Det har under en mycket lång tid pågått en ren smutskastningskampanj mot Mona Sahlin. Osakliga påhopp har duggat tätt.

I gammal god tradition försöker nu Expressens ledarsida hålla denna kampanj levande. På ledarplats i gårdagens Expressen finns det en artikel vars innehåll går ut på att socialdemokraternas partiledare ofta är utkvittad från riksdagens voteringar.

Eric Erfors, ledarskribent och upphovsman till gårdagens påhopp i Expressen må tro att han har fått ett hett tips om hur det ligger till med just Mona Sahlins närvaro i riksdagen. Och detta tips vill han naturligtvis förvalta väl.

Följande citat tycker jag är mycket osmakligt och mycket långt under den kapacitet man bör kunna förvänta sig av svensk journalist. Eller är det så att jobbar man på Expressens ledarsida så tar man lätt på både faktagranskning och heder?

”Detta är graverande uppgifter på hur lätt Mona Sahlin faktiskt tar på sitt uppdrag som riksdagsledamot. Är riksdagsjobbet bara någon liten marginell bisyssla, något som krävs för att få delta i partiledardebatterna?”

Eric Erfors, ledarskribent Expressen

Intressanta blir dessa Eric Erfors uppgifter först när man jämför dessa med hur det såg ut förra mandatperioden när de borgerliga partiledarna satt i opposition i riksdagen. Något ledarskribenten alltså låtit bli att göra.

Detta var lätt att ta reda på detta via riksdagen. Riksdagens utredningstjänst, RUT har nämligen tittat på partiledarnas voteringsnärvaro, Dnr 2008:1668 (2008-10-31).

Det visade sig att Mona Sahlin har högre närvaro vid voteringar än till exempel Fredrik Reinfeldt, Göran Hägglund och Maud Olofsson hade när det satt i opposition.

Fredrik Reinfeldt, då ledare för det största oppositionspartiet, var till exempel bara närvarande vid 1,7 % av voteringarna riksåret 2005/2006, han hade alltså hälften så hög närvaro som den som nu redovisas för Mona Sahlin.

Sämre än då var Göran Hägglund och Maud Olofsson som hade hela 100 procent frånvaro. De medverkade med andra ord inte vid en enda votering.

Eric Erfors, ledarskribent på Expressen avslutar sin ledare med att rekommendera Mona Sahlin att avgå som riksdagsledamot. Själv tycker jag att det är mer passande att kräva av Eric Erfors att han börjar göra lite vanlig hedlig research.

Media:
Ledare Expressen, Eric Erfors: Skolkaren Sahlin.
ETC, Sossebashing.

Läs även andra bloggares åsikter om , , och annat intressant.

2 Responses

  1. Finns rapporten från RUT på Nätet, tro? Den skulle vara intressant att bläddra lite i.

  2. Ring och hör med något av riksdagskanslierna så kan dem plocka fram uppgifterna.