Förintelsens minnesdag

Det finns två minnesdagar jag vårdar lite extra under året. Den ena inträffar den 1 december och är till minne över alla dem som drabbats av HIV/Aids. Jag skriver om denna dag här.

Den andra inträffar idag och är ett i högsta grad levande minne över alla de som drogs med i förintelsens stora hemska maskineri. Public servicekanalen SVT2 väljer idag att uppmärksamma denna dag rejält då de ägnar sin ”Temalördag” åt att minnas det som hände då men också till att diskutera hur antisemitismen ser ut i dag. Orvar Säfström samtalar bland andra med Cordelia Edvardson, journalist och överlevande från koncentrationslägret Auschwitz.

Senare på kvällen visar SVT2 filmen Ninas resa, en guldbaggebelönad svensk film om den judiska flickan Nina och hennes liv i gettot i Warszawa under andra världskriget. Filmen är regisserad av Lena Einhorn.

Temakvällen avslutas med filmen Konspirationen, (Conspiracy) en amerikansk film om bland annat det möte som hölls i den exklusiva Berlinförorten Wannzee, den 20 januari 1942. Under ordförandeskapet av Reinhard Heydrich möttes en rad höga ämbetsmän från de viktigaste nazistiska myndigheterna för att “förbereda den slutgiltiga lösningen på den europeiska judefrågan.”

Detta inlägg är pingat på intressant.

Andra bloggar om: , , , .

10 Responses

 1. Vettigt och viktigt inlägg, Anders! Har förresten åtgärdat min miss att inte länka till din blogg, så nu finns du med i min lista 😉

 2. Vad kul att du länkar hit. Tack.

  Ja, detta är ett angeläget ämne som har engagerat mig mycket.

  Folkmorden har inte blivit färre trots att vi vet alltmer om Förintelsen. Rwanda, det forna Jugoslavien och Sudan heter exemplen från vara dagar. Hur förhindrar vi dessa brott mot mänskligheten i framtiden? Kan vetskapen om Förintelsen vara en väg att gå?

  Ja, jag tror det samtidigt som jag funderar på om det inte är så att vi minns alltmer av Förintelsen ju längre tid som går trots allt(?). De första åren efter Andra världskrigets slut så var inte mycket känt om detta enorma brott mot mänskligheten. Men så kom forskningen i kapp, kanske var det känslan av att de överlevande vittnena från lägren höll på bli gamla och dö och med dem vittnesmålen över en mycket svart tid i Europas historia. Det tar kanske också tid för det kollektiva medvetandet att kunna, om möjligt omfatta något av den otänkbara grymhet som Nazisterna bar på?

  Rimligt är att det borde bli allt svårare ju längre tiden går, att hävda att förintelsen aldrig har ägt rum.

 3. Instämmer helt och hållet. Undrar just om det är så att folkmord behöver några år “att mogna” innan de blir erkända som folkmord? Jag menar, kolla t.ex. i frågan om folkmordet på armenier som nu verkligen har blivit aktuell i och med Turkiets EU-medlemskapsförhandlingar och mordet på Hrat Dink, eller för den delen folkmordet i Rwanda, det verkar ju finnas ett motstånd till att direkt efteråt erkänna folkmord som just folkmord. I Darfur håller ju situationen tydligen på att bli värre igen…illa…

 4. Anledningen till att det fortsätter att begås folkmord världen över heter FN. FN skapades för att förhindra folkmord, men de har tagit på sig silkesvantar varje gång de har haft med diktaturer och massmördare att göra. Diktaturkramaren Kofi Annan har gjort kometkarriär i FN. Vad har FN åstadkommit? Inte ett dyft, förutom att låta folkmord på folkmord få fortgå.

  Fyra månader innan folkmordet på 800.000 tutsier fick Kofi Annan detaljerade beskrivningar hur hutuer planerade ett folkmord på tutsier av Dallaire, befälhavare för FN-trupperna i Rwanda. Dallaire begärde att få evakuera källan och lägga beslag på vapenlager. Annan avvisade förslagen och föreslog istället att Dallaire skulle berätta för hutsupresidenten vem källan var. Därefter mördades 800.000 tutsier. Kofi Annan föreslogs därefter som kandidat till posten som generalsekreterare. Så fungerar FN.

  Muslimerna i Srebrinica hade lovats skydd av FN i utbyte mot att de lät sig avväpnas. Resultat? Serberna fick fritt fram att begå det värsta folkmordet i Europa sedan andra världskriget. Vad gjorde Kofi Annan? Ingenting, förutom några förvirrade uttalanden.

