Kamp för hyresrätten.

Frågan om den tvingande utförsäljningen av folks hyresrätter är het. Till gårdagens demonstration utanför stadshuset kom mycket folk. Gissningsvis över tusen personer från exempelvis, Bredäng, Hjulsta, Husby med fler ställen. Festligt värre. Detta är en fråga som moderaterna förlorar mycket i anseende på ute i förorterna. Länk DN.

När folk inte vill ombilda till bostadsrätter så straffas de och fastigheterna de bor i säljs ut till privatvärdar. Moderaterna i Stockholm planerar att sälja av drygt 5.200 av allmännyttans lägenheter till privatvärdar.

När vi skriker ”Jalla jalla, Bostäder åt alla. Skriker, nåja inte direkt skriker – moderaterna ”Bostäder åt dem som har råd”. När Kristina Alvendal (m) säger att ”Vi kommer inte att sälja husen till någon som inte vill vara med och utveckla staden”, så gör hon detta mot bättre vetande. Borgarna har sålt Centrumkompaniet till Boultbee, länk DN, och nu passar det engelska företaget på att ordentligt höja hyrorna i det bestånd av hyreslägenheter, cirka 1 200 hyresrätter som kom med i köpet.

Detta inlägg är pingat på intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

7 Responses

 1. Ni har fortfarande inte lyckats förklara vad som skulle bli sämre. Om det nu är så hemskt med privata fastighetsägare, varför sålde ni då själva till Wallenstam?

  Konspirationsteorin att det skulle handla om “en bestraffning” för att hyresgästerna inte ville ombilda är så dum att ni knappast kan tro på den själva. Om man vill att det skall bli större antal hyresvärdar i förorten då är det självklart hyreshus i förorten man säljer, det borde tillochmed socialdemokraterna begripa.

 2. Per, det handlar om att värna hyresrätten som oftast är det enda boendealternativet för många människor. När ni nu säljer ut deras bostäder till privata värdar fördyrar ni deras boende, gör boendet osäkrare, de boende förlorar sin plats i de interna köerna osv. osv.

  Samt inte minst, det är emot deras vilja. Du vet, valfrihet som är så viktigt för högern. För vem gäller valfriheten i det här fallet, Per? Allmännyttan marginaliseras allt mer. De som inte har kontakter eller pengar får allt svårare att få en bostad och det är ert fel.

  Vidare, de kommunala bolagen är hyresledande. En försäljning till privata värdar förändrar legitimiteten i bruksvärdessystemet vilket innebär att privata hyresvärdarna kan ställa krav på att få ta ut väsentligt högre marknadsanpassade hyror.

  Det finns mycket som är sjukt med borgarnas utförsäljnings och ombildningsiver. I förra veckan beslutade majoriteten i Stockholmshems styrelse om försäljningar av flera av sina fastigheter i innerstaden. På Kungsholmen får de boende köpa lägenheten för drygt 26 000 kronor per kvadratmeter. Marknadspriset ligger en bra bit därifrån, ungefär 50 500 kronor per kvadratmeter. I Hjorthagen vart priset 19 000 och i Vasastan 21 000 kronor per kvadratmeter. På Östermalm hörde jag på avstånd om att priset ligger på cirka 20 000. Var är marknadspriset där, tro? 75 000 kronor per kvadratmeter? Vilken rea!!

 3. Anders, det är skillnaden mellan att hyra och äga, som hyresgäst har du besittningsskydd men du kan faktiskt inte välja vem som äger huset.
  Och vad gäller kvalitén på boendet, kan du ärligt påstå att trettio år av “allmännyttig” förvaltning varit bra för de utsatta förorterna? Varför sålde ni då till Wallenstam?

  Vad gäller sossarnas missbruk av ordet “marknadspriser” har jag flera gånger skrivit om det. Med gällande lagstiftning får ett befintligt hyreshus bara säljas som hyreshus, och marknadsvärdet för ett hyreshus är lägre än för ett bostadsrättshus om man plussar ihop priset på alla lägenheter.
  Men, _de_enda_ som kan ombilda ett hyreshus till bostadsrätt är hyresgästerna, och de har förköpsrätt, bjuder de lika mycket som den som bjuder mest så får de köpa för det priset. Alltså får de köpa huset för vad det är värt som _hyreshus_. När de _sedan_ ombildar det till bostadsrätter blir det mer värt.
  Staden har inte förlorat mellanskillnaden eftersom den _bara_ kan uppkomma _efter_ att staden sålt fastigheten.

  http://www.hagwall.nu/C1446595650/E1540330083/index.html

 4. Ni gör boendet till en sifferexercis… Ni vill genomkommersialisera samhället, ända in till underkläderna ska det räknas och spekuleras. Folk är trötta på detta och folk är trötta på stadshusadeln. Jag kan nöjt konstatera att ni nu håller på att förlora förorten.

  Folk har valt att bo i allmännyttan och vill så att det så förblir. Och allmännyttan äger “VI”.

 5. Du har fortfarande inte svarat på varför ni sålde till Wallenstam, när nu privata ägare är så hemskt för förorten (som om allmännyttan har varit så bra…).
  Jag är inte orolig, tids nog före valet kommer det att visa sig att era domedagsscenarior inte inträffat.

 6. Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder förbereder en försäljning av 5 200 lägenheter. Detta sker i områden där hyresgästerna inte har velat bilda bostadsrätter, Högdalen, Rågsved, Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg.

  Jag känner inte till omfattningen av den tidigare försäljningen till Wallenstam. Den aktuella försäljningen däremot av 5 200 lägenheter kommer ovanpå allt annat jävelskap ni hittar på. Innerstaden är numera ett segagerat reservat där få av hyresgästerna i ovan stadsdelar har möjligheter att ordna sig en bostad. Hyresgästerna uppfattar försäljningen som ett straff från stadshusadeln.

  Ni är rädda för opinionen och ni mörkar i processerna. Varför har styrelserna för dessa kommunala bostadsbolag inte fått någon information eller uppgifter om utförsäljningen? Vad ligger värderingarna på för de fastigheter som ska säljas ut? En jämförelse av värderingarna för försäljning till privata bolag och till bostadsrättsföreningar låter sig inte göras.