Idag var jag och besökte min tandläkare. En rutinundersökning där bilder på tänderna togs och tandsten resandes bort. En enkel match. Betydligt svårare var den inflammation i en rotfylld krökt och dum tandrot samt den påtvingande och befriande operationen av densamme i våras. Jag har aldrig vad jag minns haft så ont någon gång, under så lång tid och jag tackade gudarna för att det fanns tandläkare när det hela var över. En behandling som kostade mig närmare 4 000 kr.

Mina tänder har alltid varit en sorglig historia. Under många år gick jag inte till tandläkaren alls på grund av tandläkarskräck och dålig ekonomi. Att inte ha möjligheter att gå när man behöver gå är mycket knäckande för självkänslan och förtroendet. Så det var skönt när jag bytte tandläkare och fick en bra start med denne och när denne småningom kunde lappa ihop mina tänder. Nu är jag inte rädd för något i en tandläkarstol, hoppas jag ska jag passa på och tillägga.

Att tandvården inte ingår i den vanliga sjukvårdsförsäkringen är ett problem. Detta påvisas särskilt av Folkhälsoinstitutet,
som kan konstatera att:

Att en stor grupp av yngre personer avstår från att söka tandläkarvård trots behov kommer på sikt att innebära stora framtida folkhälsoproblem. Om inga åtgärder görs för att förbättra situationen för ekonomiskt utsatta kommer det att finnas en stor grupp av människor med sämre tandhälsa och sämre välbefinnande som i sin tur kan bromsa den ekonomiska utvecklingen och bli en belastning för samhällsekonomin.

Ekonomiska skäl är den starkaste orsaken till att avstå från att söka tandläkarvård trots att behov föreligger. Detta gäller även bland personer som inte har stora ekonomiska svårigheter.

Tobias Lindberg uppmärksammar också Folkhälsoinstitutets undersökning.

Det självklara målet måste vara god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Att inte kunna få tillgång till den vård man är i behov av är verkligen ett systemfel. Det är fel att ekomonin ska vara avgörande för om man får vård eller inte.

Jag måste tillägga att det är få yrkeskategorier som tandläkarens vars hantverk och yrkesskicklighet jag uppskattar mera. De utför många gånger helt hisnade arbeten.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][Uppdaterat] Jag ramlade över en länk till Monkeygirl som går till tandläkaren.
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

2 Responses