I en gripande intervju i engelskspråkiga Al Jazeera berättar Mona Seif om den senaste nattens händelser på Tahrirtorget i Kairo. Det värsta håller på att hända och torget har förvandlas från en plats för massiva fredliga manifestationer till en krigszon. Militären som tidigare kontrollerade ordningen och såg till att inga vapen togs in på Tahrirtorget agerar nu passivt.

Förhoppningsvis är detta Mubarakregimens sista dödsryckningarna. Men troligtvis fortsätter våldet. USA:s utrikesminister Hillary Clinton ska i ett telefonsamtal med Egyptens vicepresident Omar Suleiman kommenterat nattens händelser och manat den egyptiska regeringen att hålla “de skyldiga till dessa våldsamma händelser ansvariga för deras handlingar.” Jag är övertygad att USA kan göra mer än så för demokratin och friheten i Egypten

Media:
EX – Demonstranten Mona Saif, 24, chattade med läsarna
SvD- Minst fem ihjälskjutna i Kairo
DN – Blodig natt i Kairo
SvD – Följ utvecklingen i Egypten 3/2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , eller annat intressant. Läs även NetRoots ….

6 Responses

 1. ..frihet och demokrati i Egypten..? Religiös intolerans är vad som väntar…de som påstår att Islam kan vara demokratiskt ljuger…det vi ser nu är födelsen av ytterligare en idiotstat, typ Iran…

 2. …min negativa uppfattning….man kan inte se allt i rosenrött, när det inte är det…eller hur?

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/egyptiska-kvinnor-kraver-forandring

  När du efter att ha läst vad denna kvinna upplever dagligen…fortfarande tror på att demokratin har en chans i ett land med Islam som religiös och kulturell värdegrund, och som dessutom praktiserar kusingiften sedan urminnes tider, för att behålla makt och ekonomisk status inom släkten…..ja då är du verkligen en optimist av rang..!

  Egyptiska kvinnor kräver förändring….ja det kan man nog förstå. Men vilken förändring kommer dem att få, dessa kvinnor som förtryckts av en Islamsk-kulturell kvinnosyn…ingen alls vill jag påstå!

  Störtar man Mubarak regimen, så återstår ju bara det Muslimska Brödraskapet och sharialagar, för någon annan opposition att rösta på, finns ju inte…mer än på ”pappret” möjligtvis.

 3. “Störtar man Mubarak regimen, så återstår ju bara det Muslimska Brödraskapet och sharialagar, för någon annan opposition att rösta på, finns ju inte…mer än på ”pappret” möjligtvis.”

  Där tror jag att du har fel. Muslimska Brödraskapet har hitintills haft en ganska lite roll i revolutionen. Visst det behövs stora förändringar i landet inte minst för kvinnornas del. Men att “dissa” islam är inte vägen att gå. Man måste finna lösningen inom islam något annat är inte möjligt i ett muslimskt land. Är det bättre att låta bli, Karl.

  Med ditt “gnäll” gör du dig till förespråkare för fortsatt förtryck.

 4. Och Karl!
  Egypt, Democracy and Islam är en läsvärd undersökning från Pew Research Center Publications hur det egyptiska folket ser på framtiden och demokratin. Den inger hopp …..

  “A 59%-majority of Muslims in Egypt believed that democracy was preferable to any other kind of government.”