Webben 15 år gammal i dagarna och är numera alltså lovlig. Få innovationer har nog påverkat mig mer än denna uppfinning av engelsmannen Tim Berners-Lee. Så också för många andra förstås. Webben är en del av den globala rörelsen, kanske man kan säga då vi byter information, åsikter och värderingar med varandra tvärs över jorden på nolltid. Jorden tycks krympa.

Men ska man vara ärlig så är det egentligen en annan uppfinning som ligger till grund för den snabba informationsutbytet miljoner människor emellan. Och det är TCP/IP utan vars hjälp vi inte skulle kunna transportera data jorden runt. I datavärlden vimlar det av små förkortningar och TCP/IP betyder Transmission Control Protocol/Internet Protocol. Applikation, Transport, Nätverk och Länk är ord för tekniken bakom TCP/IP. TCP/IP är godis för nördar som jag.

I och med att det inte handlar om mer än femton år så är detta tekniksprång på något sätt överblickbart inbillar jag mig. Jag minns faktiskt ganska tydligt min premiär på webben för en cirka tretton fjorton år sedan. Det var i en föreläsningssal på Konstfack, Stockholm. Ytterligare något år senare, 1995 registrerade jag min första domän, aim.se och började pröva mina vingar som webbproducent. Detta med webben var något som alla skulle satsa på framöver försökte jag övertyga om. Men ofta fick jag känslan av att jag var ute för tidigt.

Webben är ett utmärkt hjälpmedel, verktyg och stöd. Internet är också allt det där och lite mer där till.

One Response

  1. Hej Anders!
    Ja, jag minns när jag köpte min första dator -95. Den kostade 13.000 kr tror jag och den hade en hårddisk på några Mb. Ett 28.8 modem kopplades till sen kunde jag…ja vad kunde man? Minns inte riktigt.
    Min polare köpte en HP-dator och valde att inte ta med CD-läsare. Han nöjde sig med diskettstation, CD var alldeles för science-fiction tyckte han.

    Hoppas din sommar varit trevlig. Du är utmanad förresten. Kolla min sida för info.

    /Tommy