Rubriken kan sägas vara Lars-Åke Pettersson motto. Efter 19 år som chef för Kronobergshäktet i Stockholm avgår han nu i protest. En ny organisation ska till på stockholmshäktet, en organisation som enligt Lars-Åke Pettersson kommer att försämra vården och utarma vårdarrollen.

– Om man nu ska vara chef för ett sådant här ställe där vi sysslar med något så allvarligt som att låsa in människor måste man känna sig oerhört trygg med att det sker under så bra förhållanden som möjligt. Nu är man på väg åt fel håll, säger Lars-Åke Pettersson till DN.

Det handlar främst om tre förändringar, en ny transportorganisation, där de som sköter transporterna enbart ska ha denna funktion. Inte som nu där denna personal också vistas ute på avdelningarna och i kontakt med de intagna.

En ny “vakthavandeorganisation” där den vakthavande inte längre är chef för sin grupp. Vilket innebär att det blir svårare att nå sin överordnad efter kontorstid för handledning och för kontroll. Med följd att det blir ett osäkrare och tuffare arbetsklimat vilket naturligtvis drabbar både personal och intagna.

Sist men inte mist, de intagna, de utan restriktioner ska bara få ringa i fem minuter åt gången och bara till fasta telefoner, det vill säga de ska inte kunna ringa till mobiltelefoner.

Lars-Åke Pettersson som är en klok människa och är också dessutom socialist, kanske har det sitt samband, tar nu sin Mats ur skolan och säger upp sig. Starkt gjort och säkerligen en nödvändighet för Lars-Åke Pettersson personligen. Men det är en mycket stor förlust för kriminalvården.

Han har kallats för “fångkramare” och “flummare” men hela tiden sett de intagna som människor och inte som tjuvar i första hand. Människor som många gånger råkat snett redan från början.

”Nittio procent av kvinnorna som passerar Kronobergshäktet är missbrukare, för männen är siffran sextiofem procent. Av de unga männen är sjuttio procent första eller andra generationens invandrare. Få av dem har haft en privilegierad uppväxt.”

Lars Nylén, generaldirektör för Kriminalvården tackar sin högt värderade medarbetare med att säga:

– Han är på sätt och vis är kvar i det gamla.

Jag säger, bäva månde vi för generaldirektör Nyléns nya tider.

Länkar: DN1, DN2, DN3, SVD.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][Uppdaterat]

Jag ser idag att Norrtäljeanstalten får kraftig kritik av personal och interner för hur situationen har utvecklats på anstalten. Anstaltsledningen kritiseras främst för hög personalomsättning, toppstyrning och mindre vård till internerna.

Så här säger en av de kritiska i personalen:

Det är inte längre kriminalvård som bedrivs på fängelserna. De intagna får knappt någon vård alls i dag. Det gör att de kommer ut från fängelset i ett sämre skick än de kom in i, säger Markus Lundqvist.

Se länk DN.

Detta inlägg är pingat på intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

12 Responses

 1. Helt rätt, kriminalvården är påväg att gå helt åt fel håll. Iofs inget nytt men borgarna skyndar på processen efter sedvanlig borgerlig ideologi:

  Försämra det offentliga som funkar bra (eller åtminstonde hyffsat) tills det att det funkar så dåligt att folk föredrar privata alternativ.

  Hurra hurra.

  Synd bara för oss andra som måste leva bland dåligt rehabiliterade och dåligt behandlade människor. I en sämre värld helt enkelt.

  All heder åt Lars-Åke Pettersson.

 2. ”Det är ett oerhört allvarligt ingrepp att låsa in en människa och det ska ske under ordnade former, säger Lars-Åke Pettersson.”

  Länk.

  ”Rättegångsvakter som har träffat de intagna i korridoren kan garantera samhället den bästa säkerheten, säger Pettersson.”

  Länk.

  ”En tredje nyordning som Pettersson inte ställer upp på är att inga häktade får ringa mobilnummer..ett stereotypt system om de vanliga trashankarna här på häktet inte ska kunna kan ha kontakt med sina anhöriga. Mobiltelefonerna har väl snart tagit över, säger Lars-Åke Pettersson.”

  Länk.

  Länk.

  JAG HAR INGET BEHOV av att tvinga honom att stanna kvar, säger Nylén till DN.

 3. Håller helt och fullt med. HEDER åt Lars-Åke Pettersson! Härligt att se när människor står upp för sina övertygelser. I det här fallet håller jag dessutom helhjärtat med honom. Kriminalvården kommer gå helt åt h-vete om de fortsätter på den inslagna vägen och det kommer inom en snar framtid även visa sig tydligt i ökad kriminalitet och hårdare klimat.
  Jag har alltid ansett att den dynamiska säkerheten är den viktigaste formen av säkerhet inom häkte och anstalt. Känner man grabbarna och sina kollegor väl och har en bra relation till dessa så är det betydligt mer värt än alla livsfarliga “säkerhetsarrangemang” Nylén och hans anhang snickrar ihop.
  Så, återigen, HEDER åt Pettersson!

