Jag läste i gårdagens DN tv krönikör Leif Furuhammars krönika om SVT´s program Landet runt som går i tv på lördagarna. Jag kan inget annat än att hålla med honom i hans positiva bild av programmet. I lördags satt jag riktigt och njöt framför tv-apparaten. Det handlar om det lilla som händer både i norr, söder, öster och väster i vårt land. Högt och lågt samtidigt, nu senast var kungen och planterade träd i Helsingborg där de hade Bernadottefest på Sofiero samtidigt som man i ett annat inslag från norrbotten diskuterade om man skulle öka avskjutningen av björnstammen. Ytterligare ett annat inslag var från Småland där de på väldigt gamla Husqvarna motorcyklar for landsbygden runt i ett lite race.

Landet runt är klart ett program för stressade 08:or med begränsad horisont. Se och njut. Ett program jag har svårt att tänka mig sändas i någon av våra kommersiella kanaler förövrigt.

4 Responses

 1. Håller med att Landet runt är njutning. Jag tycker också om att höra om vad som händer i landet och brukar följa de regionala nyheter som ibland sänds sena nätter och tidiga nätter då jag brukar sitta och arbeta sent ibland.

  Jag tycker att Media är alldeles för fixerade kring stockholm. Det märker man tydligt om man har bott på en annan ort ett tag. Själv bodde jag i Jämtland i 3 år och det var härligt.

  Saknar fortfarande soluppgångarna vid Åre sjön.

 2. Hej Bengt!

  Om jag ska vara riktigt ärlig så drömmer jag om den röda stugan med de vita knutarna. Gärna någonstans i Jämtland. Tempot i ”stan” är knäckande i långa loppet. Planerar att som pensionär flytta någonstans långt bort från “stan”.

 3. När jag befinner mig i Sorunda, bland åkrar, ängar, skog och sjö, då känns det väldigt långt bort från “stan”, även fast det är “nära”.
  Att ha tillgång till både och, är för mig en lycka.

 4. Hej alla,

  Visst är det skönt att titta på Landet runt! Jag är troligtvis den enda 80-talisten som tycker det, eller? Ibland blir det riktigt intressanta inslag som den jag såg häromåret där de visade en väldigt lyxig sushirestaurang i en skog mitt uppe i Norrland. 6 månaders väntetid för att få ett bord dessutom! Jag blev väldigt överraskad måste jag säga.

  /Amir Sariaslan