[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][“Sex på kartan”. Foto: UR/RFSU/Eksjö animation.]

I en viktig debattartikel i DN idag beskriver Erik Fichtelius, Cecilia Bäcklander och Anna Birgersson-Dahlberg det mottagande Utbildningsradions sexualupplysningsserie ”Sex på kartan” har fått på nätet. Filmen ”Sex på kartan” är producerad i samarbete med RFSU och visades på Sveriges Televison den 17 januari. Den har också skickats ut till Sveriges rektorer och meningen är att den ska användas i sexualundervisningen.

Det är oroande att ta del av den ökande intoleransen i Sverige. Jag citerar författarna till debattartikeln:

Det är lätt att oroa sig för vad islamistiska terrorister och fundamentalister av olika slag kan rikta för attentat mot den svenska demokratin. Men vi får därför inte blunda för den hembryggda extremism som kallar sig svensknationell och som växer sig allt starkare. Det är hotfullt, det är på riktigt, och det händer nu. Personer som uppträder anonymt, men som kallar sig nationella, sprider sin hatbrygd omkring sig. Och de har en genomtänkt strategi – att skrämmas.

Hatet är stort och intoleransen större – på vissa håll riktigt dryper det. Det är vulgärt och äckligt … och har ingen plats i ett modernt samhälle. Det kryper dessutom fram i ett sammanhang där ansvartagande myndigheter och personer har för avsikt att lära våra unga om kärlek och sex. Det är skrämmande att Sverigedemokraternas intåg i riksdagen i höstas har öppnat upp dammluckorna för okunnigheten och intoleransen på nätet.

Idag debatterade man på Sverigedemokraternas begäran våldsbejakande extremism i Sveriges riksdag. SD fortsätter att stigmatisera muslimerna och deras religion. De uppfattar av någon anledning hotet som mycket stort från Islamisterna trots att av runt 1 900 terroristattacker och försök till attacker inom EU 2006-2009 var sex stycken – mindre än en halv procent – relaterade till islamism enligt den europeiska polisen Europol.

Allt våld ska bekämpas samt all intolerans likaså. Människor och religioner ska inte bekämpas.

För övrigt så intervjuades på bästa sändningstid Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessson av Hard Talk i brittiska public service-kanalen BBC News. Se länk EX.

“Det är alltid tufft att uttrycka sig på sitt andraspråk, säger Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund”.

……

Referenser:
UR – “Sex på kartan” Programmet finns tillgängligt t.o.m. sön 17 jul.
RFSU – “Sex på Kartan” Ny fil från RFSU och UR.
Levande Historia – Intolerans
Levande Historia – Rapport om Den mångtydiga intoleransen (pdf-fil)
Levande Historia – Sammanfattning-intoleransrapporten (pdf-fil)

Aktuella bloggar:
Marika Lindgren Åsbrink, Storstad – Den apolitiska samtiden? Politikens villkor idag
Johan Sjölander – Bortom det politiska hyckleriet döljer sig någonting mycket viktigare
Lena Sommestad – Politik ska bygga på kunskap
Johan Westerholm – Moderaterna: Nätmobbning som norm i det politiska samtalet.
Mats Gerdau – Nätmobbning måste också stoppas

Media:
DN – Animerad sexualkunskapsfilm ett fall för JK
DN – “Islamistisk terrorism ovanlig i Europa”
SvD – Expert: ”SD vinner alltid när terrorism diskuteras”
SvD – SvD rapporterar direkt från riksdagsdebatten
DN – Tecknat sex ska uppdatera unga
EX – Här pressas Jimmie Åkesson i BBC
SvD – Sociala medier mot intoleransen
VK – Umebo anmäler sexfilm
Resume – Storsuccé för UR:s sexfilm
AB – Nu ska hela Sverige lära sig om sex
AB – ”Sex på kartan”, UR:s och RFSU:s informationsfilm om sex, har blivit polisanmäld.
AB – Erik Fichtelius: Våga prata om det

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , eller annat intressant. Läs även NetRoots ….
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

13 Responses

 1. “Allt våld ska bekämpas samt all intolerans likaså. Människor och religioner ska inte bekämpas.”….jaha…religion ska inte bekämpas…det beror väl vilken religion det gäller..? Islam borde alla bekämpa, tycker jag…intolerans och kusingiften…tycker du det är ok?

  Här en historia från Norge:
  “Den 13-åriga flickan blev uppklädd, utan att riktigt förstå vad som var på gång.”

  “Jag trodde att de skämtade med mig när de sa att jag skulle stå brud till min kusin. En dag när jag kom hem från skolan blev jag tillsagd att gå till min faster. När jag kom dit satt där två döttrar till min mammas väninna som började sminka mig.”

  “Min faster sa till mig att upprepa några ord som en man som stod bakom en dörr sagt. Jag vet inte vad han sa, men de hjälpte mig att upprepa orden. Efteråt gick vi in i vardagsrummet och firade med tårta och tog bilder. När min mamma efter en stund reste sig för att gå hem, fick jag inte följa med.”

  “Den här gången sa han att han skulle ha sex:

  ”Du är min fru och jag kommer att ta mina rättigheter mot dig, sade han. När jag vägrade började han att hota mig. Jag började gråta, men han bara skrattade, förklarade hon vidare.”

