inte kan han stå still i en timme. Sätter han kanske upp gardiner ? Sök honom på godset.

  2. Hej Emil. Det är en fin sarkastisk kommentar du har åstadkommit.

    Jag har svårt att jämföra tsunamikatastrofen med orkanen Katarina. Dels på grund av att det handlar om två mycket olika naturfenomen. Det ena visste man om långt i förväg och hade rutin på att hantera. Det andra naturfenomenet kom plötsligt som en blixt och drabbade medborgare på andra sidan jorden.

    Det är frågan vad man kan kräva av svensk beredskap? Vår beredskap var inte tillräckligt bra vid tsunamikatastrofen. Så här en tid efter, när chocken över vad som hände har lagt sig tycker jag inte att vi kan kräva en organisation stor och effektiv nog att kunna undsätta många svenska medborgare, låt oss säga 20 000+ på mindre än den tid det nu faktiskt tog att undsätta dem. Där på andra sidan jorden.

    Det som upprör i New Orleans är bland mycket annat den sena undsättningen av drabbade människor och den dåliga infrastrukturen just vid detta område av den amerikanska kusten. Två fakta som har sin förklaring sig i segregation och klassförtryck. Eftersom det bor mest svarta här varav många är fattiga så drabbas de extra vid sådana här katastrofer.

    Nathalie har också skrivit om detta.