Det första man som politiker måste begripa om det stora nätverket Internet är att det är en enorm globla framgångssaga med mycket starka fundament så som Open Source, öppen källkod och avsaknad av vinstintressen, i hög grad. Detta enorma nätverk förtjänar att tas på allvar. Internet har gjort det möjligt att även med mycket små resurser tillkämpa sig stora kunskaper och göra sin röst hörd.

Ändå ser vi tongivande politiker som med mycket ringa kunskaper om tekniken och fenomenet Internet försöka tvinga på ett helt folk integritetskränkande massavlyssning. När dessa politiker rimligen med all logik borde känna sig överbevisade om bristerna i förslaget svarar de folket arrogant med att ”ni har inget begripit”. Centerns förslag häromdagen är bara ytterligare ett exempel på politiker som försöker omfamna tekniken och integritetsfrågorna men som misslyckas. Av att döma av kommentarerna från statsministern så faller förslaget inte heller i god jord. Här är det moderaterna som bestämmer, tycks han säga.

I FRA-frågan ser vi storebrorsamhället tala i form av försvarsminister Sten Tolgfors och hans chef statsminister Fredrik Reinfeldt. Jag är övertygad om att det är hög tid för politiken och makten här i landet att ta ett steg tillbaka och erkänna att de inte har grepp om vars sig situationen eller tekniken.

Vi i oppositionen måste lära av högerns misstag. Vi får bara en chans. Den nya tekniken kommer framgent att kräva en mycket mer ödmjuk och lyssnande makt. Dessbättre ser det ut som om vi är på rätt väg.

Jag citerar DN:s ledarsida idag:

Paradoxalt nog är det socialdemokraterna som erbjuder bästa reträttvägen. Frågan om signalspaning i kabel och FRA:s framtid är alldeles för stor för att avhandlas av tillfälliga riksdagsmajoriteter. Här behövs en blocköverskridande överenskommelse. Men först efter en rejäl genomgång i form av en parlamentariskt sammansatt utredning. Detta alternativ är inte bara det politiskt smartaste. Det är också, ur ett medborgarperspektiv, det bästa.

Inte nog med detta. Socialdemokraterna har gett Twingly i uppdrag att belysa bloggosfärens genombrott som opinionsbildare i FRA-debatten. Ett seminarium kommer att hållas i ämnet torsdagen den 18 september. Läs mera här.

Det har vidare visat sig att var tredje väljare har fått minskat förtroende för regeringen efter FRA-krisen, enligt en ny mätning från GP/Sifo.

Avslutningsvis så är här länken till DN debatt och ett tydliggörande från socialdemokratin och Thomas Bodström.

Övriga referenser:

DN, SvD1, SvD2, SvD 3, Af, GP/Sifo

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , och annat intressant.

————————————————————————————
Och här är ett helt gäng andra som bloggat om FRA nyligen, listan är lånad från Erik Laakso: Stockholm enligt Ankersjö, Enligt Min Humla, Christian Engström (pp), Opassande, Björn Wadström – ettan, Steve Lando, Trottens Betraktelser, Syrrans Granne, Dexion, yo mstuff!, Tomas sida, Opassande igen, Conjoiner, satmaran, Jinges web och fotoblogg, Christian Engström (pp) igen, Fritänk, Sidvind, Hultins tankegång, ProjektPåRiktigt, Rick Falkvinge (pp), Mina Moderata Karameller, Stockholm enligt Ankersjö igen, Opassande #3, Rick Falkvinge (pp) igen, Folkpartiet i Nacka, Expressenbloggen, Fritänk igen, Fritänk #3, Fritänk #4, El Rubio talar, Björn Wadström – ettan igen, Olofs blogg, Opassande #4, Gabrielles blogg, Duv Lars Gunnar Lech, Stockholm enligt Ankersjö #3, Conjoiner igen, Dexion igen, Folkpartiet i Nacka igen, Törnebohms Hotspot, Enligt Min Humla igen, Opassande #5, Björn Wadström – ettan #3, ProjektPåRiktigt igen, scaber_nestor, Nonsens, garrar och allt därimellan, Rick Falkvinge (pp) #3, Mina Moderata Karameller igen, Fritänk #5, El Rubio talar igen, scaber_nestor igen, the real mymlan, Mina Moderata Karameller #3, Erik Laakso, Steve Lando igen, Stefan Dalin, Herr Klokboks Kollektion, Björn Wadström – ettan #4, Björn Wadström – ettan #5, Fritänk #6, Erik Laakso igen, Björn Andersson, Erik Laakso #3.

13 Responses

 1. Pingback: In Your Face
 2. Pingback: HBT-sossen
 3. – När dessa politiker rimligen med all logik borde känna sig överbevisade om bristerna i förslaget svarar de folket arrogant med att ”ni har inget begripit”

  Ett annat klassiskt arrogant och odemokratiskt uttalande är Fredrik Reinfeldts:

  “Beslutet (om FRA-lagen) är ju redan fattat.”

  Jag blir tokig varje gång jag tänker på det!

 4. Men vad festligt Peter!

  Det är jag också, men ärligt talat så förstår jag inte vad din sexuella läggning har med FRA att göra.