  Kusinen drog fram en fickkniv som han höll för hennes hals. Så småningom började han slå flickan, och drog av henne kläderna. Den första våldtäkten i en lång rad fullbordades.

  ”Jag gav upp till slut”, förklarade målsägaren om alla gånger kusinen tilltvingade sig sex med henne från det att hon var 13 tills hon var 16 år gammal. Flickan berättar vidare om att hon under dessa tre år levde i en konstant terror, med våldtäkter och slag och sparkar från ”svärföräldrarna” som ett ständigt inslag i vardagen. Hon skulle dessutom sköta allt hushållsarbete i hemmet samtidigt som hon gick i skolan.”

  http://politisktinkorrekt.info/2011/01/26/rattegangen-som-skakar-om-norge/#more-75360

  …och detta är inget ovanligt inom Islam och muslimer…så här går det till…ofta!

  Men det ska vi inte bekämpa enl. dig..?

 2. Olle verkar inte riktigt kunna skilja på kultur och religion. I vissa världsdelar utan islam så är det populärt med kusingifte.

  Dags att läsa på lite.

 3. En halv miljon rasister? Alltså faktiska rasister..
  Jag tror minsann att UR försöker sig på en luring!

 4. @Skeptisk Jag citerar artikeln:

  Vår moderna sexualupplysningsfilm som tar HBTQ-frågor och etnicitet på allvar har mötts av mer än en halv miljon inlägg på nätet. Hundratusentals inlägg är av rasistisk karaktär och måste lyftas upp i ljuset:

  .

  Inte riktigt ordagrant “En halv miljon rasister”. Det är illa nog. Varför tror du inte på UR …..?

 5. Religion är ett vapen som aldrig borde ha funnits.

  Hur UR kan publicera filmen som klassas som barnporr förstår jag inte. Jag blev besviken på anmälaren brottsrubricering. Kan man klippa Simon Lundström som sexförbrytare är absolut UR:s film barnpornografi. https://www.flashback.org/t1423256

  “Inte riktigt ordagrant ”En halv miljon rasister”. Det är illa nog. Varför tror du inte på UR …..?”

  Om du (eller någon annan) på två dagar kan läsa igenom de här inläggen på flashback, https://www.flashback.org/f39 som idag består utav 497146 inlägg och därefter kan avgöra vilka utav dessa som är rasistiska, då kan jag tro på UR. Det gör jag dock inte nu.

 6. “Emelie januari 26, 2011 kl 21:16

  “Olle verkar inte riktigt kunna skilja på kultur och religion.”

  Emelie…nu är det ju så att Islam har format den kultur som råder i muslimska länder….och kusingiften är tillåtet enligt Islam. Men det vill inte PK-politiker inse…utan svamlar om att Islam är som vilken religion som helst…vilket tyder på okunskap. Islam är en intolerant och grym religion, som är emot allt som vi i väst anser som självklart…

  Så du får nog läsa på lite till Emelie..:)..

 7. Olle!

  OK, för att du tycker religionen i det här fallet suger. Det kan man tycka olika om. Men att utifrån det bekämpa människorna i dessa länder, anser jag inte är rätt.

 8. Därför att siffran är löjlig.. Jag tror inte heller de har massvis av anställda till att plöja igenom nätet efter kommentarer och läsa allihop.
  Vad jag tror är att man fått en hel del kritik och man försöker brännmärka all av den som rasistisk med några enstaka rasistinlägg.

 9. @HDR-fotografen – Det är vad man använder religionen till som är det viktiga. Alla människor är ansvariga för sina handlingar.

 10. @Skeptisk – Jag tror att man på UR är vart rätt överrumplad och bekymrad över all respons. Samtidigt som man är rätt på det klara att det är en bra grej man gjort. Kritiken är så befängd och osaklig många gånger att den går inte att ta till sig. När kritikerna skriver om rasblandning såsom om detta vore Mississippi på 50-60-talet och inte Sverige 2011??

  Jag har ärligt talat mkt svårt att förstå kritiken ….. och att man skulle kunna ha några andra synpunkter annat än att detta är bra vetskap för våra unga. Vet du hur våra unga lever idag? Hur många som, särskilt de som inte har det så bra ställt drabbas ex.vis av klamydia? Dricker för mycket eller får vara med om sexuella upplevelser de inte riktigt är mogna för eller vill? Köerna brukar vara långa till ungdomsmottagningen här där jag bor ….

 11. SD har varit duktiga med sin blogg-karusell. Så fort nån skriver nåt illa om SD så är det 300 inlägg från alla som försvar, går till attack och visar sin avsky för alla som motsäger sig SD. De är duktiga på att samla sina krafter.

  Jag hoppas alla sossebloggare, moderatbloggare, Folkpartietbloggare osv osv… Alla som INTE är SD går ihop och attackerar allt som SDs skribentern sprider för skit. De är duktiga på att sprida skit genom att samla ihop sina styrkor. Nu är det dags att slå tillbaka. Tillsammans mot rasismen. Ser vi ett rasist inlägg så attackerar vi i grupp och förstör deras hat.