Gabryela Bromberg överlevde Förintelsen

Gabryela Bromberg överlevde Förintelsen

“Jag var en av dem som räddades som ett mirakel – men det var tack vare att det fanns människor som vågade trotsa nazisterna”

Idag manifesterar vi kampen för tolerans och människovärde. Vi minns offren för förintelsen och folkmorden i Rwanda och Srebrenica.

På Raoul Wallenbergs torg i Stockholm arrangerar Forum för levande historia traditionsenligt en manifestation på minnesdagen. Kulturminister Lena Adehlson Liljeroth talar inför en stor skara överlevande, representanter från Riksdagen, bland annat Mona Sahlin och talman Per Westerberg, ärkebiskop Anders Wejrud finns på plats.

Se den digitala formen av den specialproducerade utställning om FN:s Folkmordskonvention samt fakta och levnadsöden från Förintelsen, Rwanda och Srebrenica här, länk till levandehistoria.se.

Mer information om dagens aktiviteter, länk till www.27januari.se

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][Uppdaterat]
I en intressant artikel ”Sanning ska tysta lögnen” skriver Thure Stenström i SvD, länk idag om ett nyöppnat arkiv staden Bad Arolsen i Hessen i Tyskland. Ett av världens största Nazi-arkiv.

Han skriver:

”En skrupulöst noggrann bokföring avslöjar vad som hände med 17,5 miljoner judar, zigenare, homosexuella, handikappade och politiska fångar i regimens alla arbets- och koncentrationsläger under Hitlertidens mörkaste år.”

Detta inlägg är pingat på intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

14 Responses

 1. Pingback: Cattis blogg
 2. ….en stockholmare -Gabryela Bromberg här ovan- manifisterar för tolerans och människovärde, minns offren för förintelsen och folkmorden i Rwanda och Srebrenica. -Tjosan! Si´ket hyckleri.

  Som stockholmare samtidigt benämner kommunen för Stockholms “stad”. Alltså jag hävdar absolut inte att denna kommunreformen är det bästa för all framtid. Till på köpet ser jag anledningar till att, den kanske idag bör revideras, något. -Men att i så fall skall en revidering ske demokratiskt och rättsstatsmässigt.
  Att vi svenska folk diskuterar om saken och röstar. Skall en revidering inte köras med våld och terror, och precis som hitlernazisterna drev igenom sin revidering.

  PS. Alltså vi svenska folk har ju överenskommit, lagskrivit, att våra politiskt lokala samhällen –kommunerna- skall benämnas just ”kommun” Sverige runt. Att vi menar att våra alla kommuner är lika värda.
  ..som då vissa stockholmare struntar i, sätter sin stövelklack på lagd lag; och talar för att Stockholms politiskt lokala samhälle –kommunen- och dess invånare, är nått finare än vi övriga folk, bö´nerna. ..precis som Adolf Hitler och Co. körde sitt race.
  -Alltså visst finns också Stockholms ”stad”, med sina gator, trottoarer, höga hus och dåliga luft. –Där benämningen kommunen avser invånarnas gemenskap, samhällsgemenskap.

 3. B-O Gavne

  trots att jag anstränger mig kan jag inte riktigt se vad ditt inlägg har med ämnet ovan att göra.

  Det verkar i övrigt mest vara gallematias det du skriver.

 4. Efter lite efterforskningar så ser jag att jag ovan fått besök av f.d. elektrikern Bengt-Olof Gavne. En mer eller mindre legend på Internet. För fördjupning se denna länk.

 5. Vi måste ha en dag för alla dessa hundratals mijoner som har dött i kommunismens namn

 6. Tydligen behöver man ingen dag för de andra 44 miljoner som dog under II Världskriget.

 7. Människor har dött i krig i alla tider. Krig är vansinne. Gärna en dag där också men förminska inte betydelsen av förintelsen för det.

 8. Foerintelsen, – ett av problemen aer att det foerkommer sa manga uppgifter.Foersta minnesstenen sade 4 milijoner vilket senare revidrades till 2 milioner och nu aer det 1.1 millioner. Hur aer det med lampskaermstillverkning av huden , -. tvaltillverkningen etc , – strumpor av haret, – till sockar till Waffen SS. Jag har faktiskt moett en kvinna som bevisligen suttit drygt tva ar i laegr . Hon pastod att det fanns inga gaskammare i DACHAU !!!! Listan kan goeras mycket laengre !!. Vad jag saknar aer balansen, – naer skall vara skolbarn aka till Gulag och titta pa laegren daer, – eller aer det skillnad pa vem som moerdar och blir moerdade ???Detta aer en av anledningarna till att det finns sa manga snedvridna sajter pa internet . Ingen vet sanningen eftersom propagandan aer sa foerljugen.Jag aer helt oevertygad om att sanningen bakom kommunisternas och nzisternas illgaerning aer djaevlig nog utan oeverdrifter !!!
  GW

 9. Gunnar, var försiktig så att du inte hamnar fel, hamnar bland dem som förringar och förnekar.

  Det faktum att omfattningen av forskning och vittneskildringar från kommunismens brott, från Gulag kanske inte når samma frekvens som den om förintelsen är inte skäl nog att föringa betydelsen av den senare. Att prata om balans är ett försök att minska betydelsen av förintelsen. Forskning och fortsatt forskning behöver göras för de bägge historiska skeendena.

  Vad gäller antalet offer för själva förintelsen så räknar vetenskapen dessa till över sex miljoner människor. Jag tror vidare att vi kan glömma tvål och lamptillverkningen, det är nog illa som det är. Precis som du skriver.

  ”Den 27 januari 1945 befriade Röda armén Auschwitz. [….]
  I Auschwitz-Birkenau hittade de sovjetiska soldaterna 32 enorma förrådsbyggnader som hade bränds ner till grunden. Men de fyra byggnader som hade undgått lågorna rymde 348 820 herrkostymer. 836 255 kvinnoplagg, 13 964 mattor – och sju ton människohår. Men här fanns bara 5 800 sjuka fångar kvar. Vems var kläder var detta? Vems hår? Varifrån kom dessa berg av skor, glasögon, löständer, tandborstar och leksaker?

  Citat ur boken Förintelsen inför rätta, av D.D Guttenplan, ISBN. 91-7263-173-2.

  Dachau var ett av de äldsta koncentrationslägren. Det uppfördes 1933 på tysk mark i Bayern. Det var inte något förintelseläger och hade inga gaskammar så vitt man vet.

  Gunnar, läs gärna på men var noga med källorna.

 10. Robin!

  Revisionister gör sig icke besvär på min blogg. Jag raderar länken till de osanna påståendena!

 11. Tror inte du vågar läsa, men bifogar ändå en länk. Innehåller källor. Men det klart – det är väl också “osanna påståenden”, eller hur?
  Revisionisterna påpekade redan tidigt att lampskärmar och mänskliga tvålar var lögn, men de avfärdades med samma argument: “osanna påståenden”.

  Varsågod: http://sv.metapedia.org/wiki/6_000_000_judar

  För övrigt finns det massor av vittnen som har berättat att det gasades tusentals judar i de tyska lägren Dachau, Belsen, Buchenwald m m. De menar väl inte att vittnen ljuger?
  Israels förste president David Ben-Gurion har berättat om tusentals gasade judar – i Dachau. Han skulle väl aldrig ljuga för dig, va?

  “Revisionister gör sig icke besvär på min blogg”. Vad är du rädd för? Om dina påståenden är korrekta har du väl inget att frukta?