  Mao, Ho Chi Minh, Pol Pot, Castro och liknade ledare har hyllats av den svenska vänstern. Saddam Hussein fick ifred mörda och tortera ihjäl 200.000 irakier. Vänstern sa inget då och inte heller något när USA befriade Kuwait och deras olja från Saddam, men när man gick in för att skydda Iraks befolkning blev det ett himla liv.

  Inte att undra på att det demokratiska FN är totalt handlingsförlamat när dess ledare är totalt inkompetenta samtidigt som diktaturer och deras fans sitter med och bestämmer hur FN skall agera när dess medlemmar begår folkmord.

  Vi kan räkna med fler folkmord i framtiden, FN kommer inte att förhindra det, kanske USA om de inte tröttnat på all den skit de får ta av omvärlden när de förhindrar folkmord.

 5. Du är lika onyanserad som vanligt i dina kommentarer, Robin Hood. Det är inte FN som mördar. Men du har rätt i att FN misslyckats ett flertal gånger och jag tycker man ska vara kritisk till FN’s roll i dem sammanhang du nämner här. Även om FN inte har lyckats här så skulle jag och flertalet andra inte vilja vara utan organisationen. FN gör mycket nytta i världen. Jag tror att mycket handlar om vilket mandat man låter FN verka under, vill man ha ett svagt FN så får man det. Man i det här fallet är USA och västeuropa. Alternativen till FN förskräcker.

  Jag vill i detta sammanhang påminna dig om att de allierade under andra världskriget inte lyckades eller snarare inte ville förhindra det stora dödandet av judar som kom igång ordentligt 1942. Man visste om det men gjorde inget för att försöka förhindra det hela. Likaså så var vi västländer ovilliga att ta emot judiska flyktingar i någon större utsträckning under den här tiden.

  Det finns många orsaker till att folkmord uppstår och till att dem inte kan förhindras. Jag vill inte lägga hela skulden på FN här. Det är att göra det alldeles för enkelt för sig.

 6. “Du är lika onyanserad som vanligt i dina kommentarer, Robin Hood. Det är inte FN som mördar.”

  – Var någonstans var jag onyanserad och var någonstans påstår jag att FN mördar?

  “Men du har rätt i att FN misslyckats ett flertal gånger”

  – Berätta gärna när och var FN har lyckats med uppgiften att förhindra folkmord? De har tagit på sig ansvaret för att förhindra folkmord, bär de då inget ansvar när de så kapitalt misslyckats med denna uppgift. På engelskan finns det ett fint ord som heter accountability, svenskan saknar tyvärr motsvarande ord; det är synd för jag hade viljat använda det här.

  “Jag vill i detta sammanhang påminna dig om att de allierade under andra världskriget inte lyckades eller snarare inte ville förhindra det stora dödandet av judar som kom igång ordentligt 1942. Man visste om det men gjorde inget för att försöka förhindra det hela.”

  Du borde nog läsa på lite om Winston Churchill. Han slogs långt innan andra världskriget för inrättandet av den judiska staten Israel, och han var en av de få som ville stoppa Hitler långt innan andra världskriget bröt ut. (S)veriges linje och raspolitik under flera decenniers tid kan vi ta någon annan gång, men den förkovrade känner ju till boken ‘Kris i befolkningsfrågan’ och hur dess förespråkade metoder implementerades av er i Sverige.

  Nåväl, jag får lov att påminna om några välkända ord från Edmund Burke:

  “All that is required for evil to prevail is for good men to do nothing.”

  Vi kan nog räkna med att vänstern kommer att fortsätta att kräva FN mandat för att folkmord skall förhindras i framtiden, och vad resultatet är av denna politik visar historien på.

 7. Peter Albertsson/ Robin Hood

  ”Anledningen till att det fortsätter att begås folkmord världen över heter FN.”

  Jag tycker här att du har en alldeles för onyanserad bild av FN. FN spelar en viktig roll i världen och FN är inte skyldig till att det begås folkmord. FN är inte ”dem”, det är väl snarare ”vi”, utom du då kanske? FN bildades för att försöka förhindra framtida krig och skapa en varaktig fred.

  Organisationen har väl så mycket makt som den tillåts ha, tandlöst många gånger och inte ofelbar. Ja, det har vi sett och det påpekade jag också. En sak kan man i alla fall säga om organisationen och det är att den startar i alla fall inga krig. Det finns det andra som gör, exempelvis USA som startat otaliga krig igenom historien.