 4. Bernt

  Häkten är en del av kriminalvården, där ska föreligga ”vård” i en viss utsträckning. Likväl som ett häkte inte ska vara en bestraffning, ingen som sitter där är ännu dömd.

  Med vilken rätt beskär vi kraftigt icke dömda och lagförda människors rättigheter?

 5. “Med vilken rätt beskär vi kraftigt icke dömda och lagförda människors rättigheter?”

  På vilket sätt kan det anses vara en rättighet att röka inomhus? På restauranger tänker man på personalen – men på häktet skulle det vara ”kunden” som bestämmer.

  På vilket sätt försvårar det ”vården!” om de intagna istället för två gånger får handla bara en gång per vecka i kiosken? Är man godissugen kan man väl lagra ordentligt den gången.

  På vilket sätt kränker man den intagne ifall man ser till att han endast kan ringa till vissa förvalda telefonnummer som går att spåra? Fallen som Troilius som fortsatte att trakassera från häktet skulle ju vara lösta.

  Kan det dessutom anses vara en mänsklig rättighet att få lyfta skrot på gymmet? Och vilka vikter pratar vi då om? Hur många gånger i veckan?

  Istället för att ”vårda” de intagna t.ex. genom att lära dem hur alfabetet fungerar och hur man själv kan hitta ett telefonnummer i telefonkatalogen har kriminalvården på Kronobergshäktet ägnat sig åt att dela ut cigaretter och tändstickor till de intagna. På vilket sätt hjälper den här sortens vård de intagna som döms och kommer ut så småningom?

 6. Ondska kan skapas genom dålig behandling, redan de som blir misstänkta eller blir dömda har många gånger säkert som oftast redan blivit straffade för livet genom uppväxt, relationer och annat som gjort att man hamnat trassligt till i livet, kriminalvården lever sittegna lilla liv och ändrar inte på mycket.
  De vill knappt att ventilationen skall fungera (hårddrar lite).

  Saken är den nu har kriminalvården, visat statistik som är förkastlig:
  Hårdare klimat på fängelserna, gängbildningar i och utanför- fler våldsbrott, fler våldtäkter och fler pedofilbrott än någonsin- Om nu Kriminalvården kallas sig för Vård”, Hur ligger det programmet i agendan- och vilken metod, något som fungerar på en klient/patient som tex har ADHD, kanske inte passar någon som är beroende av droger och har en såkallad personlighetsförändring pga känslomässigt kaos pga beroende.

  Anpassning, teknik och humanitär vård
  är en logisk möjlighet, hårdhet skapar ännu mer grymhet- det är världskänt!!

  Riksdagen måste sätta in interngrupper som granskar vården där inne, med lupp”.

  Något är galet och vi måste göra något
  nu inför de kommande generationerna!!!

 7. Hej ! Måste först säga att “Maja” är småaktig och barnslig! Det handlar inte om det. Jag håller med om att en VB måste vara chef över en egen grupp för att det ska funka.Och visst är det väl den dynamiska säkerheten v skulle värna om….??? Vart tar den vägen när de som transporterar och de som vaktar våra intagna när de är på rättegångar eller utanför våra häkten/Anstalter är “bara” vakter som inte har träffat dessa intagna på avdelningarena??? de har ju ingen relation…ÄNDÅ vet vi sedan länge att just en bra relation är det som är allra säkrast…för båda parter. Jag tänker också på de stackare som har typ ADHD/autism/Aspergers o. s v……..STOR SKAM hur oproffsiga vi är inom Kriminalvården. För att inte tala om den DÅLIGA personalpolitiken “vi” har!!!! Usch!! Att jag är kvar.!?!?!? Kanske är det för de intagnas skull??? kanske slutar jag snart också…EN ROS TILL DIG PETTERSSON!!!!

 8. Regeringen och makten, KVA:

  Det som sker är en patalogisk styrd politik inom vården”,dvs kriminalvården.

  Med all säkerhet vet de om detta.

  Men av någon anledning vill de ej bryta trenden”, trenden om den misslyckade vård” de kallar.

  Sveriges grundlagar, särskilt paragraf 2 ur Regeringsformen”.
  Yttrar man särskilt om individens bästa, vård och dylikt, respekt samt hänsyn.

  Många som blir dömda har ofta andra problem,såsom familjära,
  missbruk samt uppväxter där särskild hjälp behövs i form av specialistvård, vilket inte kostar mer än de betongceller som erbjuds.

  Ingen sjuk” människa blir frisk i en miljö av betong och ohälsosam struktur överlag.

  Dags att vakna, att se till människan och inte till något annat, inte en gång i världshistorien har ren galenskap samttortyr hjälpten människa komma in i samhället igen.

  Trauma ger trauma,trauma ger ohälsa-som i sin tur ger familjerna ohälsa, människorna kommer snart ut igen och skall bidra med hälsa till samhället och inte sjukdom eller elände.

  men som sagt, detta vet politikerna, men gör inget- summan av kardemumman= Problem, kostnader.

  Jonas Graphenius