Tisdagen den 5 september kom att bli dagen då Folkpartiet körde i diket. Partisekreterare Johan Jakobsson avgick och presschefen Niki Westerberg tog en time-out. Och detta tretton dagar innan ett riksdagsval. Två av Folkpartiets allra viktigaste partimedarbetarna hoppar av en valrörelse där partiet hårdsatsat på krav, disciplin och karaktär. Detta slår nu tillbaka hårt. Gårdagkvällens reportage om Folkpartiet och dess program för ordning och reda i SVT’s Aktuellt var ovanligt i den meningen att kritiken var skoningslös och riktades mot ett borgerligt parti. Hur ska partiet kunna resa sig efter detta, frågar man sig?

En tanke som ramlar över mig är den eventuella parallellen med föregående vals riktigt stora mediala genomslag, Janne Josefsson och Uppdrag gransknings reportage från valstugorna och vad detta kom att betyda för valutgången och Moderaterna. Jag tror nu att vi precis har varit med om detta vals stora avslöjande händelse.

Trots den eventuella parallellen är denna händelse något alldeles unikt i Svensk politik. Unikt dåligt vill jag påstå. Detta moras och brist på politiskt omdöme drabbar i första hand väljaren och demokratin. Jag är faktiskt rädd för väljarens dom den 17:e september. Får vi ett rekordlågt valdeltagande vet åtminstone jag vad jag ska skylla på.

Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om dataintrång, folkpartiet, valet 2006.

8 Responses

  1. Jag hoppas Du ser till att den där ombudsmannen “Sigge” samt säkerhetsansvarige/-a på SapNet sparkas – den förstnämnde med tanke på amatörmässig (och farlig) slapphet, de sistnämnda med tanke på den usla säkerheten…

    Och detta sker i ett regeringsparti? Hoppas inte SÄPO sköter sina hemligheter på samma sätt…

  2. Naivitet eller bristande kunskaper om datasäkerhet är inte straffbart. Det är däremot det Folkpartiet har gjort. Resonerar du så här är vi nog tvungna att sparka bra många fler i organisations Sverige. Liknelsen med att glömma låsa dörren när man går hemifrån är passande. Det kan vem som helst göra. Att sedan någon går in i huset och plockar på sig saker är en annan och straffbar handling.

  3. Jag hoppas för mångas skull att det är straffbart – eller åtminstone kan ligga till grund för avsked. Om jag har tillgång till hemlig och känslig information (det talas om dokument från säkerhetspolisen) och jag av oaktsamhet och/eller okunskap direkt eller indirekt ser till att andra får tillgång till den… Även om just den paragrafen skulle saknas i brottsbalken, så skulle jag som arbetsgivare vilja skilja den anställde från arbetet.

    Jag kan ju tänka mig hur debatten hade gått på SonyEricsson om någon på Nokia loggat in på SE:s intranet med SE-teknikchefens kontouppgifter…

    Och Du – glömmer man låsa dörren när Du går hemifrån så sitter man i skiten. Nämn det försäkringsbolag som skulle ersätta Dig.

  4. Jan, du för en pseudodebatt. Detta handlar inte om någon försummelse. Detta handlar om spioneri och stöld. Och reaktionerna på just detta är mycket starka bland folk och media. Nu brinner det även under fötterna på Leijonborg.

    ” Leijonborg teg om vad han visste”. (Ekot)

  5. Ok, det är en viss förseelse att ha ett dåligt lösenord. Men inget åtalbart vilket borde vara uppenbart för de flesta.

  6. Det handlar om försummelse – också! Eller borde i alla fall göra det.

    Hade det här gällt exempelvis SE vs. Nokia, så hade vi dels haft en artikel om skandalen med företag A som spionerar på företag B, dels en artikel om hur usel säkerhet företag B har haft.

    Jag säger det igen: Vi pratar om ett regeringsparti som underlåter att ha en fullgod säkerhet. Kansliet i Skövde (det var väl där den där “Sigge” jobbar/-de?) hade ett trådlöst nätverk som var fullt tillgängligt utifrån eftersom det saknade kryptering, saknade mac-adresslåsning, inte hade dolt routernamn m.m.

    Fp-historien är fortfarande en skandal. Men det borde ju vara direkt pinsamt för (s) att jag som privatperson har bättre säkerhet i mitt trådlösa nätverk här hemma. Var är konsekvenserna för de inblandade på (s)-sidan?

  7. Jag vet inte om det är i Skövde ”Sigge” arbetar men har FP kommit över inloggningar via ett icke skyddat trådlöst nät så är det bekymmersamt. Visst är det en styggelse när en dataavdelning inte kan sin saker. Om så är fallet så berör det dataavdelningen och inga andra tycker jag.

    Du är antagligen tekniker och tänker väl som en sådan också antar jag. Jag är också tekniker men jag tycker ändå inte det är det som är problemet i det här fallet. Det finns inga proportioner i det du för fram. Inget av Sveriges partier har den säkerhet du frågar efter eller borde ha kanske man kan säga. Du jämför orättvist med SE och Nokia som är stora företag som agerar i skarp konkurrens på en världsmarknad. Och naturligtvis finns det ingen information av det slag i våra intranet som kan hota landets säkerhet om den kom ut. Men det finns känslig information som rör vårt valrörelsearbete. Information som FP utnyttjat och spritt vind för våg.

    Vad ännu värre är att när allt detta uppdagas så ljuger funktionärerna och den ansvariga politikern. Det är mycket illa för förtroendet för politiker i allmänhet och för demokratin i synnerhet. Det är det vi ska diskutera.

  8. Maria Leissner JO-anmäldes nyligen av 70 % av romerna. Maria Leissner JO-anmäls av Sveriges romer för underlåtenhet att besvara allmän förfrågan om offentlig handling, underlåtenhet att lämna ut offentliga handlingar enligt den grundlagsskyddade Tryckfrihetsförordningen, samt felaktiga och ifrågasatt kränkande uttalanden i TV och Radio.

    Anmälans diarienummer: 6558-2008