Varför Sverige i höst får en rödgrön regering skriver flera progressiva bloggare om denna vecka. Det tycks finnas många anledningar till detta maktskifte. Alexandra skriver målande om trygghetssystemen, utförsäljningen av allmännyttan, om hbt-frågorna och mycket annat där denna regering agerat såsom man kan förvänta sig av en högerregering. Likaså Viktor Tullgren och Martin Moberg skriver om ett Sverige där arbetslösheten har ökat, utanförskapet har ökat, och sysselsättningen har minskat.

Själv har jag mina förklaringar på varför viljan att välja rödgrönt i höstens val kommer vara den dominerande. För jag ser ett land där 216 000 unga saknar en egen lägenhet. Ett land där klyftorna ökar samtidigt som alltfler väljer att skaffa privata vårdförsäkringar.

Jag ser också att en person som har en hög utbildning och en bra inkoms lever längre och får bättre vård än de med tunnare plånbok och lägre utbildning. Detta har varit en realitet länge. Dessa skillnader ökar nu och jag ser ingen vilja hos de borgerliga att minska dem. Snarare tvärtom.

Jag ser en överlägsen och direkt frånstötande attityd hos många av de nu styrande. Folket ska uppfostras och ideligen klandras människor för fusk och lathet. Jag undrar om denna syn på våra medborgare kan klassificeras som grava empatistörningar? Gunnar Axén, ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott och kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman kan sägas vara framstående företrädare för denna gren av styrande moderater.

Jag såg en turbulent början på denna mandatperiod med fuskande ministrar såsom Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilò. Jag ser ett slut på denna mandatperiod med återigen fuskande förtroendevalda moderater varav Mats Rudin är en. Jag kan inte komma ifrån känslan att många moderater tycker sig se en skillnad på vad man kan kräva om dem och vad man kan kräva av andra. Och detta är djupt upprörande.

Detta är ett citat från 5 november 2007, Ekot där statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar de svarta löner som flera av hans partikamrater medgett att de betalat.

– Det är alldeles för många moderater som har gjort felaktigheter som vi nu ber dem att rätta till. Jag ska också samla ihop mitt ansvar för att detta leder vidare till diskussioner om etik och förtroendemannaroll och hur vi agerar under våra kandidaturval inför kommande val.

Bloggat på annat håll har Peter Andersson gjort. Han skriver om Gunnar Axéns glädje över en sämre sjukförsäkring. Kristian Krassman skriver om moderaternas fortsatta hemlighetsmakeri. Ulf Bjereld om dagens debattämne i riksdagen, Sveriges utrikespolitik. Jytte Guteland konstaterar att Kommunerna säger upp folk.

För övrigt har TCO-tidningen en intressant intervju med forskaren Björn Johnson. Björn har skrivit den högaktuella boken ”Kampen om sjukfrånvaron”.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , eller annat intressant.

Ett svar

Kommentarer är stängda.