  Winston Churchill, ja. Tydligen hade han då inte så mycket inflytande ändå att han kunde se till att Storbritannien kunde ta emot judar i någon större omfattning. Västvärlden var väldigt avvisande generellt. Trots fagert tal på vissa håll. De Allierade inklusive Churchill, hade kunnat göra mycket mer för judarna under 2:a världskriget.

  FN förbundet – Varför bildades FN?
  ”I de första paragraferna förbinder sig alla FN:s förenade folk att betyga sin tro på de mänskliga rättigheterna och den enskilda människans värdighet och värde, på lika rättigheter för män och kvinnor, för att skapa villkor för rättvisa och för att främja sociala framsteg och bättre levnadsvillkor.”

  Uppdaterat
  Det slår mig att man visst skulle kunna kalla konfliktförebyggande insatser och gemensamma ingripanden i FN’s namn för krig om man så vill. Men det är inte av den typen av anfallskrig jag syftade på ovan. Det vill säga USA krigföring i exempelvis Vietnam, Nicaragua, Guatemala, Irak, Grenada med fler exempel. Eller Rysslands hemska krig i Tjetjenien, eller Afghanistan.

 8. EU har antagit en ny lag ang. folkmordsfrågan och enl. den kan INTE Turkiet skyllas för ngt folkmord.

  Här kommer artikeln om den nya EU-lagen (antagen april 2007):

  EU har äntligen fattat beslut om det så kallade armeniska folkmordsfrågan…och Turkiets fall. Det så kallade “armeniska folkmordet” kommer i fortsättningen att hamna UTANFÖR EU’s DEFINITION av folkmord och det kommer dessutom INTE att kunna leda till rättsliga påföljder…vilket innebär att alla 27 EU-länder måste anpassa sina lagar efter EU-lagarna om vad som gäller som folkmord.

  Eu definierar folkmord som det som hände

  1.Judarna under andra världskriget,

  2.Det som hände 800 000 Tutsier i Rwanda(Frankrikes inblandning med vapen, pengar och utbildning av HUTUER)

  3.Samt det som hände i Yugoslavien på 90-talet.

  Dessutom så KRÄVER EU att för att det i fortsättningen ska stämplas som folkmord måste ICC (International Criminal Court-Internationella Brottmålsdomstolen))tar ett JURIDISKT BESLUT om det.

  Alltså det som hände under första världskriget i Ottomanska riket dvs Armeniers KONSPIRATION med invaderande krigsmakter som Frankrike och Ryssland i förhoppningen om att ha egen stat inom Ottomanska riket, räknas INTE som folkmord utan snarare som OTTOMANSKA RIKETS BEFRIELSEKRIG enl. den senaste EU-lagen som blev antagen april 2007.

  Gratulerar Turkiet! Deras enorma insatser i historiebeskrivning har äntligen gett resultat.

  Går att läsa mer om den nya EU-lagen i följande länk:

  http://business.timesonline.co.uk/tol/business/law/article1680192.ece

 9. Och så lite korrekt historia…

  —–
  Jag undanber mig ren reklam för andra webbplatser. Kommentera gärna här istället.
  – Anders

 10. “Under ordförandeskapet av Reinhard Heydrich möttes en rad höga ämbetsmän från de viktigaste nazistiska myndigheterna för att “förbereda den slutgiltiga lösningen på den europeiska judefrågan.””

  Ja, som är ett citat som ursprungligen kom från juden och sionisten Theodor Herzl och syftade på att judarna skulle ut ur Europa. Det var det Herzl ville och menade med “den slutgiltiga lösningen”

  Va? Känner du inte till det? Då är du nog bara dåligt påläst….

  Kul att en av kommentatorerna här nämner Churchill. Vad var det egentligen han skrev i februari 1920 i Illustrated Sunday Herald? Det var något om “Ryska Revolutionen” och en viss grupp människor…

  Och samme Churchill skrev memoarer efter kriget, helt utan att använda orden “folkmord”, “6 miljoner judar” och “gaskammare”. Det konstiga är att De Gaulle missade samma sak i sin bok också. Och Eisenhower. Och Röda Korset i sin rapport från 1948. Varför missade dom det?

  Nämen skynda dig att rycka på “DELETE”. Sanningar är inte bra – det ska vi inte få läsa…