Idag får vi veta i Dagens Nyheter att våra sjukhus är överfulla. En granskning DN har gjort av åtta universitetssjukhus visar att patientsäkerheten sätts på spel när sjukhusen överbelägger vårdavdelningar.
Hur ska vi egentligen ha vår vård? Vad ska vi medborgare och patienter acceptera och vad är vi villiga att satsa för att vården ska fungera?
Så här står det i hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf:
”Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för helabefolkningen. Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården”
(Hälso- och sjukvårdslagen 1982:763, §2)
Kraven på sjukvården växer ständigt medan resurserna krymer. Det ropats ständigt på effektiviseringar och effektiviseringar har också utförts genom åren. Men det finns gränser hur mycket man kan minska personalen och trimma enheterna innan man gör avkall på begreppet ”god vård”. Och i framtiden blir det värre.
Efterfrågan på vård ökar och kommer att fortsätta att öka. Kraven på åldersrelaterad vård – som starroperationer och knä- och höftledsoperationer – ökar med ökande andel äldre. De livsstilsrelaterade hälsoproblemen – stress, övervikt, alkoholskador – ökar. Pressen i arbetslivet ökar kraven på rehabilitering. Anne-Marie Lindgren – Arbetarrörelsens Tankesmedja
Vem är det som kommer att stå för prioriteringarna och vilka kommer att framöver att få god och kvalitativ vård? Vi har redan sett hur den senaste vårdreformen ”Vårdval Stockholm” medfört att ekonomin och antalet vårdanställda i utsatta områden försämrats och minskat.
Mot den bakgrunden och dessa frågeställningar kan man fråga sig om det i alla lägen är en rätt politik att minska skatteintäkterna till vården.
Jag har tidigare skrivit en del om Vårdval Stockholm. Läs här!
Länkar:
Varför räcker inte vårdens pengar? (Arbetarrörelsens Tankesmedja)
Rapport om Vårdval Stockholm. (Socialdemokraterna i Shlms läns landsting)
Aktuella bloggar:
Peter Andersson – Tillgänglig vård – en orimlig tanke?
Peter Andersson – Vårdval Stockholm succé eller fiasko?
Medicinbloggen – Rika Stockholmare får bättre vård – men inte fattiga
Emilias tankerum – Varför synas inte borglighetens lögner?
Den hälsosamme ekonomisten – Vårdval 2.0
Jonssons funderingar – Vårdval Stockholm på rätt väg
Media:
DN.se – Allt ska inte botas
DN.se – Överfulla sjukhus granskas efter larm
DN.se – Vårdval Stockholm: Allvarligt sjuka är en dålig affär för vården
DN.se – Vårdval Stockholm: 400. 000 fler patientbesök förra året
SvD.se – Vårdvalet skapar miljardmarknad
Läs även andra bloggares åsikter om vård, Vårdval Stockholm, sjukhus, patienter, sjukvård, politik och annat intressant.
Man sprider kunnandet i stora enheter där de inte kan göra nytta men det är mer ekonomiskt…
tro mig jag kommer just en nedläggnings hotad miljö ersta sjukhus…
Hej Bengt!
Det var väl den enheten som inte ville delta i en upphandling nyligen med motiveringen att kvalitén skulle bli lidande om man följde upphandlingskraven? Rätta mig om jag har fel…
Det är så att om man följer kraven blir kunskapen och människorna lidande..
Ekonomi och människa går inte ihop
dvs mman spider kunskapen i stora enheter..(jag fick förresten en stroke i maj)
Otäckt med stroken. Hoppas du är ordentligt på bättringsvägen!
Och så verkar det väl, ekonomi och människovärdet har svårt att samsas! Men vi måste göra vårt bästa…..
Frågan är om politiker som bestämmer…bestämmer människa eller ekonomi…just nu verkar ekonomi dominera..
Så vitt jag har förstått så skulle mycket kunna vinnas på att undvika att äldre människor drabbas av demens. Det finns enkla sätt att undvika detta till viss del i alla fall. Se till att gamla människor som kommer till lasarettet i dålig form till akutvården får ett bra omhändertagande direkt. exempelvis. slipper ligga utan vatten och kontakt med någon mänsklig varelse i timmar.
Demensvården slukar väldigt mycket av äldreomorgens pengar….. iofs primärkommunen men ändå. Men vi ska vara rädda om skattemedel och även visa respekt for de äldre.
Hur som haver frågan som kvarstår är om vi ska ha ett anständigt samhälle eller inte. sjalv rö(s)tar jag obetingat på ett anständigt samhälle.