Nej, det blir ingen stor koncern med fristående skolor i Bromma, rapporterar DN idag. Skolverket säger nej och motiverar beslutet med att en hel stadsdel inte kan få ombildas till enbart fristående skolor. Fristående skolor har eget kösystem och kan ta in elever från andra kommuner, vilket kunde få till följd att elever i Bromma av utrymmebrist inte hade fått tillgång till en skola i sin stadsdel, som jag förstår det. Rektorerna i Bromma lär nu fundera på att istället försöka bilda kommunala friskolor.

Jag måste säga att jag är mycket nöjd med att detta väldiga experiment har gått om intet. Processen är i och för sig inte slut ännu. Rektorerna jagar fortfarande efter andra organisationsformer och det visar väl på den desperation som rektorerna i Bromma känner inför risken att införlivas med den av den borgliga majoriteten beslutade utbildningsnämnden. En gigantisk jätte med drygt 11 000 anställda och en omsättning mellan sex och sju miljarder kronor. Så under utbildningsnämnden vill man allt för livet inte befinna sig, framöver. Jag har skrivit om denna process tidigare, se inlägg.

Jag tror mycket gott om Brommas rektorer och jag är säker på att dem besitter en professionell förmåga att bedöma förutsättningarna för att bedriva god skolverksamhet under den nybildade utbildningsnämnden. Man är väldigt rädd för att Bromma skolor ska få sämre tilldelning av resurser framöver trots att man blivit lovad tvärtom. Tyvärr så visar det sig detta vara fallet. I rapporten ”Hårdare tag mot skolan”, PDF-dokument –
pekar socialdemokraterna i Stockholms stadshus och Roger Mogert, oppositionsborgarråd i Stockholm och vice ordförande i utbildningsnämnden på att hårda tag och nedskärningar är att vänta i Stockholms skolor. Så oron hos Brommas rektorer är befogad för att det kommer att behövas göras besparingar med belopp som motsvarar 411 lärartjänster på ett år.

Detta inlägg är pingat på intressant.

Andra bloggar om: , , .

One Response